Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
Arriba la 8a edició de Dansa Metropolitana

Dansa Metropolitana 2025 arriba a 12 ciutats amb una programació diversa en estils i formats, portant la dansa a teatres, carrers i espais singulars amb més d’un centenar de propostes a Badalona, Barcelona, Cornellà, El Prat, Esplugues, Granollers, L’Hospitalet, Sabadell, Sant Cugat, Santa Coloma, Terrassa i Viladecans

L’eix transversal del festival, Vibracions, explora el vincle entre cos i so, convertint la música en motor del moviment i la dramatúrgia. Coordinat per Giulia Poltronieri, el projecte impregna la programació amb espectacles gratuïts a l’espai públic i involucra escoles i entitats de dansa privades i artistes i productors musicals en una experiència col·lectiva amb més de 350 alumnes de 8 municipi

Cornellà acollirà l’espectacle inaugural del festival el dia 14 de març, amb animació del coreògraf Pere Faura, actuacions d’escoles de ball locals i l’estrena a Catalunya de Sylphes, un ballet aeri amb música de Vivaldi

La programació reuneix grans noms de la dansa internacional, com Israel Galván, S-E-D, Mette Ingvartsen i B.DANCE, amb propostes innovadores, mentre que els ballets de Toulouse i Biarritz revisiten clàssics amb una mirada actual, i creadors com Candela Capitán, Kukai Dantza i Oulouy exploren identitat, tradició i futur a través de la dansa contemporània

Del 13 al 30 de març, la dansa tornarà a omplir teatres, carrers i espais singulars amb la vuitena edició del festival Dansa Metropolitana, que se celebrarà a dotze municipis de la regió metropolitana: Badalona, Barcelona, Cornellà, Esplugues, Granollers, L’Hospitalet, El Prat, Sabadell, Sant Cugat, Santa Coloma, Terrassa i Viladecans. L’esdeveniment compta amb el suport de la Diputació de Barcelona i de l’Àrea Metropolitana de Barcelona.

Dansa Metropolitana es consolida com un festival clau per al sector, promovent la qualitat i l’excel·lència de la dansa i reforçant-ne la presència en circuits estables. El festival busca impulsar la dansa que, malgrat el talent artístic existent, encara no té una presència regular en les programacions regulars dels equipaments, i el Dansa Metropolitana esdevé una plataforma estratègica per col·laborar a revertir aquesta situació. Durant dues setmanes, es programaran espectacles de qualitat en teatres, centres culturals i espais públics de les dotze ciutats participants, fomentant la mobilitat del públic i ampliant l’accés universal a la dansa.

L’edició d’enguany tindrà com a fil conductor el projecte Vibracions, que explora el vincle entre cos i so, amb la música com a motor del moviment i la dramatúrgia. Coordinat per Giulia Poltronieri, estarà present en diferents espais del festival amb espectacles gratuïts a l’aire lliure i en programacions de sala. A més, en aquesta edició es fa una aposta especial per la dansa clàssica i neoclàssica, per ampliar la diversitat estilística i arribar a nous públics, mantenint l’equilibri amb la dansa contemporània i urbana d’edicions anteriors.

Dansa Metropolitana també ha consolidat les coproduccions com un pilar fonamental, convertint-se en una de les poques institucions de l’Estat que impulsa activament la creació en dansa. Aquest suport garanteix producció, exhibició i recorregut per altres ciutats, contribuint a la salut del sector i generant una oferta escènica diversa i de qualitat. Enguany, es presenten coproduccions com Monument, d’Àngel Durán, una reflexió sobre la identitat col·lectiva; Inaudit, d’Adrián Vega i Adriano Galante, una experiència sonora immersiva; Altars Profans, de Maria Magdalena Garzón, inspirat en l’obra de Toni Catany; Glòria, de La Quebrà, sobre l’anhel de reconeixement, o Folk as queer, de L’Esbord amb Pere Seda, premi Delfí Colomé, que revisita les identitats queer des de la dansa tradicional.

Un dels elements essencials del festival són els espectacles gratuïts en espais públics, per fer arribar la dansa al màxim nombre d’espectadors. L’espectacle inaugural, el 14 de març a Cornellà, serà una gran celebració de la dansa i el so amb l’estrena a Catalunya de Sylphes, un ballet aeri de gran format amb música de Vivaldi, precedit per una animació del coreògraf Pere Faura i les actuacions d’escoles de ball locals. La clausura tindrà lloc al Parc de la Ciutadella de Barcelona, on els participants de tots els municipis es reuniran per compartir una gran festa de dansa i música. La Block Party, de Brodas Bros i Nación Funk All Stars, tancarà el festival amb una coreografia col·lectiva que fusionarà públic i artistes en una celebració de la comunitat i la dansa.

A més, el festival inclourà (Un attimo), una intervenció site-specific al metro, amb motiu del seu centenari, dirigida per Paloma Muñoz, el 15 de març a l’estació Universitat, i desenes d’espectacles gratuïts als espais públics de totes les ciutats participants.

La programació compta amb grans figures nacionals i internacionals. Entre les propostes internacionals destaca Mette Ingvartsen, que fusiona dansa i skateboarding a Skate Park; B.DANCE, de Taiwan, amb Before we say goodbye, una exploració de la memòria i l’emocionalitat; The Köln Concert, de Trajal Harrell, que transforma el famós concert de Keith Jarrett en un diàleg coreogràfic hipnòtic; Into the Hairy, de la companyia S-E-D Dance Company, que aborda temes com la solitud i la vulnerabilitat a través d’una dansa intensa i emocional; ∞ [Infinit], de HUMANHOOD, un viatge coreogràfic de gran profunditat; i Marina Otero, que presenta Kill me, una impactant obra sobre la bogeria per amor. El Ballet du Capitole de Toulouse amb Jordi Savall revisita els clàssics de Gluck a Semiramis/Don Juan al Gran Teatre del Liceu, que per primer cop participa al festival, mentre que el Ballet Malandain de Biarritz porta Mosaïque, una composició coreogràfica amb peces de Mozart i Ravel.

L’escena nacional brilla amb espectacles com La Consagració de la Primavera, d’Israel Galván, una reinterpretació del clàssic de Stravinsky amb fusió entre flamenc i contemporani; Txalaparta, de Kukai Dantza i Jesús Rubio Gamo, que integra dansa i percussió basca, i SOLAS, de Candela Capitán, una reflexió sobre la sobreexposició del cos femení a l’era digital. Altres propostes inclouen Mariana, de Luz Arcas/La Pharmaco, sobre la condició femenina; Para cuatro jinetes, de Mucha Muchacha, una reivindicació de la presència femenina a la dansa, i Supa Rich Kids, d’Oulouy, que celebra la diversitat africana a Afrikan Party.

En la línia de programació gratuïta, el festival també acosta la dansa a diferents municipis amb projectes itinerants de Big Bouncers i Sol Picó i inclou el projecte Vibracions, que implica 350 alumnes de 18 escoles de vuit municipis en un treball col·lectiu d’expressió artística. A més, enguany destaca la programació a diferents cinemes de les ciutats participants, en que s’oferirà l’emissió en directe de Romeo y Julieta, de la Royal Opera House de Londres, en onze sales al mateix temps.

Etiquetes:


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.