
El proper dissabte 3 de maig, Barcelona acull la XXVIII Trobada Nacional dels Tres Tombs de Catalunya, que se celebra en el marc del Bicentenari dels Tres Tombs de Barcelona. La ciutat de Barcelona, que enguany llueix la distinció de ser la Capital Catalana dels Tres Tombs, rebrà els 95 pobles que formen part de la Federació Catalana dels Tres Tombs en el context d’una cavalcada de proporcions gegants que desfilarà pels carrers de la ciutat representant la tradició arriera del transport i moviment de mercaderies en una demostració de patrimoni cultural.
Més de 70 carruatges, 200 cavalls i 600 tragineres i traginers
A la cavalcada destaca la participació de les unitats muntades de la Guàrdia Urbana de Barcelona, de la Guàrdia Urbana de Reus i dels Mossos d’Esquadra, cavalls de les colles de Sant Medir i de vuit cavalls frisons representants de l’Hípica Catalana.
El carruatge de Sant Antoni estarà escortat per Cavallers de Sant Jordi, provinents de Montblanc i en la representació de Barcelona destaca la participació del carruatge de cerveses Damm, que ja desfilava en els Tres Tombs la primera dècada del 1900.
Es retrà un homenatge a Santiago Rusiñol, fundador de l’Arca de Noè, un dels integrants de la federació de Barcelona, pel seu viatge, l’any 1889, amb carro i vuit mules, per tot Catalunya, amb la participació d’un carro de vela, també amb 8 mules de tir, provinent del Prat de Llobregat.
A més, entre tots els carros de la trobada, cal destacar que des d’Igualada participarà el carro gran de la Palla, conduït per sis dones, i que des d’Anglesola vindrà el carro Garber més gran de Catalunya, ambdós amb cinc cavalls de tir.
Horari i recorregut
La jornada començarà a les 9.30 h a l’avinguda de la Reina Maria Cristina, amb la tradicional fotografia de les banderes, pobles i autoritats, que es realitza en totes les trobades nacionals. A les 10.30 h s’iniciarà la Cavalcada i a les 11 h, davant de l’Escola Pia de Sant Antoni (ronda de Sant Pau, 72), es realitzarà el ball dels Gegants de Sant Antoni. Tot seguit, a les 11.15 h arribarà la Cavalcada a l’Escola i començarà la benedicció d’animals.
El recorregut serà el següent: avinguda de la Reina Maria Cristina, plaça d’Espanya, avinguda del Paral·lel, carrer de Tamarit, carrer del Comte Borrell, carrer del Parlament, ronda de Sant Pau, ronda de Sant Antoni, carrer de Villarroel, carrer de Floridablanca, ronda de Sant Antoni, plaça de la Universitat, carrer de Pelai, la Rambla, carrer de l’Hospital, carrer de Sant Antoni Abat, carrer de Manso, carrer de Rocafort, carrer de Floridablanca, carrer de Lleida i avinguda de Rius i Taulet.
La Federació dels Tres Tombs de Sant Antoni de Barcelona creu de Sant Jordi 2025
La Federació dels Tres Tombs de Sant Antoni de Barcelona ha estat guardonada enguany amb la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya. La Federació ha estat reconeguda pel gran treball, dedicació i dinamització de totes les dones i els homes que han mantingut viva aquesta tradició a la ciutat de Barcelona i a tot Catalunya. Aquest any 2025 se celebra el 200 aniversari dels primers indicis documentats de la celebració de la Cavalcada dels Tres Tombs a la ciutat de Barcelona, organitzada des d’aquesta federació, amb motiu de la diada en honor de sant Antoni Abat, el patró dels animals domèstics i del camp. Aquesta és molt més que una festa popular, és un reconeixement del passat traginer i de la importància dels èquids en la història de la humanitat, i una mostra de tot el patrimoni català de carros i carruatges i de la dedicació, l’esforç i el compromís de totes les persones que han fet possible la seva celebració. Per aquest motiu, la Federació dels Tres Tombs de Sant Antoni de Barcelona ha programat tot un any d’esdeveniments i celebracions per commemorar el Bicentenari amb l’objectiu de reivindicar la història del transport i el patrimoni cultural de la ciutat.