La distinció reconeix el compromís constant amb el foment de la lectura, així com al capacitat de la biblioteca per sumar esforços i establir sinergies amb institucions i centres educatius
El lliurament del premi tindrà lloc el proper 9 d’octubre a Madrid, en el marc de les activitats de la Fira Internacional del Llibre, Liber, 2025
La Federación de Gremios de Editores de España ha distingit la Biblioteca Jaume Fuster amb el Premi Liber 2025 a la millor iniciativa de foment de la lectura en biblioteques obertes al públic.
Amb aquesta distinció es reconeix el seu compromís constant amb el foment de la lectura, així com la seva capacitat per sumar esforços i establir sinergies amb institucions i centres educatius.
L’entrega del premi es realitzarà el proper 9 d’octubre, en un acte que se celebrarà al Centro Cultural Conde Duque en el marc de les activitats de la Fira Internacional del Llibre, Liber, 2025, que tindrà lloc a Madria, IFEMA, del 7 al 9 d’octubre.
La biblioteca que porta el nom de Jaume Fuster (escriptor, guionista, traductor i activista cultural, Barcelona 1945 – l’Hospitalet de Llobregat 1998) es va inaugurar el novembre del 2005, coincidint amb la celebració a la ciutat de l’Any del Llibre i la Lectura. La biblioteca, la 29ena biblioteca pública de la ciutat, era la fita de la renovació urbana d’un punt estratègic de Barcelona feta a partir d’un procés participatiu amb els veïns de la Plaça Lesseps.
Eren els primers anys d’existència del Consorci de Biblioteques de Barcelona, l’òrgan gestor de les biblioteques públiques de Barcelona, que s’havia fundat a inicis del 2001. La ubicació estratègica de la biblioteca Jaume Fuster en un punt cèntric de la ciutat ben comunicat, a més de tenir una vinculació territorial indiscutible amb el districte de Gràcia, li va conferir una gran projecció a la ciutat. L’oferta integral d’uns amplis horaris d’obertura, d’unes instal·lacions de qualitat, d’una àmplia col·lecció i els serveis propis de les biblioteques públiques de la ciutat, de seguida van fer que esdevingués la més visitada de les Biblioteques de Barcelona. A més es convertia en la primera que disposava d’un auditori amb capacitat per a 250 persones i una sala d’exposicions pròpia.
En aquest context, i responent al mandat que tenien les Biblioteques de Barcelona com a centre cultural de proximitat promotor de la lectura i com a instrument de difusió de la col·lecció documental de les biblioteques, la biblioteca Jaume Fuster de seguida es va convertir en un pol d’activitat que donava resposta a les necessitats culturals del territori immediat i acollia també les activitats de ciutat que es programen des de la Direcció d’Acció Cultural i Educativa de Biblioteques de Barcelona per al conjunt de la xarxa.
D’aquesta manera les activitats que es treballaven en cooperació amb el sector editorial de la ciutat (editorials, llibreries, associacions professionals, etc…) van tenir de seguida la biblioteca Jaume Fuster com a aparador per fer difusió de les seves novetats, amb la presència d’alguns dels autors i autores més destacats de la literatura actual d’arreu. També ha acollit els homenatges de Biblioteques de Barcelona a la indústria editorial a través de les exposicions retrospectives que es fan anualment a la sala d’exposicions.