L’Ajuntament de Barcelona impulsa una nova modalitat dins les Beques Barcelona Crea, la beca Creació i Recerca Miguel de Cervantes, dedicada a la investigació sobre l’escriptor i la seva relació amb la ciutat. Aquesta beca, dotada amb 6.000 euros, vol donar suport a investigadors que explorin la influència de l’autor del Quixot en la cultura catalana, així com la presència de Barcelona a la seva obra. Les Beques Barcelona Crea són un programa de suport impulsat per l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB) per facilitar el desenvolupament de projectes artístics i d’investigació. La convocatòria estarà oberta des d’avui, 27 de febrer, fins al 21 de març de 2025. En el cas de la nova modalitat esmentada, es podran presentar projectes vinculats a la literatura, la història i el patrimoni cervantí.
La iniciativa s’emmarca dins la presidència de Barcelona a la Xarxa de Ciutats Cervantines, una distinció que reforça el paper de la ciutat en la promoció del llegat de Cervantes a nivell internacional. La creació d’aquesta beca forma part dels compromisos adquirits per l’alcalde de Barcelona en aquest context, amb l’objectiu de reforçar la difusió de l’obra cervantina. A més de l’impuls d’aquesta beca, la ciutat acollirà la III Trobada Internacional de la Xarxa de Ciutats Cervantines, que se celebrarà els dies 18 i 19 de març i reunirà representants de diverses ciutats vinculades a l’obra de Cervantes. En la mateixa línia, Barcelona ampliarà el seu patrimoni cultural amb la instal·lació d’una escultura de Julio González, procedent del fons del MNAC, al Parc d’Escultures de la ciutat com a homenatge a l’escriptor.
Barcelona i la presidència de la Xarxa de Ciutats Cervantines
Barcelona és membre fundador de la Xarxa de Ciutats Cervantines, una plataforma que aplega més de trenta municipis vinculats a la vida i obra de Miguel de Cervantes. Enguany, com a ciutat presidenta, acollirà la trobada anual de la xarxa els dies 18 i 19 de març.
L’acte institucional d’obertura tindrà lloc el 18 de març, a les 17 h, al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona, amb la participació de l’alcalde de Barcelona, el president de la xarxa, José Manuel Lucía Megías, el director de l’Instituto Cervantes, Luis García Montero, i la filòloga i acadèmica Carme Riera, que oferirà una ponència sobre Cervantes i Barcelona. La jornada es completarà amb una visita a la Galera Reial del Museu Marítim.
El 19 de març, la trobada continuarà amb una sessió de treball a la Sala Martí l’Humà del MUHBA, en la qual es debatran noves línies d’acció i projectes de col·laboració entre les ciutats participants. Es preveu l’assistència de representants polítics i tècnics de gairebé totes les ciutats que conformen la xarxa, incloent-hi Alcalá de Henares, Azul (Argentina), Lisboa, Madrid, Recife (Brasil), Valladolid i Sevilla.