Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
Les criatures mitològiques catalanes fagociten la 5ª edició del Festival 42, que tindrà lloc del 5 al 9 de novembre  

Cristina Fernández Cubas, V. E. Schwab, Joan-Lluís Lluís, Alberto Chimal, H. Zubieta, i Stella Tack són alguns dels noms destacats de l’edició, que un any més tindrà com escenari central el recinte de la Fabra i Coats 

Ricard Ruiz Garzón, comissari del festival, comptarà amb l’assistència de Karen Madrid Ribas i Susana Vallejo

El cartell d’enguany, obra de Marina Vidal, gira al voltant de les arrels artístiques barcelonines i les combina amb els mons fantàstics

El proper novembre, del 5 al 9, al recente de la Fabra i Coats de Barcelona i a la Biblioteca Ignasi Iglésias-Can Fabra, tindrà lloc la 5a edició del Festival Literari de Gèneres Fantàstics 42. Enguany l’equip de comissariat del festival, liderat per l’escriptor i periodista Ricard Ruiz Garzón, s’amplia amb l’especialista en periodisme cultural de gèneres fantàstics Karen Madrid Ribas, i l’escriptora i fundadora de Phantastica, Susana Vallejo. Les criatures mitològiques catalanes tindran un protagonisme especial en aquesta edició, en la seva condició d’eix central del programa. Entre els noms destacats que hi participaran hi ha els de Stella Tack, V.E. Schwab, Alberto Chimal, H. Zubieta, i Joan Lluís-Lluís i Cristina Fernández Cubas, que realitzarà la xerrada inaugural del festival.

En aquest cinquè aniversari, el festival 42 vol sumar-se a la reivindicació del feminisme i dels col·lectius LGBTIQ+ per l’amenaça de regressió mundial contra els drets socials que s’està donant per l’auge dels autoritarismes. Per això, un dels eixos principals d’aquesta edició serà un eix destacat d’autores, obres i aproximacions no heteronormatives que, després d’anys apostant-hi per convenciment des de la diversitat normalitzada, rebran una atenció extra que serveixi per demostrar que els gèneres fantàstics són una talaia contra qualsevol intent de pas enrere. Aquest eix comptarà amb grans taules amb una desena d’autores internacionals i també sobre la diversitat en la ficció de gènere, amb noms com H. Zubieta, tallers i activitats específics i una munió de propostes per llegir i pensar.

Davant aquests atacs creixents a la identitat, incloent-hi la identitat lingüística, el Festival 42 també vol posar l’accent en la tradició de la literatura de gèneres fantàstics a Catalunya. Aquesta línia del festival vol reivindicar la qualitat de les obres i creacions de gènere fantàstic en català. Per això, aquest eix comptarà amb la presència de Joan-Lluís Lluís, homenatges a Jesús Moncada, dues exposicions centrals que es dedicaran a les grans figures mitològiques i al conreu històric de la ciència-ficció en català, convencions dedicades a Ursula K. Le Guin i Angela Carter —incloent-hi les noves traduccions d’obres d’aquestes autores—, i la presència, un any més, d’autors de tot el territori lingüístic, d’Andorra a les Illes i de la Catalunya del Nord al País Valencià.

El 42 reivindicarà també la gran riquesa de Llatinoamèrica en el conreu dels gèneres fantàstics, encapçalada avui per una nòmina creixent d’autores, com Mariana Enríquez, ja convidada fa dos anys, o la recentment guardonada per la millor novel·la del certamen Elaine Vilar Madruga. Fins a una dotzena de noms de referència —vinguts de països com l’Argentina, l’Uruguai, el Perú, Mèxic, Colòmbia, Bolívia, l’Equador, Cuba o els Estats Units— encapçalats per Alberto Chimal, estaran presents al festival per presentar obres que, en molts casos, se sumen a la resta de temes i reivindicacions centrals del 42.

Un any més, però, hi haurà altres fils conductors possibles per a tots els gustos: el juvenil, present cada any i amb la visita destacada de V. E. Schwab, un dels plats forts del festival que fa anys que s’esperava entre els assistents; la figura del monstre, cabdal en unes dates en què s’espera l’estrena del nou Frankenstein, de Guillermo del Toro, al cinema i les plataformes; la ficció climàtica, que ha obtingut nous avatars com el premi Bagaleu i que tindrà una línia pròpia aquest novembre; l’auge del romantasy, un corrent que tindrà també visions canòniques i poc habituals i comptarà amb la presència del fenomen alemany de Stella Tack; que juntament amb altres línies habituals del festival com el còmic, el grimdark, el weird, l’afrofuturisme, el cosplay, la música o les arts escèniques i més d’un centenar d’autors nacionals i internacionals completaran la programació de la 5a edició del festival 42.

Etiquetes:


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.