Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
Presentació del cartell, el pregoner i la programació de la ciutat convidada de les Festes de la Mercè 2016

160617 cartel definitivo final

La festa d’enguany començarà el dijous 22 de setembre i finalitzarà el diumenge 25. El pregoner d’enguany serà l’escriptor Javier Pérez Andújar i l’autor del cartell Miguel Gallardo. Quatre dies de festa i tradició, amb París com a ciutat convidada.

Aquesta Mercè es caracteritzarà per ser una festa major renovada i participativa:

– Renovada, perquè la Mercè d’aquest any inaugura nous espais d’activitat, en modifica d’altres, i s’estén a nous barris de la ciutat. Als espais habituals i ben coneguts dels barcelonins i barcelonines, s’hi afegeix aquest 2016 el Parc de la Trinitat, al districte de Sant Andreu, que acollirà part dels espectacles del festival Mercè Arts de Carrer (MAC), amb una àmplia oferta de propostes nacionals i internacionals. El parc reuneix molt bones condicions per a als espectacles d’aquest tipus i permet descentralitzar la Festa Major de Barcelona.

El recinte de Fabra i Coats torna a ser escenari de la Festa, després d’uns anys de no ser-ho, amb les propostes tecnològiques com a protagonistes, entre d’altres activitats artístiques i musicals.

També l’Antiga Fàbrica Estrella Damm, al districte de l’Eixample, amplia programació i espais d’activitat diversificant els seus espais amb diferents propostes culturals durant el dissabte i el diumenge. L’Antiga Fàbrica obrirà les seves portes durant tot el dia per acollir activitats familiars, gastronòmiques i musicals. Els jardins de Montserrat Roig, situats just al costat, acolliran també activitats pensades per al públic familiar.

– Participativa, perquè artistes i públic participaran activament abans i durant les activitats de la Mercè. Diferents artistes i col·lectius han estat convidats a participar de les activitats del Parc de la Trinitat i han contribuït a integrar aquest nou espai a la festa de manera col·lectiva.

També es presentaran propostes com les de CreatiFI, un programa cofinançat per la Comissió Europea i desenvolupat per l’ICUB en col·laboració amb la Fundació i2CAT, que ha llançat la convocatòria Creative Ring Challenge a Barcelona, entre d’altres ciutats, a través de la qual acullen propostes per a un projecte concret amb l’ús de tecnologies FIWARE. Gràcies a aquest projecte, els ciutadans podran participar activament i simultàniament d’una acció artística conjunta des de diferents punts de la ciutat gràcies a les possibilitats que ofereixen les noves tecnologies.

El públic de la festa també estarà convidat a participar i ser protagonistes de les diverses propostes artístiques presents durant la festa, com les grans construccions de cartró efímeres de l’artista francès Olivier Grossetête al Parc de la Ciutadella.

 • París, ciutat convidada a la Mercè 2016

La programació de la Mercè d‘enguany ha buscat còmplices a la capital francesa, com la cooperativa d’arts de carrer i arts del circ 2r2 Cirque el prestigiós Le Théâtre Monfort, un espai de referència en la vida cultural d’aquesta ciutat. Gràcies a la seva col·laboració, i la d’altres agents culturals parisencs, a la Mercè d’enguany veurem una sèrie de propostes que han nascut i s’han vist als carrers de París.

Al parc de la Ciutadella, dins el Mercè Arts de Carrer (MAC), tots els barcelonins estaran convidats a participar en les grans construccions de cartró efímeres de l’artista Olivier Grossetête; s’hi podrà veure també el muntatge Keyframes del Groupe Laps, o la proposta de Théatre Montfort, Nuage, un gran núvol artificial suspès sobre terra sobre el qual s’hi faran acrobàcies. Rémi Brun, un especialista en la captura de moviment per crear 3D, presentarà Tranquille, un espectacle on la llum i el moviment són la matèria primera de la seva creació.  A l’escenari Til·lers de la Ciutadella, s’hi podrà veure cantar i ballar artistes francesos de hip-hop com Arthur Cadre i Stephane Deheselle, Eklips-The Human Beatbox, Junior Almeida, Street Style Society, Eben Doubledutch, Cie Makiato, Liss Funk & Willow, Zid i Yanka o la Compagnie SOI. En aquest espai de la festa, també es podran seguir els espectacles itinerants  de la companyia Les grandes Personnes amb l’espectacle Les turistes, o l’espectacle Défilee del coreògraf català amb companyia pròpia a França Tomeo Vergés.

Al Castell de Montjuïc, s’hi podran veure artistes francesos experts a fer salts espectaculars, protagonitzar espectacles aeris o fer riure amb la seva música. Es tracta de la Compagnie Retouramont, amb l’espectacle Environnement Verticale i la jove companyia francesa Compagnie SID, entre d’altres espectacles.

Són només alguns exemples d’una Mercè que parlarà amb accent francès i que també cantarà, perquè el Barcelona Acció Musical (BAM) d’enguany dedica un espai destacat a la música de la capital francesa amb MHD, Cabaret Contemporain, Jeanne Added i Aquagascallo; Bachar Mar-Khalifé serà presents al programa de Mercè Música 2016.

Finalment, tant el Festival Pirotècnic Internacional com el Piromusical també tindran presència francesa, sigui amb la participació de Soirs de fêtes, empresa especialitzada en crear espectacles de focs artificials especialment innovadors, com en el cas del Piromusical que tancarà la Mercè, amb un bloc dedicat a la música i la cultura de la ciutat convidada.

 • Festival Mercè Arts de Carrer (MAC)

El Festival Mercè Arts de Carrer (MAC) d’enguany presenta un ampli ventall de propostes artístiques i teatrals d’àmbit nacional i internacional amb una programació pensada per a tots els públics. El MAC tindrà lloc en els diferents punts de la festa: el Castell de Montjuïc, el parc de la Ciutadella, el parc de la Trinitat, Fabra i Coats, el Palauet Albéniz i la Fàbrica Damm.

 • CreatiFI

Enguany, com a novetat, la Mercè fa una aposta radical per l’internet del futur gràcies al projecte CreatiFI de la Unió Europea. Aquest programa està cofinançat per la Comissió Europea i desenvolupat per l’Institut de Cultura de Barcelona en col·laboració amb la Fundació i2CAT.

Creative Ring Challenge (CRC) és una convocatòria de CreatiFI a través de la qual s’ ha proposat el repte a artistes, creadors multimèdia i professionals de les TIC per desenvolupar projectes artístics amb un component tecnològic o multimèdia, de connectar múltiples escenaris simultàniament durant la Mercè 2016.

Els projectes guanyadors que es podran veure durant la festa són:

CROMA – Handmade Dance. Projecte escènic que explora la interacció entre diferents espais i públic i combina dansa i tecnologies digitals.

https://vimeo.com/160608485
http://handmadedance.org

MULTIPLAYER QUIZ PIX-CELONA. – Appnormals Team – Joc de col·laboració i preguntes sobre Barcelona i Catalunya amb il·lustracions i animacions de píxel art.

http://appnormals.com
http://appnormals.com/portfolio/pixelworld-1-comics/

La Fabra i Coats, el parc de la Ciutadella i el CCCB seran durant la Mercè tres espais connectats virtualment mitjançant la xarxa i crearan un espectacle únic i interactiu en temps real. Gràcies a l’ús de tecnologies d’informació i FIWARE, i a la creativitat de les diferents companyies, les intervencions i fragments realitzats en aquests espais interconnectats es traduiran en un espectacle complet, que es podrà seguir des dels tres llocs de manera simultània.

 • Cultura popular i tradicional

La tradició serà un any més un dels pilars de la Festa Major de Barcelona.  Al llarg dels quatre dies de Mercè sortiran al carrer els elements singulars de la nostra tradició: el Seguici Festiu, el Bestiari Històric, l’Àliga de la Ciutat, els Capgrossos Macers, els Gegants de la Ciutat, els Cavallets Cotoners, els diables, els castellers i els falcons, els esbarts i les colles sardanistes, el correfoc… Com a colles convidades d’enguany, repeteixen els Minyons de Terrassa i la Colla Joves Xiquets de Valls. Seran tot un seguit d’actes on la cultura prendrà el protagonisme als carrers de la ciutat. Un any més es podrà escoltar el repic de campanes per donar la benvinguda a la festa, i tindran lloc la 44a edició de les Jornades Internacionals Folklòriques, que per segon any consecutiu se celebren dins les festes de la Mercè amb l’objectiu de promoure l’intercanvi de tradicions amb cultures populars d’arreu del món. També les danses d’arrel tradicional i la música de cobla seran presents a la programació d’aquest any.

 • Associa’t a la festa!

L’ Associa’t a la festa!, organitzada per la Direcció d’Acció Comunitària de l’Ajuntament de Barcelona, que com és habitual, s’ubicarà a la plaça de Catalunya, i donarà cabuda a un ventall d’activitats de caire lúdic i festiu que les associacions promouen habitualment als diferents barris i districtes de la ciutat. Durant l’Associa’t a la festa! es podrà participar de totes les propostes i conèixer les associacions que les organitzen a través d’11 espais repartits per la plaça: propostes escèniques de diverses disciplines i en diferents formats; tallers, especialment dedicats als més petits i a les famílies, i amb una ludoteca per a la petita infància; un estudi de ràdio, des del qual les  emissores associatives de la ciutat emetran programes en directe sobre associacionisme; un espai mural dedicat a la lliure expressió artística de la ciutadania i de les associacions; una cafeteria amb productes de comerç just; i als espais oberts de la plaça es realitzaran activitats de tot tipus: música, dansa, teatre, conta-contes, gimcanes, tallers, jocs infantils i familiars, arts plàstiques, accions de creació col·laborativa, observacions solars, etc.

 • Mapping

La façana de l’Ajuntament de la plaça de Sant Jaume serà l’escenari del mapping titulat Colorama, un espectacle creat per l’estudi de recerca audiovisual Playmodes Studio. Colorama, que es podrà veure del 22 al 25 de setembre, és una història entre dos mons, el món en blanc i negre, geomètric i sintètic, i el món dels colors, orgànic i emotiu. Un conte abstracte amb acolorits personatges que volen celebrar la Mercè de manera especial. Una experiència de música visual plena d’il·lusions òptiques.

 • Art urbà al passeig de la Circumval·lació: Mur transitable

Al passeig de la Circumval·lació, dissabte 24 i diumenge 25 durant tot el dia, diversos artistes, entitats i col·lectius de la ciutat dedicats des de ja fa anys a promoure el muralisme, el graffiti i les diferents modalitats de l’art urbà intervindran artísticament en aquesta zona. La major part dels participants seran artistes barcelonins, però també n’hi haurà de París, ciutat convidada de la Mercè, per generar així un diàleg pictòric entre creadors diversos.

 • Palauet Albéniz

El Palauet Albéniz obrirà un any més les portes els dies 24 i 25 de setembre als barcelonins que vulguin conèixer aquest emblemàtic edifici de la ciutat, juntament amb els Jardins de Joan Maragall que l’envolten. Hi haurà festa per a tota la família, titelles, música i un espectacle de dansa. També s’hi podran veure danses tradicionals a càrrec de les colles i esbarts sardanistes de la ciutat.

 • Piromusical

El Piromusical tancarà la festa d’aquest any el 25 de setembre amb referències a la chanson française, i París com a ciutat convidada de la festa, però, a més, hi haurà un record per dos grans músics que ens han deixat recentment, David Bowie i Prince.

 • Cursa Mercè

La Cursa de la Mercè, organitzada per l’Institut Municipal d’Esports, i que tindrà lloc el 18 de setembre, torna a proposar als barcelonins i barcelonines un recorregut passant per alguns dels llocs més emblemàtics de la ciutat. La cursa, que s’ha de completar en 105 minuts, és la primera de les proves del Challenge 10K per a la temporada 2016-2017.

A més del recorregut habitual de 10 quilòmetres, s’ha previst una cursa adaptada de 2 quilòmetres. Hi poden participar les persones amb alguna discapacitat o amb mobilitat reduïda que no puguin fer el recorregut de 10 quilòmetres.

 • BAM i Mercè Música: primers noms

El BAM i Mercè Música són cites imprescindibles per als amants de la música de la ciutat, que tindran lloc a diferents espais de Barcelona del 22 al 25 de setembre.

El BAM, que aquest any celebra la seva 24ena edició, comptarà amb l’actuació d’artistes com el cantautor anglès Lloyd Cole, la col·laboració entre la veterana banda congolesa Konono nº1 juntament amb Batida, la francesa Jeanne Added, els joves Imarhan amb el seu particular blues del desert, el trio australià The Goon Sax, els francesos d’origen guineà i senagalès MHD, i els grups francesos Cabaret Contemporain i Aquagascallo. També Isaac Ulam, que portarà el seu últim àlbum Ratpenat al BAM.

Lloyd Cole. Regne Unit – Pop. Cantautor anglès establert als Estats Units amb una sòlida carrera amb més de trenta anys a les espatlles. La seva actuació al BAM forma part de la gira Playing the classic Lloyd Cole songbook 1983–1996.

Konono nº1 meets Batida. Congo – Portugal – Afrotrònica. La col·laboració entre la veterana banda congolesa i Batida ha donat lloc a un àlbum explosiu que continua amb la tradició congotrònica de fusió de música tradicional africana amb electrònica.

Imarhan. Algèria – Blues del desert. Els joves Imarhan es desmarquen d’altres grups de l’anomenat blues del desert. Inductors de trànsits hipnòtics, el seu directe també ens recorda que la música de ball va néixer al continent negre.

MHD. París – Afrotrap. Aquesta formació ha donat personalitat pròpia a la tendència del rap enriquint-la amb músiques que connecten amb les seves arrels africanes. Ho ha anomenat afrotrap i el resultat li ha valgut milions de visites al seu canal a YouTube.

Jeanne Added. París – Pop-rock. Intèrpret francesa de formació clàssica en cant i violoncel, i una trajectòria que va arrencar al món del jazz, per acabar confluint cap al  rock alternatiu. L’àlbum Be sensational (2015) és el debut del seu projecte personal en què la francesa exhibeix veu i caràcter en un pop de tints foscos i electrònics.

Aquagascallo. Toulouse – Pop. Darrera aquest nom hi ha Julien Barbagallo, Julien Gasc i Benjamin Glibert. Aquests tres músics juguen a deconstruir el pop per cercar nous formats lliures i erudits musicalment.

The Goon Sax. Austràlia – Pop. Up to anything és el debut d’aquest jove trio de Brisbane, a Austràlia, i és una de les bones notícies de l’any a la galàxia indiepop. Un grup que sona desencantadament madur tot i la seva joventut, i que signa un pop clàssic melancòlicament desmenjat, ‘cool’ i sense afectacions.

Isaac Ullam. Blanes – Folk-rock. El cantautor de Blanes presentarà Ratpenat (2016), el seu tercer àlbum, que és pura desmesura, ja no tant per la durada com per la intensitat, a estones rock, d’altres funk, i d’altres cançó d’autor en carn viva.

Cabaret Contemporain. França – Electro-bio. Banda independent francesa formada per cinc músics que són al mateix temps compositors i improvisadors.

Per la seva banda, al Mercè Música s’hi podran escoltar, entre d’altres, Baaba Maal, una de les veus més reputades i originals del continent africà que presentarà el seu últim disc The Traveller. El cantant, compositor i multiinstrumentalista d’origen libanès Bachar Mar – Khalifé portarà a Barcelona els sons de l’Orient Mitjà i el pop-rock occidental. Com cada any, tindrà lloc una nit dedicada al flamenc, aquest any amb un convidat de luxe com és Kiko Veneno con La Banda del Retumbe y El Cuarteto Bético de Cuerdas. Per la seva banda, La Raíz portarà a La Mercè el seu últim disc Entre poetes i presos. L’Original Jazz Orquestra Taller de Músics acompanyarà la reconeguda Big Mama Montse. Per últim, el concert de La Gran Pegatina farà parada a Barcelona dins la seva gira Europea.

La Raíz. Gandia – Ska-Rock. Aquesta banda de Gandia es mou entre l’ska, el rock, el reggae i el hip-hop. Els seus sons mestissos s’han traduït en el disc que Entre poetes i presos.

Baaba Maal. Senegal – Afrofusió. Una de les veus més reputades i originals del continent africà arriba a Barcelona des del Senegal amb el seu últim disc The Traveller, amb ritmes tribals i clarament africans, adaptats a les sonoritats actuals.

Big Mama Montse & Original Jazz Orquestra Taller de Músics. Barcelona – Jazz. Montse Pratdesaba, coneguda com a Big Mama, és una veu imprescindible consagrada del blues. Ara l’escoltarem acompanyada de la Big Blues Band del Taller de Músics.

Kiko Veneno con La Banda del Retumbe y El Cuarteto Bético de Cuerdas. Sevilla  -Fusió flamenca). Un dels grans de la fusió del flamenc amb el rock que no ha deixat de buscar noves fórmules expressives i de renovar el seu so. A la Mercè, l’artista repassarà la seva carrera des de dalt de l’escenari acompanyat d’un quartet de corda.

Bachar Mar – Khalifé. París – Folk-pop-rock. Cantant, compositor i multiinstrumentista d’origen libanès que ha aconseguit fer un compendi dels sons de l’Orient Mitjà i el pop-rock occidental en una proposta musical que té en la veu de l’artista, el protagonista principal.

La Gran Pegatina (Montcada i Reixac / Pop). La Pegatina s’ha convertit en una big band que ha girat durant els últims mesos i que ha aplegat sobre l’escenari 13 músics obsedits a aconseguir que el públic balli, canti amb ells i s’ho passi bé gaudint d’una música que coneix bé, però en format ampliat.

Descarrega el fitxer
Dossier de premsa Mercè 2016 avançament programa
Descarrega el fitxer
Dossier premsa Mercè 2016 avançament programa FRANCÈS
Descarrega el fitxer
Animació cartell 2016-1
Descarrega el fitxer
Animació cartell 2016 -2

Etiquetes:


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.