Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
Llum BCN 2021 il·lumina el districte de Sant Martí a la tardor amb una trentena d’instal·lacions

Durant el primer cap de setmana de novembre tindrà lloc l’edició més expandida del Llum BCN, que anirà més enllà del barri de Poblenou per arribar gairebé a tot el districte de Sant Martí

Les 15 instal·lacions d’artistes consagrats i les 16 de les escoles de la ciutat tindran un aforament limitat. L’accés serà lliure tot i que es podrà fer reserva prèvia per tal d’accedir amb més facilitat als espais d’exhibició

La barcelonina Eugènia Balcells serà l’artista homenatjada per la seva trajectòria i il·luminarà la Façana del Disseny Hub i la Torre Glòries amb una doble instal·lació

Participaran artistes destacats nacionals i internacionals com Pablo Valbuena, Ben Kreukniet, Quiet Ensemble o Nonotak

Per primer cop les escoles d’art, disseny, il·luminació i arquitectura compartiran un espai comú al Parc del Centre del Poblenou

El primer cap de setmana de novembre, els dies 5, 6 i 7, torna als carrers de Barcelona el Festival d’Arts Lumíniques Llum BCN. Una edició en dates excepcionals, recuperada del febrer amb un format especial, amb la qual el festival arriba a la seva desena edició i prepara el retorn al seu format habitual al febrer de 2022. Al Llum BCN hi participaran quinze artistes de trajectòries consolidades, tant nacionals com internacionals, i estudiants de setze escoles d’art, disseny, il·luminació i arquitectura de la ciutat.

Aquesta edició també compta amb el comissariat de la docent i dissenyadora d’il·luminació Maria Güell, l’investigador cultural i comissari d’exposicions José Luis de Vicente i el docent i assessor cultural Oriol Pastor. El gruix de les instal·lacions estan pensades per ocupar espais perimetrats, i per això s’oferirà l’opció de realitzar reserva prèvia per reduir les cues, però també permetrà l’entrada sense haver fet cap reserva, sempre i quan ho permetin els aforaments. Per tant, no es perdrà l’essència de ser una activitat d’exploració urbana que té lloc en un barri en reinvenció contínua com el Poblenou.

Artistes consolidats: 15 artistes nacionals i internacionals

Llum BCN aplegarà artistes nacionals i internacionals de contrastada trajectòria, que integraran les seves instal·lacions lumíniques —algunes d’una elevada complexitat— en espais de gran singularitat, de marcat simbolisme arquitectònic o de gran amplitud paisatgística.

És el cas d’Eugènia Balcells, amb La llum com a veu de la matèria, una doble proposta que es podrà veure a la Torre Glòries i a la façana del Disseny Hub; del duet artístic argentí-japonès Lolo & Sosaku, amb 27.500 parpadeos, al pati del Museu de Can Framis; de l’espectacular muntatge Array (wave), del madrileny establert a França Pablo Valbuena, a la platja de la Mar Bella; dels italians Bernardo Vercelli i Fabio di Salvo —Quiet Ensemble— amb Unshaped, al MUHBA Oliva Artés, o de l’argentí Lucas Gutiérrez i This is not 3D, que es podrà veure a l’IDEAL Centre d’Arts Digitals de Barcelona. Ben Kreukniet, Nonotak, Guillermo Santoma, Tigrelab, Playmodes, Onionlab, Jordi Mitjà, el col·lectiu unparelld’arquitectes o Xavi Bové són els altres artistes que participaran en aquesta edició.

Futurs valors: 16 escoles de la ciutat

Pel que fa a les escoles, enguany s’ha apostat per un model de participació diferent i els setze centres participants es concentraran en un únic espai a l’aire lliure, all parc del Centre del Poblenou. Aquest és un emplaçament simbòlic del barri i les escoles han acollit molt bé la proposta d’ubicar-s’hi i treballar amb tots els elements que hi han trobat.

Els estudiants, amb el suport dels tutors, han elaborat bodegons interactuant amb l’espai, integrant-hi els seus elements i paisatges i permetent als visitants passejar-hi, apreciar-los, endinsar-s’hi i gaudir-ne. El parc del Centre, doncs, es converteix pràcticament en un museu d’escultures de llum on s’exposen obres que, sempre amb la llum com a protagonista, conviden a viure el passat del barri i a reflexionar sobre la petjada que l’ésser humà deixa en el planeta —medi ambient, canvi climàtic—, sobre les principals qüestions de debat a la ciutat —habitatge, turisme— i, evidentment, també sobre el context actual, la vida en pandèmia i les relacions humanes en confinament.

Com cada edició, un jurat format per professionals i artistes del sector, visitarà totes les instal·lacions, i assignarà un reconeixement a aquella que complexin millor amb els punts clau que el festival dona de referència per desenvolupar les diferents propostes.

El (re)descobriment del Poblenou i l’expansió per Sant Martí

Llum BCN ha estat, des de l’origen, fa quatre anys, un festival d’exploració urbana que té lloc en un barri en reinvenció contínua com és el Poblenou. I, en aquesta mateixa línia, la situació excepcional actual s’ha percebut com una oportunitat per portar més lluny Llum BCN i (re)descobrir-ne els espais: el parc del Centre, la façana del Disseny Hub, la Torre Glòries, la platja de la Mar Bella, Can Ricart o Ca l’Alier, entre altres, seran els escenaris diversos i singulars que permetran gaudir de l’espectacle únic de la llum, al mateix temps que els assistents es deixaran atrapar pel passat i el present d’aquest barri de forta identitat.

Aquest no és un festival d’art de carrer, és un festival de creació contemporània que es fusiona amb un barri històric, i això li confereix un ADN diferenciat dins l’àmbit dels festivals lumínics. És un esdeveniment transversal que obre la creació, l’acosta a tots els públics, i contribueix a incrementar l’interès, la participació i la passió per la cultura; un esdeveniment de primera línia que desborda els límits dels espais i les institucions culturals. 

Material gràfic

Descarrega el fitxer
Dossier de premsa LLumBCN 2021

Etiquetes:


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.