Les mostres Repeat Bend Coincide i Insania formen part del programa Barcelona Producció 2025 i es podran visitar fins al 28 de setembre al carrer Hospital, 56
Avui dijous, 17 de juliol, a les 19 h, s’inauguren dues noves exposicions al Centre d’Art La Capella: Repeat Bend Coincide, de Milena Rossignoli, i Insania, de Heidi Valda. Des de diferents lectures, les dues propostes incideixen en la materialitat del fet escultòric, intensificant aspectes de caràcter performatiu i experiencial. Així, els materials, les seves formes i volums generen múltiples il·lusions de moviment, ja sigui a través de la sensació física de la caiguda d’un cos (Rossignoli), ja sigui des del trànsit i l’activació sonora i lumínica que genera una presència (Valda).
Amb Repeat Bend Coincide (Repetir Curvar Coincidir), Milena Rossignoli proposa, a l’espai Capella, treballs escultòrics al voltant del que és passatger, fràgil, il·luminat: llançar-se al vol des de baix i absorbir el terra; no oposar resistència, ser fràgils i resistents a la vegada. Diu Milena Rossignoli: “Per saber caure cal caure moltes vegades, fins que el cos sàpiga assumir el moviment correcte sense haver de pensar-ho abans; a vegades em sembla que el cos aprèn els moviments abans que la ment. Si coincidir, etimològicament, vol dir ‘caure dues vegades en el mateix punt’, llavors el lloc on això passa és fonamental. Vaig imaginar llocs que es contaminen a través de la seva pròpia arquitectura. Sòls, finestres i columnetes. Vaig imaginar disciplines que es contaminen a través de la seva pròpia voluntat. Dibuix, escultura, ukemi. Repetir, corbar, coincidir.”

A l’espai Rampa, la mostra Insania, de Heidi Valda és una invitació a transitar un espai fosc, on cossos tecnològics reaccionen al moviment humà amb llums, sorolls i interferències impredictibles. Les seves formes orgàniques amaguen circuits fets a mà per l’artista, que obre així un espai per a l’especulació material: els circuits com a llenguatge, els cables com a estructura narrativa, el moviment com a argument.
Aquesta artesania tecnològica, nucli de la pràctica de la Heidi, converteix el gest tècnic en pregunta filosòfica. Soldar un circuit, desemmotllar o foradar una superfície és, també, una manera de pensar: a través del tacte, l’error i la improvisació. És una manera d’aportar significat material al món.

En aquest projecte, la Valda s’inspira en la tesi d’Ingrid Guardiola, segons la qual avui el món opera com una interfície: una xarxa de llenguatges i suports tecnològics que han estandarditzat les maneres de construir significat. Des d’aquesta perspectiva, Insania es concep com un acte de resistència simbòlica, una interrupció del flux normatiu que imposa què és comprensible, què és desitjable, què és real.
Insania es converteix en un ritu de pas: una experiència que porta el públic a transitar, simbòlicament, del seny a la bogeria. Del que un pot esperar a la incertesa. De la claredat a l’excés. La instal·lació no tan sols mostra un sistema malmès, sinó que el fa explotar des de dins i hi involucra el cos de l’espectador com a autòmat transformador.
Milena Rossignoli (Quito, Equador, 1990) va estudiar en el Departament de Disseny i Investigació d’Arts Visuals de l’Acadèmia de Belles Arts de Bolonya (2012-2016), en el Departament de Pintura de la Weißensee Kunsthochschule de Berlín (2015) i en el Departament d’Escultura de l’Escola Massana d’Art i Disseny de Barcelona (2014). Durant els darrers anys ha obtingut premis i beques d’investigació i residència artística a Barcelona, Roma, Bilbao, Madrid, Sant Sebastià i Bolonya. Entre les ultimes: La Casa Encendida Generaciones 2024 (Madrid, 2024), Hangar.org (Barcelona, 2023-2025), Tabakalera (Sant Sebastià, 2020) i RAER Reial Acadèmia d’Espanya a Roma (Roma, 2017-2018).
Heidi Valda, artista boliviana, creadora d’espais lumínics i interactius dins i fora de la pantalla, ha enfocat la mirada en la multidisciplinarietat com a manera de fer, crear i produir peces artístiques que enriqueixen les maneres tradicionals d’entendre l’art i la tecnologia en simbiosi. La seva exploració recorre diversos àmbits de la cultura digital. Ha exposat en festivals com el Sónar+D, MUTEK.ES o la Poblenou Open Night, entre altres plataformes. Té un màster en animació 3D per la Universitat Pompeu Fabra i un altre en innovació audiovisual i entorns interactius per BAU (Centre Universitari d’Arts i Disseny de Barcelona). Combina les seves habilitats creant híbrids artístics inspirats principalment en la psicodèlica fractal i la distorsió de la realitat.
Més informació: Laia Carbonell – lcarbonellf@bcn.cat – 677441414 / 933161156