Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
Prop d’un centenar d’espais participen en La Nit dels Museus 2025

L’esdeveniment tindrà lloc dissabte, 17 de maig, de 19.00 a 01.00 h

Obriran les seves portes al públic museus de Barcelona, Badalona, Cornellà, Esplugues, l’Hospitalet, Sant Adrià, Santa Coloma i Sant Joan Despí

A més de les portes obertes, es podran seguir fins a 94 activitats, entre les quals visites guiades, accions artístiques, concerts, projeccions, dansa o tallers

Alguns equipaments formen part del programa per primera vegada; és el cas de Casa Batlló, Casa de la Barceloneta 1791, Espai Moja. Catalunya: Patrimoni Viu, Fundació Úniques, Hospital de St Saver, Museu de Ciències Naturals de Barcelona-L’Hivernacle i Museu de Matemàtiques de Catalunya (MMACA)

La Nit dels Museus torna dissabte 17 de maig amb una edició plena de propostes per descobrir el patrimoni cultural de Barcelona i rodalies. La Nit, que se celebra una sola vegada cada any, oferirà accés gratuït a 95 museus i espais culturals i fins a 94 activitats extraordinàries, que inclouen concerts, visites guiades, tallers, performances i espectacles immersius, entre d’altres. Com ja va ocórrer en l’anterior edició, La Nit dels Museus coincidirà aquest 2025 en el mateix cap de setmana del Dia Internacional dels Museus (18 de maig), instaurat pel Comitè Internacional dels Museus l’any 1977. Serà, per tant, un cap de setmana molt intens en els espais museístics.

La iniciativa de La Nit dels Museus abraça els municipis de Barcelona, Badalona, Cornellà de Llobregat, Esplugues de Llobregat, L’Hospitalet de Llobregat, Sant Adrià de Besòs, Santa Coloma de Gramenet i Sant Joan Despí, tot convertint aquesta vetllada en un esdeveniment metropolità.

Serà una de les edicions amb més equipaments participants. I és que s’incorporen per primera vegada a l’esdeveniment la Casa Batlló, la Casa de la Barceloneta 1791, l’Espai Moja. Catalunya: Patrimoni Viu, la Fundació Úniques, l’Hospital de St Saver, el Museu de Ciències Naturals de Barcelona-L’Hivernacle i el Museu de Matemàtiques de Catalunya (MMACA). I tornen a La Nit dels Museus alguns espais que no van ser-hi el 2024: el Museu de les Aigües, el Palau Mercader, el Museu d’Història de la Immigració de Catalunya (MhiC) i KBr Fundación MAPFRE.    

Activitats per a tots els gustos i edats

La gran majoria de museus i espais culturals participants oferiran una nit de portes obertes de 19.00 a 01.00 hores. Aquest esdeveniment, no obstant, també es caracteritza pel fet que molts dels equipaments organitzen aquella nit activitats extraordinàries, ja sigui a les seves sales o a l’exterior. En total, es faran fins a 94 activitats diferents, algunes de les quals tindran diverses sessions.

Es tracta de propostes variades, que poden anar des de tallers per a diferents edats fins a concerts, mapatges, ball, dansa, recitals, visites guiades o teatre. Per citar algunes de les activitats, al MEAM – Museu Europeu d’Art Modern s’hi portarà a terme una sessió de pintura en directe amb model natural, mentre que al Santa Mònica hi haurà performances a càrrec del Gremi d’Espais 24-25 i de l’Hospital d’Artistes de La Juan Gallery, a més de dues instal·lacions. Al Museu de la Música s’activarà l’Esquellòrium, una gran instal·lació sonora de l’artista Núria Andorrà, i al Museu Marítim de Barcelona un espectacle de vídeo mapping omplirà de llum i color les Drassanes Reials i la Galera Reial.

Al MACBA s’activarà l’obra “Voz Mal” de l’artista Jaume Ferrete, recentment incorporada a la Col·lecció del museu. El Castell de Montjuïc obrirà espais habitualment tancats al públic, i a La Model es faran tres passis de Rojos, una peça d’arts escèniques fruit d’una recerca de dos anys sobre la postguerra de la Guerra Civil espanyola, amb la dansa contemporània com a llenguatge principal.

Al MhiC – Museu d’Història de la Immigració de Catalunya es projectarà la premiada pel·lícula El 47, de la qual, a més, se’n farà una presentació teatralitzada. Al Centre Jujol-Can Negre hi haurà dos tallers relacionats amb l’arquitecte Josep Maria Jujol. I a la Fundació Foto Colectania s’opta per una experiència olfactiva que transportarà els visitants a l’atmosfera d’un laboratori fotogràfic analògic.

El cinema de l’afrocubana Sara Gómez serà protagonista a La Virreina Centre de la Imatge, ja que es projectaran tres films seus, coincidint amb la primera exposició que se li dedica. Per la seva part, el Museu Nacional d’Art de Catalunya programarà concerts a la Sala Oval d’artistes emergents del districte de Sants-Montjuïc. També hi haurà música a la Capella de Santa Àgata, dins el Museu d’Història de Barcelona. Plaça del Rei; en aquest cas, serà un concert “a cappella” de música sacra a càrrec de Muom. I el duet L’arannà presentarà “La salamandra”, un espectacle de pop electrònic experimental, a El Born. Museu d’Història de Barcelona.

Una llarga oferta d’exposicions

Qui ho prefereixi, pot aprofitar La Nit dels Museus per conèixer algunes de les exposicions temporals que el 17 de maig estaran a la cartellera, o bé les col·leccions permanents dels centres. Molts dels espais oferiran visites guiades, comentades o teatralitzades, però també serà possible, a molts museus, optar per una visita lliure.  

Entre les múltiples propostes de mostres temporals, podem esmentar “La sala de les paraules”, a l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona, una instal·lació explora la relació entre exposar i arxivar, centrant-se en una composició de documents basada en una selecció de termes propis de l’arxivística. Al Centre d’Art La Capella hi haurà “La romería de los cornudos”, una recerca plàstica que parteix del ballet homònim de García Lorca i Rivas Cherif, i també “La Pantalla Mutante”, basada en l’anàlisi de la imatge latent en obres cinematogràfiques produïdes a l’Estat espanyol durant la dècada del 1970 i principis de la del 1980.

El Museu Terra – Sala Barcelona farà visites guiades a l’exposició “Plàstic. Genial o pervers?”, mostra que convida a reflexionar sobre el fi equilibri entre l’ús i l’abús del plàstic a partir de les arts visuals. A l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona es podrà visitar lliurement l’exposició “Manel Esclusa. Les formes que mouen l’existència”, que reuneix  les fotografies que van formar part dels projectes expositius de finals dels vuitanta i primers dels noranta “Barcelona, ciutat imaginada” i “Musa Museu”. I entre les exposicions que hi haurà a CaixaForum Barcelona citem “Temps incerts. Alemanya entre guerres”, que transporta el visitant a la turbulenta República de Weimar (1919-1933).

Al CCCB també es podran descobrir diferents exposicions, entre les quals “Amazònies. El futur ancestral”, que ens endinsa en la immensa riquesa natural i cultural del territori, les ciutats i les comunitats indígenes de l’Amazònia per conèixer l’art, el pensament i l’enorme impacte ecològic d’una regió que és central per al futur del planeta. I qui prefereixi anar al Centre d’Art Tecla Sala hi trobarà “Paraules d’amor. Un assaig sobre les passions”, de Núria Güell, videoinstal·lació en què l’artista es qüestiona les representacions instituïdes i els mandats culturals apresos a l’entorn de l’amor passional i les seves conseqüències.

Les comissàries i artistes de l’exposició “Sumari Astral”, a la Fundació Joan Brossa – Centre de les Arts Lliures, guiaran els visitants per aquesta mostra que explora la noció de màgia en les pràctiques artístiques contemporànies del nostre context, a partir de resseguir aquest interès en el llegat eclèctic de Joan Brossa. En quant al Museu Etnològic i de Cultures del Món – Seu de Montjuïc, es podrà gaudir de l’exposició temporal “Barcelona, ciutat gegant. 600 anys de festa i tradició”, que convida a endinsar-se en un recorregut gegant, descobrint anècdotes, dades i curiositats, algunes poc o gens conegudes. I al Museu Etnològic i de Cultures del Món – Seu de Montcada hi haurà l’exposició temporal “Maya Deren. Una cadència d’imatges”, sobre una de les cineastes d’avantguarda més importants, figura clau del cinema experimental del segle XX.

El cartell

L’agència HONEST, amb seu a Barcelona, és l’encarregada del cartell de La Nit dels Museus 2025. Sota el lema “Deixa’t guiar per la cultura”, la peça visual d’enguany captiva la imaginació i evoca la màgia d’una nit plena de descobriments. “Deixa’t guiar per la cultura” és més que un eslògan; és una invitació a l’aventura, a perdre’s entre sales d’exposicions i a trobar noves experiències. El cartell ens recorda que, per una nit, la ciutat sencera es converteix en un vast museu a cel obert, esperant ser descobert.

Accés gratuït i informació pràctica

Tant l’accés als museus com totes les activitats organitzades durant La Nit dels Museus són completament gratuïts, i en la seva gran majoria no requereixen inscripció prèvia. A partir del 28 d’abril, el web de l’esdeveniment oferirà informació detallada sobre els centres participants, els horaris de les activitats i els enllaços per a les reserves en aquells casos en què sigui necessari inscriure’s prèviament.

Més informació a: https://www.barcelona.cat/lanitdelsmuseus/ca

Etiquetes:


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.