
El jurat considera que Elies Oliveras proposa consolidar el Centre d’Art amb un projecte que posa al centre el teixit local de les arts visuals, la connexió amb la ciutadania i la incorporació de la mirada internacional, obrint les portes a artistes de diferents generacions
Claudia Elies Oliveras serà la nova directora del Centre d’Art Contemporani Fabra i Coats. El jurat encarregat de la valoració de candidatures considera que proposta d’Elies Oliveras proposa consolidar el centre d’art amb “un projecte intrínsecament lligat a una comunitat artística intergeneracional, desitjosa d’una institució d’èxit que els acompanyi en els diversos estadis de la seva carrera i producció”. Elies Oliveras s’incorporarà a principis del mes de maig. El contracte de direcció artística té una durada de quatre anys.
Un total de 46 candidatures es van presentar a la convocatòria pública per seleccionar una direcció per a l’equipament. La comissió de valoració de les candidatures ha estat integrada per Elvira Dyangani Ose, directora del MACBA; Eduard Vicente, gerent del MACBA; Eva Sòria, directora d’Innovació i Sectors Culturals de l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB); Oriol Martí, gerent de l’ICUB; Martí Anson i Martí Manen, representants del sector de les arts visuals i Ruth Estévez Gómez com a referent de prestigi internacional.
Actualment Elies Oliveras era la directora del Festival d’Art Emergent ART NOU i coordinadora del programa d’arts visuals de Can Felipa. Des del 2016 ha comissariat i editat continguts per a múltiples projectes com l’exposició Sumari Astral a la Fundació Joan Brossa – Centre de les Arts Lliures (2025). També ha desenvolupat programes públics com Al Llindar (2020 – 2023), un projecte entre el programa d’arts visuals de Can Felipa i l’Associació de Veïns del barri de Poblenou amb la finalitat de realitzar un projecte artístic anual sobre els interessos i les problemàtiques que afecten a la vida de barri. També té experiència com a coordinadora d’exposicions i projectes.
Elies Oliveras té un màster en Teoria de l’Art Contemporani (Goldsmith, University of London) i el Grau d’Història de l’Art per la Universitat de Barcelona i el D.A.M.S. de la Università degli Studi di Bologna.
Nova etapa per impulsar el Centre d’Art Contemporani Fabra i Coats
La designació d’una nova direcció artística per al Centre d’Art Contemporani Fabra i Coats implica l’inici d’una nova etapa per a l’equipament. L’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB) i el MACBA han unit esforços per tal que els recursos de les dues institucions afavoreixin el creixement i consolidació del centre. L’acompanyament de la gestió en l’àmbit de l’art contemporani per part del MACBA ha de permetre potenciar la institució i iniciar una fase de consolidació amb ambició i màxima autonomia pel que fa a la definició del projecte.
El Centre d’Art Contemporani Fabra i Coats
Centre d’Art Contemporani Fabra i Coats és un equipament públic dedicat a la recerca, la producció, l’exposició i la difusió de pràctiques artístiques contemporànies. Centrat en el foment de la producció artística desenvolupada al context metropolità i al país, i obert alhora a l’escena internacional, és un espai que té com a missió principal l’impuls de les arts visuals actuals, la recerca de nous llenguatges creatius, l’obertura a territoris interdisciplinaris i el desenvolupament de polítiques de mediació artística amb el territori i la ciutadania.
Aquest centre d’art és un espai d’investigació, innovació i desenvolupament artístics que aspira a donar, mitjançant la seva pràctica, una resposta possible a la qüestió del paper cultural i social que han de tenir els centres d’art contemporani locals al segle XXI.
Situat a la zona oest de la Nau L del recinte Fabra i Coats, molt pròxim a les portes del mateix recinte que donen accés al carrer Gran de Sant Andreu i al carrer Parellada, el Centre, de quatre plantes, disposa de tres sales expositives de 410 m2 cadascuna i una sala d’actes on es duen a terme activitats públiques, així com un taller, un magatzem propi i unes oficines.