- Premsa Institut de Cultura de Barcelona – ICUB - https://premsaicub.bcn.cat -

Anna Guitart, comissària del programa de Barcelona  a la FIL 2025

La periodista i guionista especialitzada en llibres serà la responsable de dissenyar la proposta literària i artística que es presentarà a Guadalajara 

Amb la col·laboració del sector editorial i del llibre, s’encarregarà de confegir la llista d’autors i autores convidats a la fira, la trobada cultural més important d’Iberoamèrica

La periodista i guionista Anna Guitart (Barcelona, 1976) ha estat designada comissària del programa de Barcelona com a ciutat convidada a la Feria Internacional del Libro (FIL) de Guadalajara 2025, que tindrà lloc del 29 de novembre al 7 de desembre de l’any vinent. Guitart serà la responsable de dissenyar la proposta literària i artística que es presentarà a Guadalajara. Amb la col·laboració del sector editorial i del llibre, s’encarregarà de confegir la llista d’autors i autores convidats a la fira, la trobada cultural més important d’Iberoamèrica, que en conjunt ofereix al voltant de 3.000 activitats en nou dies i concedeix especial rellevància a les proposades per la convidada d’honor.

[1]

Anna Guitart és periodista i guionista, especialitzada en literatura i llibres. Va començar treballant a Ràdio Barcelona i després al programa La República, de Joan Barril, a COM Ràdio. Va formar part de l’equip del documental Setembres, de Carles Bosch. Ha treballat com a guionista en programes com De què va (Canal 33), El bocamoll (TV3) o Via Llibre (Canal 33). També ha dirigit la segona temporada del programa Savis (Canal 33). El 2015 va començar a presentar la secció de llibres del programa Tria33 (Canal 33). Des del 2017, presenta i dirigeix el programa literari d’entrevistes Tot el temps del món (Canal 33). També col·labora al programa Tot es mou, de TV3, a El matí de Catalunya Ràdio i al diari Ara, i és assessora editorial de la revista El món d’ahir.

Des del 1993 la FIL ha comptat amb la presència d’una regió, ciutat o país Convidat d’Honor. L’any passat ho va ser la Unió Europea i en l’edició 2024 ho serà Espanya. La invitació a Barcelona per participar a la FIL amb aquest rang honorífic es va fer pública el passat mes d’octubre, en un acte amb l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, i la directora general de la fira, Marisol Schulz. En aquell moment, l’alcalde va definir la participació de Barcelona a la fira com “l’aposta més ambiciosa per a la difusió internacional dels nostres escriptors, escriptores i editorials que haguem fet mai des de Barcelona”. 

[2]

La decisió de designar una comissària està motivada pel caràcter multidisciplinar de la iniciativa. El convidat d’honor té un rol protagonista en totes les àrees de l’esdeveniment i Barcelona es compromet a realitzar les següents accions: construcció i ambientació del Pavelló, coordinar i finançar una delegació d’autors que incloguin el màxim de categories i gèneres literaris; divulgar el patrimoni científic aportant-ne continguts i persones referents; garantir una gran representació d’editors, traductors i agents; potenciar el sector de la il·lustració, disseny i nous formats. També es compromet a coordinar amb la Universitat de Guadalajara un programa d’apropament amb el món universitari i acadèmic local; realitzar una proposta d’espectacles per a espectadors d’entre 3 i 12 anys; programar activitats i espectacles d’arts visuals i escèniques; dissenyar el festival gastronòmic i en l’àmbit del cinema, promocionar llargmetratges filmats recentment, tant de ficció com documentals, i el  definir el concepte creatiu tant de disseny com de comunicació. Per a la ciutat convidada, la participació a la fira representa també tenir una cobertura potencial de més de 545 mitjans de comunicació internacionals de 17 països.