Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
Anna Guitart, comissària del programa de Barcelona  a la FIL 2025

La periodista i guionista especialitzada en llibres serà la responsable de dissenyar la proposta literària i artística que es presentarà a Guadalajara 

Amb la col·laboració del sector editorial i del llibre, s’encarregarà de confegir la llista d’autors i autores convidats a la fira, la trobada cultural més important d’Iberoamèrica

La periodista i guionista Anna Guitart (Barcelona, 1976) ha estat designada comissària del programa de Barcelona com a ciutat convidada a la Feria Internacional del Libro (FIL) de Guadalajara 2025, que tindrà lloc del 29 de novembre al 7 de desembre de l’any vinent. Guitart serà la responsable de dissenyar la proposta literària i artística que es presentarà a Guadalajara. Amb la col·laboració del sector editorial i del llibre, s’encarregarà de confegir la llista d’autors i autores convidats a la fira, la trobada cultural més important d’Iberoamèrica, que en conjunt ofereix al voltant de 3.000 activitats en nou dies i concedeix especial rellevància a les proposades per la convidada d’honor.

Anna Guitart és periodista i guionista, especialitzada en literatura i llibres. Va començar treballant a Ràdio Barcelona i després al programa La República, de Joan Barril, a COM Ràdio. Va formar part de l’equip del documental Setembres, de Carles Bosch. Ha treballat com a guionista en programes com De què va (Canal 33), El bocamoll (TV3) o Via Llibre (Canal 33). També ha dirigit la segona temporada del programa Savis (Canal 33). El 2015 va començar a presentar la secció de llibres del programa Tria33 (Canal 33). Des del 2017, presenta i dirigeix el programa literari d’entrevistes Tot el temps del món (Canal 33). També col·labora al programa Tot es mou, de TV3, a El matí de Catalunya Ràdio i al diari Ara, i és assessora editorial de la revista El món d’ahir.

Des del 1993 la FIL ha comptat amb la presència d’una regió, ciutat o país Convidat d’Honor. L’any passat ho va ser la Unió Europea i en l’edició 2024 ho serà Espanya. La invitació a Barcelona per participar a la FIL amb aquest rang honorífic es va fer pública el passat mes d’octubre, en un acte amb l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, i la directora general de la fira, Marisol Schulz. En aquell moment, l’alcalde va definir la participació de Barcelona a la fira com “l’aposta més ambiciosa per a la difusió internacional dels nostres escriptors, escriptores i editorials que haguem fet mai des de Barcelona”. 

La decisió de designar una comissària està motivada pel caràcter multidisciplinar de la iniciativa. El convidat d’honor té un rol protagonista en totes les àrees de l’esdeveniment i Barcelona es compromet a realitzar les següents accions: construcció i ambientació del Pavelló, coordinar i finançar una delegació d’autors que incloguin el màxim de categories i gèneres literaris; divulgar el patrimoni científic aportant-ne continguts i persones referents; garantir una gran representació d’editors, traductors i agents; potenciar el sector de la il·lustració, disseny i nous formats. També es compromet a coordinar amb la Universitat de Guadalajara un programa d’apropament amb el món universitari i acadèmic local; realitzar una proposta d’espectacles per a espectadors d’entre 3 i 12 anys; programar activitats i espectacles d’arts visuals i escèniques; dissenyar el festival gastronòmic i en l’àmbit del cinema, promocionar llargmetratges filmats recentment, tant de ficció com documentals, i el  definir el concepte creatiu tant de disseny com de comunicació. Per a la ciutat convidada, la participació a la fira representa també tenir una cobertura potencial de més de 545 mitjans de comunicació internacionals de 17 països.

Etiquetes:


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.