Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
El Monestir de Pedralbes estrena el projecte Guia’m per a la inclusió laboral de joves amb síndrome d’Asperger

– La iniciativa pretén incidir en la normalització i en la visibilització social d’aquest trastorn, que celebra avui el seu Dia Internacional.

– El Monestir de Pedralbes inicia les visites de manera regular a partir del proper 23 de febrer de la  mà de guies amb aquesta condició

El Monestir de Pedralbes, de la mà de del Monestir de Sant Cugat del Vallès i de l’Ajuntament de Sant Cugat, posa en marxa el projecte Guia’m d’inserció laboral de joves amb el síndrome d’Asperger com a guies de patrimoni cultural. A través d’aquesta iniciativa, els guies del projecte esdevenen difusors del patrimoni, a la vegada que fan visible al públic la síndrome de l’Asperger des d’una mirada positiva, mostrant les seves habilitats i capacitats.

La Fundació Friends, entitat sense ànim de lucre que dona suport a joves amb síndrome d’Asperger i amb problemes de comunicació social, és la tercera pota del projecte. A través d’aquesta entitat es duu a terme l’habilitació dels joves com a guies, se’ls dona suport psicològic i se’ls ajuda en la seva formació.

Guia’m té com a objectius apostar per la integració laboral i real de les persones amb Síndrome d’Asperger, propiciant un entorn agradable i proper on es puguin treballar l’empatia i la socialització -dos aspectes fonamentals per a la millora de la seva qualitat de vida; aconseguir trencar estigmes i prejudicis envers les persones afectades per la Síndrome d’Asperger; i apostar pels museus com a llocs d’integració, diàleg i creixement cultural.

D’aquesta manera, a més de trobar una sortida professional, els joves que realitzen les visites desenvolupen les seves habilitats socials, un dels aspectes que més els costa treballar de la seva personalitat.  La posada en marxa d’aquest projecte suposa la comunitària de les persones amb autisme, millora la seva autoestima i satisfacció personal, fomenta el fet que puguin desenvolupar una la vida independent i millorar la seva qualitat de vida. Com a valor afegit, les persones amb autisme aporten valors significatius al seu lloc de treball com l’atenció als detalls; la concentració i la memòria, el compromís, la sinceritat i la implicació en la tasca realitzada.

Com va néixer el projecte

Guia’m va néixer l’any 2014 a través de la iniciativa de la Fundació Friends i amb la col·laboració de l’Ajuntament de Sant Cugat. La idea va sorgir d’un familiar d’un noi amb Síndrome d’Asperger i un gran interès per la història, soci de la fundació. La posada en marxa de les visites al Monestir de Sant Cugat es va fer el febrer del 2016. Durant aquests tres anys al Monestir de Sant Cugat s’hi han fet 175 visites del Guia’m amb l’assistència de 2.004 persones.

De la mà de l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat de Barcelona (IMD), el Museu del Monestir de Sant Cugat va plantejar la possibilitat d’expandir el projecte a d’altres centres patrimonials i museus de Barcelona. El Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes, que des de fa anys que treballa l’accessibilitat dins el seu pla estratègic, va signar el 2018 un conveni de col·laboració entre els dos monestirs per tirar endavant el projecte Guia’m de manera paral·lela als dos equipaments. Durant els darrers mesos han estat formant i preparant dues persones per fer les visites i s’han realitzat algunes proves pilot.

Des de la Fundació Friends es porta a terme una avaluació continuada i el seguiment de les visites guiades per part dels tècnics del museu i de la Fundació amb l’objectiu de detectar i impulsar possibles millores.

El projecte Guia’m també s’ha presentat en diferents congressos destinats a divulgar accions i projectes socials portats a terme en institucions culturals i museus.

Oferta de visites

Monestir de Pedralbes
Dissabtes d’11.30h a 12.30h, excepte el primer dissabte de mes i dissabtes festius o en període de vacances.
Preu:3€
Informació i reserves: de dilluns a divendres, de 10 a 14 h. T. 93 256 34 27
reservesmonestirpedralbes@bcn.cat

Museu Monestir de Sant Cugat
Dissabtes de 17 a18 h i diumenges d’11a12 h (excepte el primer cap de setmana de mes).
Informació i reserves: 93 675 99 51, museu@santcugat.cat

Ambdós monestirs faciliten un fulletó informatiu en el qual es recull la informació de l’activitat en els dos monestirs i s’explica què és l’Asperger.

 

Descarrega el fitxer
DOSSIER DE PREMSA GUIA'M

Etiquetes:


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.