Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
La Fabra Centre d’Art Contemporani inicia nova etapa, sota la direcció de Claudia Elies

La nova directora impulsa un programa expositiu, d’activitats públiques i de mediacio en què es posa al centre el teixit de les arts visuals, el treball en xarxa i la vinculació comunitària, tant localment, com nacional i internacional

Els plantejaments transversals del nou projecte tenen com a fonament la consciència del lloc des d’on s’està creant coneixement i la metodologia de les caixes de ressonància, basada en el compromís i la confiança per amplificar i difondre els continguts més enllà del mateix espai del Centre d’Art

El programa previst fins a finals del 2026 acull mostres de Fuentesal Arenillas, Julia Montilla, Patricia Esquivias, Claudia Pagès i Nora Aurrekoetxea; una exposició comissariada per Chiara Cartuccia; un cicle de performances; el Premi Miquel Casablancas 2026, i el taller Practicum, que ja engegarà enguany com a escolta d’estiu, entre el 14 i el 16 de juliol

La Fabra Centre d’Art Contemporani compta amb els recursos de l’Institut de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona (ICUB) i l’acompanyament tècnic del MACBA, que uneixen esforços per afavorir-ne el creixement i la consolidació en aquesta nova etapa

El passat mes d’abril, Claudia Elies va ser escollida directora de La Fabra Centre d’Art Contemporani entre un total de 46 candidatures presentades a la convocatòria pública. El seu programa posa al centre el teixit de les arts visuals, el treball en xarxa i la vinculació comunitària, tan localment, com nacional i internacional. Un projecte «intrínsecament lligat a una comunitat artística intergeneracional, desitjosa d’una institució d’èxit que els acompanyi en els diversos estadis de la seva carrera i producció», tal com va valorar el jurat integrat per Elvira Dyangani Ose, directora del MACBA; Eduard Vicente, gerent del MACBA; Eva Sòria, directora d’Innovació i Sectors Culturals de l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB); Oriol Martí, gerent de l’ICUB; Martí Anson i Martí Manen, representants del sector de les arts visuals, i Ruth Estévez Gómez com a referent de prestigi internacional.

La programació de Claudia Elies no es farà esperar: començarà del 14 al 16 de juliol amb el taller Pràcticum i seguirà a la tardor amb les dues primeres exposicions, signades per Fuentesal Arenillas i Julia Montilla. Una programació que tindrà com a denominador comú la consciència del lloc des d’on s’està creant coneixement i la metodologia de les caixes de ressonància, basada en el compromís i la confiança per amplificar i difondre els continguts més enllà del mateix espai del Centre d’Art. Una estructura que és capaç d’ampliar el so més enllà d’on s’hagi originat i actuar per eco i per reverberació, amb una aposta per la coproducció i la col·laboració amb els agents i comunitats que envolten el Centre d’Art. Elies proposa un espai d’assaig per a nous models institucionals i artístics, amb la participació de persones i entitats de la Fàbrica de Creació, del recinte i de la ciutat.

I és que la nova etapa de La Fabra Centre d’Art Contemporani arriba amb una direcció que entén el lloc que ocupa l’equipament i el context en el qual s’insereix. La ubicació concreta del Centre d’Art dins el recinte de Fabra i Coats, al barri de Sant Andreu —amb una intensa identitat pròpia, i una memòria col·lectiva vigent i activa—, s’uneix a la consciència de ser una baula essencial de l’ecosistema de les arts visuals de Barcelona, per marcar el ritme i el sentit de la programació dels pròxims anys, amb una clara voluntat dialogant, activadora i transformadora. Les relacions que es volen establir a partir d’ara, doncs, són amb els agents de les pràctiques artístiques, però també amb el veïnat, les entitats i el públic general.

En col·laboració amb l’artista i educador Jordi Ferreiro —amb una trajectòria sòlida en el context de Barcelona i Sant Andreu—, el projecte defensa una institució horitzontal sota una idea de servei públic, en què la mediació i els programes públics tenen el mateix pes que les exposicions. Aquesta visió es concreta en la creació del Consell Ciutadà, un òrgan consultiu que acompanya la direcció i que esdevé el fonament de les activitats del centre. Està format per dues representants d’equipaments essencials del barri que treballen en l’àmbit de les cures, la cultura i l’educació, com són el CAP Sant Andreu, l’Escola Bressol La Filadora, l’Institut Martí Pous, l’Espai Jove Jaume Oller i la Biblioteca Ignasi Iglésias-Can Fabra. Aquest espai col·lectiu de reflexió i orientació garanteix una programació arrelada al territori i a les necessitats reals del districte de Sant Andreu.

Un altre eix destacat del projecte és la idea de sostenibilitat transversal, entesa més enllà de la producció física: cal generar processos sostenibles, així com pensar en els emmagatzematges i els residus futurs amb plena consciència de què passarà amb tot allò que es produeix. Programar, per tant, pensant també en els cossos i la seva temporalitat.

La voluntat del projecte és que el Centre d’Art sigui un espai viu, per visitar i pensar a partir de projectes periòdics recurrents. La combinació entre accions directes i espais de reflexió —com el Consell Ciutadà— busca posar-lo al mapa cultural de la ciutat com un node actiu i necessari. La línia editorial de La Fabra vol contribuir a l’estudi i la difusió de les pràctiques artístiques, tenint en compte la sostenibilitat i la necessitat dels mateixos projectes, siguin expositius, educatius o processos comunitaris i de mediació.

Programació 2025-2026

La programació expositiva reflecteix l’enfocament col·laboratiu, situat i intergeneracional, que integra des de la realitat local fins a la internacional, que comprèn diferents temàtiques, pràctiques i formalitzacions. A la tardor de 2025, s’inauguraran dues exposicions: una de Fuentesal Arenillas (Julia Fuentesal i Pablo M. Arenillas), a l’octubre; i una de Julia Montilla, al novembre. La primera parteix del projecte Carrusel, presentat prèviament al Centro de Cultura Contemporánea Conde Duque de Madrid i produït per La Caixa, en què Fuentesal Arenillas dialogaran amb el passat fabril de l’edifici i el recinte. D’altra banda, l’exposició de Julia Montilla presenta l’obra Strawberry Fields, que explora la figura de les dones temporeres i els problemes derivats de l’agricultura intensiva, vinculant-la amb el nostre passat colonial i l’actual règim extractivista; la mostra s’emmarca dins la col·laboració amb el Premi de Videocreació, un projecte de coproducció de videocreació entre els Centres Territorials del Sistema Públic d’Equipaments d’Arts Visuals de Catalunya, Santa Mònica, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i LOOP Barcelona.

Per a inicis del 2026, la comissària Chiara Cartuccia proposa una exposició col·lectiva entorn del Mediterrani centrada en vídeo artistes del nord d’Àfrica; a la primavera i a l’estiu, s’acollirà una exposició individual de Patricia Esquivias, en col·laboració amb Caniche Editorial, i l’exposició de les obres finalistes de la convocatòria dels premis Miquel Casablancas 2026 organitzada per Sant Andreu Contemporani. El 2027, es realitzarà un projecte expositiu de Claudia Pagès, a cura de Rafa Barber, i un altre de Nora Aurrekoetxea, en què es presentaran les darreres obres que aquestes artistes han mostrat en l’àmbit internacional en convivència amb obra nova produïda específicament per a l’exposició a La Fabra.

El programa públic s’inicia aquest juliol amb Practicum, una escola d’estiu, a càrrec dels artistes André Romão, Mònica Planes i Toni Hervàs, que combina el taller i la tutoria per afavorir l’experimentació artística i la professionalització dels seus participants. Els artistes convidats comparteixen la seva pràctica tot combinant conversa, experimentació i treball col·lectiu, per generar una situació pedagògica d’exploració de metodologies diverses i que fomenta el tempteig educatiu, utilitzant l’art com a eina de transmissió de coneixement. Al setembre, La Fabra acollirà una sèrie de performances comissariades per l’artista Noela Covelo i, a l’octubre, el Centre d’Art participa a Barcelona Dibuixa amb Carmen de Ayora, en una col·laboració amb la Fàbrica de Creació.

La Fabra Centre d’Art Contemporani és un dels vuit centres territorials que formen part del Sistema Públic d’Equipaments d’Arts Visuals (SVEAP) que impulsa el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya del qual el MACBA n’és musue capçalera de referència. En aquesta nova etapa, compta amb els recursos de l’Institut de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona (ICUB) i l’acompanyament tècnic del MACBA, que uneixen esforços per afavorir-ne el creixement i la consolidació. Aquesta col·laboració vol reforçar la projecció local, nacional i internacional del Centre d’Art, i impulsar la nova direcció, tot mantenint la seva autonomia. Per la difusió i desplegament dels objectius i estratègies del nou projecte, La Fabra compta amb un nou logotip i projecte gràfic de la mà de Folch Studio, estudi guanyador del concurs públic del passat mes de juny.

Claudia Elies Oliveras ha estat directora del Festival d’Art Emergent ART NOU i coordinadora del programa d’arts visuals de Can Felipa. Des del 2016 ha comissariat i editat continguts per a múltiples projectes com l’exposició Sumari Astral a la Fundació Joan Brossa – Centre de les Arts Lliures (2025).  També ha desenvolupat programes públics com Al Llindar (2020 – 2023), un projecte entre el programa d’arts visuals de Can Felipa i l’Associació de Veïns del barri de Poblenou amb la finalitat de realitzar un projecte artístic anual sobre els interessos i les problemàtiques que afecten a la vida de barri. També té experiència com a coordinadora d’exposicions i projectes. Té un màster en Teoria de l’Art Contemporani (Goldsmith, University of London) i el Grau d’Història de l’Art per la Universitat de Barcelona i el D.A.M.S. de la Università degli Studi di Bologna.

Etiquetes:


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.