Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
‘Llotja 250. Formar, idear, crear’, una exposició que commemora els 250 anys d’història de l’Escola d’Art i Disseny Llotja

La mostra presenta un recorregut per la trajectòria d’aquest centre des de la seva fundació l’any 1775 i ret homenatge a les generacions d’estudiants, docents i professionals que l’han convertit en un espai fonamental de les arts i el disseny al país

Aplega peces d’autors tan reconeguts com Enric Satué, Jaume Plensa, Òscar Tusquets, Antoni Clavé, Teresa Gironès, Lola Anglada, Llorens Artigas, Alexandre de Riquer, Ramon Martí i Alsina o Lluís Rigalt i en descobreix d’altres menys reconeguts -però no menys importants- com Francesca García Ortiz, la primera dona mestra d’art al centre

L’exposició, organitzada per l’Escola d’Art i Disseny Llotja i comissariada per Juan C. Bejarano i Cristina Rodríguez-Samaniego, amb la col·laboració del DHub, es podrà veure del 30 d’abril al 6 de juliol a la planta -1 del DHub. La inauguració tindrà lloc dimarts 29 a les 18 h

Del 30 d’abril al 6 de juliol es podrà veure al Disseny Hub Barcelona (DHub) Llotja 250. Formar, idear crear, una exposició que commemora els 250 anys d’història de l’Escola d’Art i Disseny Llotja, la primera escola de disseny de l’Estat. Amb motiu de l’aniversari de la seva fundació, la mostra presenta un recorregut per la trajectòria d’aquest centre de referència en l’àmbit de la formació artística a Catalunya.

L’exposició obre una finestra a la història de l’Escola des de la seva fundació el 1775 com a Escola Gratuïta de Disseny fins a la seva consolidació com a institució educativa capdavantera en belles arts, arts aplicades i disseny avui dia. A través d’obres d’art, material audiovisual i testimonis personals, s’hi exploren moments clau com l’obertura a la presència de dones a finals del segle XIX, la renovació pedagògica de principis del XX, o la diversificació dels estudis al llarg del segle proppassat.

La proposta també posa l’accent en el present i el futur de Llotja, amb una selecció d’obres recents, fetes per estudiants i docents dels diferents departaments de l’Escola, a partir d’una proposta del claustre de professors de cadascuna de les disciplines vigents. Aquestes peces reflecteixen la vitalitat, la creativitat i la capacitat d’innovació que avui defineixen Llotja, una escola que continua sent referent en la formació artística contemporània.

Amb aquesta mostra, Llotja celebra el seu passat i reafirma el seu compromís amb la creació, la formació i la transmissió de coneixement en l’àmbit artístic i del disseny.

L’exposició està comissariada per Juan C. Bejarano (Universitat Pompeu Fabra) i Cristina Rodríguez-Samaniego (Universitat de Barcelona). Hi col·laboren prestant obra entitats com el Museu del Disseny-DHub, la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi i el Museu d’Arenys de Mar, així com nombrosos col·leccionistes particulars, artistes i dissenyadors lligats amb la història i present d’aquesta institució.

S’hi presenten 88 peces de diferents tipologies, entre les quals, pintura, gravat, fotografia, ceràmica, escultura, obra gràfica i altres objectes de disseny, juntament amb un volum important de documents i elements visuals, els quals ofereixen una panoràmica històrica del passat i el present de les arts i del disseny a casa nostra.

Al costat de figures tan essencials en les arts i el disseny com Enric Satué, Jaume Plensa, Òscar Tusquets, Antoni Clavé, Teresa Gironès, Lola Anglada, Llorens Artigas, Josep Llimona, Alexandre de Riquer, Ramon Martí i Alsina o Lluís Rigalt, s’hi presenten també una nombrosa llista d’altres protagonistes menys coneguts, però no per això menys interessants. En aquest sentit, per primera vegada, s’exposen dues obres de Francesca García Ortiz (1853-1923), la primera dona professora d’art a l’Escola de Llotja.

L’escola de disseny més antiga de l’Estat

El 23 de gener de l’any 1775 es creava a Barcelona la primera escola de disseny de l’Estat, denominada llavors Escola Gratuïta de Disseny. Les primeres aules es van instal·lar a l’edifici de la Llotja de Mar, fet que li va acabar donant el seu nom actual. El seu objectiu era formar dibuixants que, instruïts en el correcte gust neoclàssic, dissenyessin objectes i motius ornamentals per a noves manufactures, especialment la dels estampats tèxtils, i impulsessin així la producció i el comerç. Posteriorment es va transformar en l’Escola de Nobles Arts i va dedicar l’activitat principal a la formació de pintors, escultors i la resta de les anomenades Belles Arts. A partir de 1817 va començar la formació dels arquitectes. A principis del segle XX va passar a ser, primer Escola Superior d’Arts i Indústries (1900) i Belles Arts, i després l’Escola d’Arts i Oficis Artístics i Belles Arts (1910). Amb les recents lleis d’educació, s’hi van implantar els cicles formatius d’Art i Disseny i també els Estudis Superiors de Disseny (2002). L’any 2010, el centre va passar a ser també un dels campus de l’Escola Superior de Disseny i Arts Plàstiques de Catalunya (ESDAPC). Actualment compta amb dues seus, situades als districtes de Sant Gervasi i Sant Andreu de Barcelona.

En aquests 250 anys d’història, han passat per les seves aules noms tan il·lustres com Damià Campeny, Marià Fortuny, Antoni Gaudí, Pablo Picasso, Joan Miró, Pablo Gargallo, Josep Subirachs, Enric Satué, Jaume Plensa, Òscar Tusquets o Lola Anglada.

Aquesta exposició s’emmarca en la celebració dels 250 anys d’història de la Llotja, una commemoració que també inclou altres exposicions, conferències, presentacions i taules rodones. El cartell de l’efemèride és obra del reconegut dissenyador gràfic Enric Satué, Premi Nacional de Disseny 1988.

Contacte de premsa

Premsa Consorci d’Educació de Barcelona. Guillem Tarragó Valverde. guillemtarrago.ceb@gencat.cat

Premsa DHub. Paula Mateu Badenes. dhubpremsa@bcn.cat

Etiquetes:


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.