Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
Els museus municipals inauguren la temporada 2021 amb exposicions que cerquen de nou la connexió presencial amb el visitant i la programació de les activitats paral·leles

Barcelona recupera aquesta primavera els programes emblemàtics com la Nit dels Museus i l’IN Museu, suspesos la temporada anterior per causa de la pandèmia, i programarà de nou dins del festival Grec el projecte Creació i Museus i celebrarà el Barcelona Dibuixa el proper mes d’octubre

La xarxa de museus i arxius municipals presenten una nova temporada d’exposicions i activitats amb una oferta atractiva que portarà al MUHBA a connectar-nos amb l’any de l’alimentació sostenible amb el projecte Alimentar Barcelona. Poder, proveïment i salut; a gaudir del dissenyador Balenciaga al Museu del Disseny i del director de cinema Federico Fellini a El Born CCM o a connectar-nos amb la poesia budista en clau femenina al Monestir de Pedralbes


El 2020 ha estat un any de tancament per a la xarxa de museus i arxius municipals, des de mitjans de març fins a principis de juny, i de restriccions d’activitat pública per causa de la crisi sanitària. Els espais museístics van ser els primers equipaments culturals en tornar a obrir portes a partir del 2 de juny passat, amb l’aplicació de mesures per fer la visita i les activitats segures, en un context complicat. Tot i mantenir les portes obertes, ha estat necessari el reajustament continu de la programació i de l’execució de les activitats previstes que ha portat per una banda a la davallada de visitants però alhora també a l’augment de la presència del públic local als museus, en relació al 2019.

Malgrat les dificultats, la programació d’exposicions per l’any 2021 que es presenta és el resultat de la feina interna que els deu Museus Municipals i l’Arxiu Històric i Fotogràfic, equipaments de la direcció de Memòria, Història i Patrimoni de l’ICUB, han continuat fent per tal de reconduir la seva activitat i adaptar-la a les circumstàncies actuals amb l’objectiu de recuperar la connexió amb el ciutadà i la presencialitat. Ha estat un any de transició que ha servit internament per adaptar-se a les noves tecnologies i explorar els continguts online, així com per treballar en la documentació i conservació de les col·leccions, adequant els espais de visita a les noves condicions de seguretat sanitària i mantenir l’activitat per a la preparació i la producció de les exposicions que veuran la llum tot aquest  2021.

A l’ Arxiu Fotogràfic es podrà veure dues mostres, una centrada en l’obra de Margaret Michaelis al voltant del Barri Xino, i una altra amb fotografies d’ Esteve Lucerón al voltant del barri de La Perona; mentre que l’ Arxiu Històric repassarà la comunicació política clandestina durant la dictadura amb la mostra Quan plovien octavetes: clandestinitat, premsa i propaganda antifranquista .

El Born Centre de Cultura i Memòria posarà el debat sobre l’educació amb l’exposició Per una educació en llibertat. Barcelona i l’escola. 1908-1979 i a partir del mes d’octubre presentarà una exposició homenatge a Federico Fellini i el Castell de Montjuïc presentarà dues mostres molt diferents: per una banda exposarà un assaig fotogràfic d’ Espe Pons titulat Sota la Llum del Mar i per altra recuperarà la memòria d’ El Parc d’atraccions de Montjuïc que durant anys va estar als seus peus. El MUHBA en l’any de l’alimentació sostenible presentarà l’exposició Alimentar Barcelona. Poder, proveïment i salut ; posarà una nova mirada sobre el futbol amb la mostra Barcelona&Futbol. El gran joc social del segle XX i recuperarà una embarcació del segle XV amb Barcelona, port mediterrani entre oceans. El testimoni medieval de Barceloneta I .

El Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes homenatja l’artista Ōtagaki Rengetsu amb La lluna de Lotus. Art i poesia de la monja budista Ōtagaki Rengetsu (1791-1875) , i el Museu del Disseny també ho farà amb Balenciaga. L’elegància del barret , la primera exposició internacional centrada en els barrets del dissenyador, alhora que presentarà una relectura de la col·lecció de Disseny de producte en una nova exposició permanent: Objectes comuns. Històries locals, debats globals . I el Museu Etnològic i de Cultures del Món anirà fins a les antípodes amb l’exposició Pintura aborigen australiana: tradició i contemporaneïtat . A més, a l’Etnològic, en ocasió de la presentació de l’exposició Picasso i les joies d’artista , es mostrarà una sel·lecció de joies de les seves col·leccions a la vitrina del vestíbul de la seu de c. Montcada.

També viatjarà fins a les antípodes el Museu de la Música amb l’exposició Música i natura a l’illa de Nova Guinea , i retrà homenatge al compositor i violinista Joan Manén coincidint amb l’Any Manén (1971-2021) que commemora el 50è aniversari de la seva mort. I, per primer cop, el Museu de Ciències Naturals farà una exposició dedicada al públic familiar: Bebès animals . El museu Frederic Marès ha presentat el programa Convidats i amfitrions , un diàleg transversal i intemporal entre peces procedents de galeries i algunes obres i sales del museu.

2021 recupera la Nit dels Museus i el programa In Museu

La Nit dels Museus, el 15 de maig
Barcelona celebra la Nit dels Museus des de l’any 2008. És una veritable festa que aplega la ciutadania al voltant dels museus de Barcelona i la seva Àrea Metropolitana. L’any 2020 per raons de la pandèmia no es va poder celebrar, però el 2021 està previst obrir els museus en l’horari nocturn que permetin les condicions que siguin vigents el dissabte 15 de maig. Visites lliures als museus, centres d’exposicions i monuments de la ciutat seran de nou possibles.

IN Museu, al juny
L’In Museu celebrarà la cinquena edició i continua ampliant la seva oferta ensenyant la cara B dels museus de Barcelona de gestió directa municipal i consorciats. L’activitat convida a visitar els espais habitualment restringits i a conèixer la feina dels professionals que hi treballen. Permet acostar-se a les col·leccions en companyia de guies especialitzats, de conservadors, de restauradors o d’arxivers, i ensenya obres que normalment no es mostren al públic. Habitualment l’activitat es fa el primer dissabte del mes de febrer però per qüestions de restricció de l’activitat pública dels museus enguany es farà a finals del mes de juny.

Creació I Museus, al Grec
Els museus municipals i les fàbriques de creació tornaran a desenvolupar projectes creatius conjunts inspirats en el patrimoni, els edificis i els espais dels Museus. Integrades en el paraigües del Festival Grec, les creacions seran presentades entre el 25 de juny i el 4 de juliol. Enguany els aparellaments son entre el Castell de Montjuïc i La Caldera, El Born Centre de Cultura i Memòria i Hangar, el Museu Etnològic i de Cultures del Món i el Graner, el MUHBA i la Central del Circ, i el Museu de Ciències Naturals de Barcelona i Fabra i Coats.

Barcelona Dibuixa, a l’octubre
Amb l’objectiu de promoure el dibuix no només com una tècnica de creació artística, sinó també com una eina d’aprenentatge, comunicació i procés intel·lectual, Barcelona Dibuixa tornarà a oferir la possibilitat de participar presencialment i telemàtica en una nova edició prevista pel proper mes d’octubre. Coproduïda amb el Museu Picasso de Barcelona que n’assumeix la coordinació, es faran tallers en diferents districtes de la ciutat i es comptarà amb la participació de Museus i entitats de cada territori.

 

Dossier de premsa i material gràfic

Etiquetes:


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.