L’Àgora Cívica és una iniciativa impulsada conjuntament per l’Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Barcelona, la Generalitat de Catalunya i el Ministeri de Cultura
La cita reunirà figures internacionals clau en la defensa dels drets culturals com la relatora de l’ONU Alexandra Xanthaki o l’impulsor de la Declaració de Friburg, Patrice Meyer-Bisch
En el marc de la conferència intergovernamental Mondiacult 2025, que tindrà lloc a Barcelona, neix l’Àgora Cívica, un espai obert a la ciutadania i als agents culturals que vol promoure un debat internacional sobre les polítiques culturals però des de la perspectiva de la societat civil, les ciutats i els professionals del sector.
Àgora Cívica es configura com un fòrum plural, inclusiu i compromès amb la cultura com a bé comú i dret universal, on la ciutadania i els actors culturals tenen un paper central. És un espai clau perquè les múltiples veus de la cultura puguin influir en la definició de polítiques globals, aportant una mirada diversa i integradora que impulsi la cultura com a motor de transformació social i garantia de drets per a tothom. Aquesta iniciativa pretén reforçar la centralitat de la cultura en l’agenda global, posant en valor la participació ciutadana i la pluralitat d’opinions i experiències.
L’Àgora Cívica se celebrarà del 26 de setembre a l’1 d’octubre en diversos equipaments de Barcelona, amb la col·laboració i lideratge conjunt de l’Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Barcelona, la Generalitat de Catalunya i el Ministeri de Cultura. L’Àgora Cívica és una aposta col·lectiva de les quatre institucions que integra diferents projectes sota un marc comú consensuat, amb l’objectiu de potenciar la cultura com a eina de canvi social.
Barcelona acollirà aquesta iniciativa i posa en valor la seva trajectòria de la ciutat com a referent internacional en cultura i desenvolupament. Catalunya ha demostrat la seva capacitat per connectar actors civils i institucionals, relligar cultura i societat, i aportar continguts originals i significatius als debats globals. Convertint-se en la seu d’aquesta proposta, Barcelona es consolida com un motor internacional en la promoció de polítiques culturals transformadores.
PROGRAMA
El programa de l’Àgora Cívica estarà format per taules rodones, conferències, debats, presentacions, sessions participatives i d’altres activitats. Totes elles s’estructuraran al voltant de sis eixos temàtics que abordaran grans reptes i debats culturals a nivell internacional, amb una mirada també local, catalana i estatal:
Drets culturals: Debat sobre la participació cultural universal, la igualtat d’accés i exercici dels drets culturals, i la seva connexió amb àmbits com l’educació, la salut i el benestar, així com els marcs legals que ho garanteixen.
Diversitat cultural i lingüística: Reflexió sore la convivència, la gestió de la diversitat i el foment de l’ús social de les llengües, axí com l’impacte de les transformacions tecnològiques i socials en aquestes dinàmiques.
Tecnologies i intel·ligència artificial: Exploració de les transformacins en la creació, producció, distribució i accés als continguts culturals, els reptes ètics, legals i econòmics que planteja la digitalització i la IA, i les respostes polítiques i culturals a aquests canvis.
Cultura i pau: Reflexió sobre el paper de la cultura ocm a espai de trobada, diàleg i construcció de consensos en un món marcat pels conflictes, amb experiències que contribueixen a la pau i la convivència.
Ciutats i Objectiu Cultura a les agendes globals: Anàlisi del paper central de la cultura en les eagendes globals de desnvolupament sostenible, especialment la proposta d’incloure un Objectiu específic de cultura a l’Agenda Post-2030, amb exemples de ciutats i governs locals que treballen en aquesta direcció.
Ecosistemes de la cultura: Estudi de les estructures i evolucions dels sectors culturals, l ainnovació organitzativa, la dimensió econòmica i el treball en xarxa i les polítiques de suport, així com la necessitat d’adaptar els marcs jurídics i els models de governança a la realitat cultural actual.
Per l’Àgora Cívica,hi passaran grans personalitats que treballen pels drets culturals com ara Alexandra Xanthaki, relatora especial de l’ONU sobre els drets culturals; Patrice Meyer-Bisch, impulsor de la Declaració de Friburg sobre els drets culturals; Justin O’Connor, professor de la Universitat d’Austràlia del Sud i autor de Culture is not an industry; Sneška Quaedvlieg–Mihailović, secretària general d’Europa Nostra; o Lars Ebert, secretari general de Culture Action Europe.
Amb voluntat d’obrir nous espais de participació, es desenvoluparà també la proposta Àgora en xarxa, que recollirà totes aquelles activitats organitzades per entitats i associacions de tot Catalunya, però també de fora, que no formen part del programa oficial de l’Àgora Cívica. Aquest espai complementari neix amb la voluntat de donar veu a diferents agents de la societat civil i ampliar els espais de debat i reflexió arreu del territori.
Tota la informació es pot consultar a la web d’Àgora Cívica: www.agoracivica.cat [1].
Per assistir a les activitats, l’organització posarà al servei de la ciutadania un servei d’inscripció gratuïta.
Mondiacult 2025
Mondiacult, la Conferència Mundial de Polítiques Culturals i Desenvolupament Sostenible de la UNESCO, és la principal trobada internacional sobre polítiques culturals. Fins ara s’ha celebrat en dues ocasions, ambdues a Mèxic, els anys 1982 i 2022, i aquest proper setembre tindrà lloc a Barcelona.
A Mondiacult 2025, els eixos temàtics que s’hi abordaran seran els drets culturals, la cultura en l’era digital, la integració de la cultura en l’educació, l’economia de la cultura, les dimensions culturals del canvi climàtic i la defensa del patrimoni en situacions de crisi i emergència. A més, s’hi han incorporat dos temes d’actualitat i de gran interès per al sector cultural: la intel·ligència artificial i la cultura de la pau.
Entre els objectius de Mondiacult 2025 hi ha la presentació del primer informe mundial sobre l’estat de la cultura i la promoció de la creació d’un Objectiu de Desenvolupament Sostenible específic per a la Cultura.