Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
El festival 42 tanca amb una excel·lent acollida la seva primera edició i situa Barcelona com ciutat de referència dels gèneres fantàstics

La bona rebuda garanteix la continuïtat del festival, que serà la nova cita literària anual de la ciutat

Al voltant de 6000 persones han seguit les 74 activitats ofertes pels més de 200 autors i especialistes participants

El 42 ha portat fins a Barcelona alguns dels autors més rellevants de les literatures no realistes de tot el món 

La gran acollida del festival confirma l’efervescència de les literatures no realistes entre tot tipus de públics

El 42, Festival de Gèneres Fantàstics de Barcelona, tanca avui les portes de la seva primera edició amb gran èxit de participació. Inaugurat el passat dimecres, durant aquests cinc dies s’hi han pogut veure una setantena d’activitats representatives de totes les variants dels gèneres no realistes, com el fantàstic, la distopia, el posthumanisme, el terror, la mitologia, el biopunk, les fantasies èpica o juvenil i el solarpunk. L’interès que desperta aquesta literatura s’ha evidenciat en la quantitat i diversitat de públics reunits a Fabra i Coats: Fàbrica de Creació i la Biblioteca Ignasi Iglésias – Can Fabra, seus d’aquest primer 42.

Comissariat per l’escriptor i professor Ricard Ruiz Garzón, el festival ha sabut prendre el pols d’un fenomen molt present al carrer i que rebassa els marcs de la literatura per endinsar-se en formats tan diversos com els videojocs i les sèries de televisió. Des dels lectors-espectadors adolescents fins als lectors més veterans, del públic acadèmic als fans, els gèneres no realistes ocupen cada cop més espai entre les preferències del públic. 

El festival els ha donat l’oportunitat de fer comunitat i de trobar-se amb una àmplia nòmina d’autors de referència. Al voltant de 4.000 persones han assistit, de manera presencial, a alguna de les sessions i activitats del festival, mentre que al voltant de 2.000 les han seguit de manera virtual a través de les retransmissions en directe per la web de Barcelona Cultura. Entre el públic desplaçat fins a la Fabra i Coats: Fàbrica de Creació i la Biblioteca Ignasi Iglésias-Can Fabra, alguns on han fet des d’altres indrets com Madrid, Euskadi, Andalusia o Galícia. 

El 42 ha irromput en el panorama de festivals amb una programació plena d’autors imprescindibles en els gèneres fantàstics, combinada amb una invitació a la descoberta de noves veus. Aquesta primera edició ha comptat amb més de 200 convidats, i la complicitat i col·laboració d’una trentena d’editorials. Les editorials especialitzades en els gèneres fantàstics ja tenen un espai de divulgació en el 42.

Set de les autores més rellevants del panorama internacional han tingut presència en alguna de les sessions del festival. Alexandra BrackenSusanna Clarke (en pantalla), Naomi GibsonElisabetta GnoneCarmen Maria MachadoAnna Starobinets i Giovanna Rivero. Entre els autors internacionals presents al 42 destaquen també Nicholas EamesRichard MorganWojciech OrlińskiEdmundo Paz SoldánAdrian TchaikovskyStuart Turton o Kelly Robson

També hi han participat alguns dels grans exponents dels gèneres fantàstics en català, com ara Margarida Aritzeta, Maite Carranza, Víctor Garcia Tur, Pol Guasch, Joan-Lluís Lluís, Salvador Macip, Antoni Munné-Jordà, Bel Olid, Marc Pastor, Albert Pijuan, Care Santos, Elisenda Solsona, Carme Torras Muriel Villanueva, i grans noms d’àmbit estatal, entre els quals Elia Barceló, Emilio Bueso, Ariadna Castellarnau, Laura Fernández, Cristina Fernández Cubas, Cristina Jurado, César Mallorquí, Rosa Montero, Juan Jacinto Muñoz Rengel, Félix J. Palma Aranzazu Serrano.

Amb una clara voluntat prescriptora i de creació de teixit en l’àmbit dels gèneres fantàstics, el 42 ha ofert també una finestra a algunes obres i autors nous o amb menys recorregut, que ha portat fins a Barcelona, entre d’altres, Manon Steffan Ross, Roser Cabré-Verdiell, Selena Soro, Irene Pujadas, Enric Herce, Elena Bartomeu. I amb aquesta mateixa intenció prescriptora, el festival impulsa els Premis 42 a obra publicada, que tenen per objectiu que especialistes dels gèneres fantàstics reconeguin els millors títols en llengua catalana i castellana editats l’any anterior. 

El festival 42 neix amb la voluntat de ser una cita anual de referència per a les persones aficionades als gèneres no realistes. Un espai de trobada per estimular la reflexió. El comissari del 42, Ricard Ruiz Garzón, valora aquesta primera edició com “la demostració que s’està produint un canvi cultural i generacional en relació als gèneres fantàstics en el qual Barcelona hi pot jugar un paper dinamitzador i prescriptor creixent en l’àmbit literari”. Convençut que la participació en aquesta primera edició “ha superat les expectatives en quantitat i qualitat”, el comissari ha agraït el suport i la confiança de tothom abans de concloure amb el lema del festival: “S’ha trencat un prejudici, ha nascut una oportunitat. Hem confirmat que hi ha altres mons, i que tots hi són i hi volen ser, al 42”.

Material gràfic


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.