Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
L’Ajuntament de Barcelona dóna a conèixer el cartell, el pregoner i un avanç del programa de la Mercè 2015, Festa Major de Barcelona

Cartell Mercè 2015

 

La festa començarà el divendres 18 de setembre i s’acabarà el dijous 24, dia de la Mercè, patrona de Barcelona. Set dies de festa que fan de la Mercè un gran esdeveniment de ciutat.

L’autor del cartell de la Mercè 2015 és Sean Scully (Dublín, 1945), pintor irlandès establert a Nova York des de fa més de vint anys, estretament vinculat a Barcelona, on hi passa llargues temporades. La seva obra es pot trobar a les grans col·leccions del món.

AB_2015_MG_5353

El pregoner d’aquest any és Andreu Buenafuente (Reus, 1965), un referent de la comunicació i l’humor del nostre país, amb una trajectòria de més de 30 anys a la ràdio, la televisió i d’altres mitjans. La seva carrera va començar a Ràdio Reus i va continuar  a la Cadena Ser. L’any 1995 es va endinsar en la producció de programes de televisió de gran èxit com “Sense títol” i “Una altra cosa”, emesos a TV3 i produïts per El Terrat, la seva productora d’humor i entreteniment. El format televisiu que el representa és el late night, i actualment condueix a laSexta el programa “En el aire”, produït també per El Terrat. Al llarg d’aquests 30 anys de professió ha compaginat la seva faceta televisiva amb diversos projectes editorials, ha col·laborat amb diferents publicacions escrites, ha produït cinema i espectacles teatrals, i alhora ha explorat la seva faceta més artística experimentant amb la fotografia, la il·lustració i la pintura.

La presència de Buenos Aires, la ciutat convidada, serà ben visible en els diferents espais de la festa, especialment al Parc de la Ciutadella amb l’Escenari Buenos Aires, un espai de cabaret amb estil bonarenc i un racó gastronòmic on hi actuaran grups d’aquella ciutat. Durant la Mercè s’organitzaran dues grans milongues amb música en directe i ball.

En l’apartat de tradició no hi faltaran cites imprescindibles com el toc d’inici, les diades castelleres, el correfoc o la Cavalcada de la Mercè. Aquest any, l’associació Adifolk s’incorpora a la Mercè amb les Jornades Internacionals Folklòriques, que duran a Barcelona grups d’arrel tradicional procedents de Colòmbia, Índia, Romania i Croàcia, que actuaran en diversos escenaris durant els dies de la festa i també participaran a la Cavalcada.

merce14_0865

 

El festival Mercè Arts de Carrer (MAC) es consolida any rere any com la gran cita de Barcelona amb les arts de carrer, el circ, la dansa i les noves tecnologies, i omple la Ciutadella i el Castell de Montjuïc d’espectacles de carrer d’aquí i d’arreu. Una mirada a les produccions internacionals, però molt especialment aquest any també a les produccions dels centres de creació de Barcelona. Entre diverses propostes, a la Ciutadella hi trobarem l’avió Navecultural, un avió comercial fora d’ús que l’artista Eduardo Cajal va convertir en un espai mòbil dedicat a activitats culturals allà on va. S’instal·larà a la zona de la cascada del parc de la Ciutadella i tant a dins com a fora de l’avió s’hi veuran propostes d’animació i de dansa que utilitzen les noves tecnologies i que estan adreçats principalment al públic familiar. Durant el MAC a la Ciutadella també es podrà veure la companyia argentina de dansa aèria de Brenda Angiel o les originals atraccions de fira d’Antigua & Barbuda.

 

La Mercè, una de les més llargues dels últims anys, ofereix aquest any, a part del panorama escènic internacional i dels artistes més consolidats, la possibilitat de fer un cop d’ull a la vida cultural i artística de Barcelona i els centres en els quals s’origina (escoles, centres de creació dedicats al circ, el teatre i la dansa, espais alternatius…). El MAC serà un aparador on podran mostrar la feina diària que fan durant l’any les formacions sorgides de l’Institut de Teatre, el Conservatori del Liceu, el Taller de Músics i el Centre de les Arts del Circ Rogelio Rivel.

El festival MAC al Castell de Montjuïc continua essent un aparador del circ contemporani amb artistes de les procedències més diverses, i on s’hi podrà veure, entre moltes altres propostes, el Combinat de Circ. Un espectacle creat expressament per a l’ocasió amb direcció d’Anne Morin i la participació dels alumnes del Centre de les Arts del Circ Rogelio Rivel i de cinc artistes internacionals de gran nivell: Wise Fools, Trio Anneaux, Jimmy González, Circ Pistolet i Felix & Flow.

El Palauet Albéniz tornarà a obrir les portes als barcelonins que vulguin acostar-se a aquest indret de Montjuïc. Els esbarts i les colles sardanistes oferiran exhibicions dels seus balls durant els dies de la festa i diverses formacions de teatre de carrer animaran els visitants que passegin pels jardins del palau.

Ja s’han desvetllat alguns dels grups musicals que amenitzaran la festa. La 23ena edició del BAM, Barcelona Acció Musical, avança una part del cartell: Punsetes, Blank Realm, Beach Beach, Bombino, Jane Weaver, LoneLady, Mdou Moctar, METZ, Núria Graham, Ocellot, Ryley Walker, Saun & Starr i Vetiver. A l’apartat de Mercè Música es programarà una gran varietat de diferents estils i per a públics molt diversos, els primers confirmats són Sisa amb Joan Miquel Oliver i Quimi Portet, Mishima, Kaulakau i la Cobla Ciutat de Barcelona, Raúl Rodríguez i Free Spirits Big Band & El Petit de Cal Eril.

També en el marc de Mercè Música, aquest any torna l’escenari ‘Mediterràniament’ a la platja del Bogatell amb Oques Grasses, Els Catarres i Els Amics de les Arts.

La Mostra d’Associacions celebra 20 anys al costat de les entitats. Durant tots els dies de la festa la plaça de Catalunya s’omplirà d’activitats ininterrompudes i de bona música. Els estands i les activitats, que representen més de tres-centes associacions que recullen tots els sentirs de la ciutat, s’obren a tothom perquè les coneguin de més a prop i s’afegeixin a aquesta xarxa ciutadana. Als estands, escenaris i a l’auditori hi mostraran les seves activitats i la seva vitalitat en un exemple del seu compromís, que marca el pols de la ciutadania. Aquesta és la gran oportunitat dels barcelonins, les barcelonines i tothom que passi per la ciutat per conèixer de ben a prop una representació molt diversa de les entitats que cada dia ofereixen les seves mans i il·lusions per construir una ciutat més participativa i cohesionada. Algunes de les activitats que s’hi han programat són l’exposició fotogràfica Som protagonistes de 20 anys de Mostra, amb fotografies de Pere Virgili; l’exposició proposada per la Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona i l’associació cultural TantaTinta 40 anys de Butifarra!, la revista satírica dels barris de la ciutat; l’exposició Torre Jussana, 20 anys amb dies de ràdio; La il·lusió del circ vist de prop, un viatge als temps del circ de sempre, presentat pel Circ Cric i dirigit per Tortell Poltrona, amb diferents funcions on hi actuaran el titellaire Jordi Bertran, el Mag Edgard, el duo acrobàtic Leti & Fer, el Fakir Kirman, l’espectacle malabar Circ’Hulon i Tortell Poltrona. I a la nit, a l’escenari de La Mostra, hi haurà música amb Marinah & Chicuelo; Blaumut, Coriolà, Obeses, Pepet i Marieta, Buhos i Sabor de Gracia.

I com a cloenda i celebració de tant sonat aniversari, La Mostra presentarà també als barcelonins l’espectacle de la Cobla Sant Jordi amb el hip hop de la Kulbic Company Dance. El punt i final el posarà una acció de la Fura dels Baus que comptarà amb la participació del músic Santi Arisa i la cantant Ginesa Ortega i la conducció de l’escriptor Màrius Serra.

[caption id="attachment_1610" align="alignright" width="392"]La Cursa de la Mercè La Cursa de la Mercè[/caption]

La Mercè esportiva oferirà tota mena d’oportunitats per gaudir la festa i fer salut o ser espectadors de múltiples activitats com la Cursa de la Mercè, una de les cites més populars; la Travessia nedant al Port de Barcelona, que aquest any canvia el punt de partida i arribada al Moll de Bosch i Alsina; diversos trofeus internacionals com el Ciutat de Barcelona d’esquaix, el Ciutat de Barcelona d’hoquei línia femení, el Ciutat de Barcelona de Futbol Sala – ACELL- Special Olympics Catalunya; el torneig de rugbi platja o el Fitness Day, una sessió matinal de fitness a l’avinguda Maria Cristina organitzada per un centenar de centres i clubs esportius de la ciutat.

 

[caption id="attachment_1611" align="alignleft" width="244"]Piromusical Piromusical[/caption]

 

El Piromusical clourà la Mercè el dijous 24 de setembre amb un espectacle pirotècnic que combina foc, música i aigua a l’avinguda de Maria Cristina.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cartell Mercè 2015 descarrega

Imatges d’arxiu de la Mercè descarrega 

Imatges dels grups del BAM i MERCÈ MÚSICA descarrega 

Imatges del pregoner descarrega

Vídeo companyies Mercè Arts de Carrer descarrega

 

Descarrega el fitxer
150721 AVANÇ MERCÈ 2015 - EXTRACTE DEL PROGRAMA

Etiquetes:


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.