Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
L’ESCENA 2025 s’inicia amb 32 espectacles i 174 funcions als Centres Cívics

ESCENA, el circuit d’arts en viu de Barcelona Districte Cultural, programa 32 propostes de teatre, circ, espectacles de música i dansa amb 174 funcions, de les quals, 144 d’accés lliure i 30 escolars

Amb una clara voluntat per apropar el talent local i de qualitat als barris, ESCENA està present en 34 escenaris de centres cívics i culturals repartits per tota la ciutat

ESCENA, el circuit que programa teatre, dansa, circ i música en directe a 34 escenaris de la Xarxa de Centres Cívics, començarà dijous 6 de febrer al Centre Cívic Sarrià amb el concert de Yaíma Orozco Trío. Serà el primer dels 144 espectacles i funcions d’accés lliure que es programaran fins dissabte 26 d’abril, últim dia de la temporada de primavera. La resta de funcions – fins a arribar a les 174 totals – són sessions especials destinades a grups escolars de primària i secundària dels diversos barris.

ESCENA és el circuit ofereix la possibilitat de fer partícips de la cultura veïns i veïnes de Barcelona duran tot l’any. A la tardor, més de 18 mil persones van gaudir dels espectacles, que inclouen funcions amb col·loquis, xerrades, presentacions especials i activitats complementàries programades paral·lelament a les propostes escèniques.

Teatre de qualitat present amb 9 propostes

Fins a 9 propostes formen l’oferta teatral de l’ESCENA relacionats amb temes relacionats amb la problemàtiques acutals. Hi ha obres que, des de l’experimentació, parlen de temes com el sexe ràpid, les obsessions i les dependències de la soledat, com és Jo porn, tu porno, de Queralt Riera i Magda Puyo; obres que mostren la relació que té la gent jove amb les xarxes socials i l’ús que en fa, com Strawberry Frappuccino, de The Amateurs Company.

Propostes com Gracias por todo, de La Impuntual, que parlen de la mort, però també de l’amistat, i que ho fan amb humor negre i música. Humor que també trobaran els espectadors i espectadores a Noves espiritualitats per a persones atees, on la Cia. Atzucac prova de trobar respostes a preocupacions personals, temes transcendents i polèmiques socials.

Els records, les històries de vida o el pas del temps són alguns temes comuns que també es trobaran a diverses propostes de l’ESCENA d’aquesta primavera, per exemple, a l’obra de WHITE RABBIT – Creacions Escèniques, De perras y criadas, que homenatja la vida de les dones, mares i àvies; a Perla, de Cia. Les pinyes i Francesca Vadell Cubells, en què, a través del teatre documental, es mostrarà la història de les treballadores obreres de les fàbriques mallorquines de perles d’imitació; o a El Testament, de Zum-Zum Teatre, on es tractaran el tema dels records i com aquests construeixen les nostres vides. A més, aquesta darrera obra tindrà dues funcions amb mesures d’accessibilitat: llengua de signes catalana, subtitulació i bucle magnètic.

Acrobàcies, humor i poesia als 8 espectacles de circ

ESCENA comptarà amb circ documental i d’autoficció: a Runa, amb Amer Kabbani, que aprofundirà en conceptes com la identitat, la família i les fronteres geopolítiques mitjançant la disciplina acrobàtica del portador. També poesia, entre l’absurd i la realitat, a Yukali, d’Alba Sarraute & Cia, un espectacle femení on els pallassos es fusionen amb tècniques musicals i cabareteres per articular textos literaris.

Aquesta temporada tornarà la Cia Du’K’tO que presentarà A Rienda suelta: equilibrismes a mig camí entre la dansa i el circ que ensenyaran una nova manera de relacionar-se amb l’espai públic; també es podrà veure l’espectacle Ákri de Manel Rosés amb una escala de 22 graons que serà l’escenari de divertides acrobàcies impossibles. Hi haurà més humor, equilibris —i també desequilibris— a Arriba!, amb Jose Luis Redondo, sobre ampolles de vidre i manipulant tota mena d’objectes, com també farà Circ Vermut al seu espectacle La paradeta, en aquest cas amb taronges i ganivets: un espectacle d’equilibris impossibles i caigudes. Per acabar, posarà una nota més d’humor La Churry i la seva pallassa nàufraga a S.O.S.

6 reflexions poètiques del cos en moviment

En aquesta edició, ESCENA comptarà amb 6 propostes diferents de dansa amb funcions dins de Dansa Metropolitana, que es durà a terme entre els dies 13 i 30 de març i que aplega grans companyies locals i internacionals i que programa als municipis de Badalona, Barcelona, Cornellà, el Prat, Esplugues, Granollers, L’Hospitalet, Sant Cugat, Sabadell, Santa Coloma, Terrassa i Viladecans.

A POP, Laura Alcalà i Irene Vicente fan un retrat mil·lennista des de l’humor per parlar de la fragilitat, les obsessions o l’ego, travessant diferents històries d’amor i passió que porten a l’autodestrucció. A Calidoscòpica, la ballarina, performer i coreògrafa Sònia Gómez comparteix vivències amb Encarni Espallargas, diagnosticada amb esquizofrènia amb traces d’un possible trastorn bipolar. Mentre que a Petit Vermell, dos acomodadors despistats es veuen immersos dins la projecció, i es tornen borrosos els límits entre el film i la realitat, el món màgic de les arts escèniques i la vida quotidiana.

The Very Last Northern White Rhino, de Gaston Core, és una peça que viatja des de la foscor fins a la llum, celebrant la vida mitjançant la dansa, enmig del caos del món. Parlem-ne, de la Cia. Vero Cendoya, és dansa i teatre documental, una proposta sobre la comunicació sense paraules, sobre la importància de callar i moure’s. Finalment Somos, de Lookathingsdifferent, és un diàleg íntim entre dos cossos, una invitació a apreciar la bellesa de l’art a través d’un sol cos fet de dues persones.

Música en directe amb 9 concerts

ESCENA presenta nou propostes de música en directe, una oferta d’estils musicals ben diferents amb un denominador comú: una clara presència de dones creadores.

Propostes com la de la cantautora Alba Luz, que combina poesia amb flamenc, jazz i cançó protesta; la de Magalí Datzira, que parteix del jazz per anar al funk i el pop electrònic; la de Bandera & Motis feat. Fumero, amb un repertori que mescla estàndards de jazz i peces de bossa nova; o la de la trobadora cubana Yaíma Orozco, que juga amb estils com la guajira, els boleros o l’havanera.

També hi ha espai per a dues bandes que fan de la fusió un art: Oleándole, que fan un homenatge al gegant del jazz Wayne Shorter en clau de soleá o seguiriya; i Maktub Project, que fusiona musicalment les cultures de la Mediterrània i rescata melodies i repertoris tradicionals del Pròxim Orient per crear un món sonor propi. Per acabar, Xarim Aresté presenta a ESCENA les dotze cançons que formen el seu vuitè disc i que pivoten en el rock per reflexionar i criticar certs aspectes de la societat actual.

Espectacles en família

ESCENA té una oferta familiar que inclou circ, teatre i música amb l’objectiu d’apropar les arts escèniques al públic més jove. Teatre per a tots els públics de la mà de companyies com Sàndal Produccions, que presenta El Bosc, o la Cia Periferia Teatro, amb Núvol Núvol, i l’humor de pallassos com el de la Cia. Sabanni a KABOOM!

També hi haurà música per el públic familiar amb espectacles com els d’Aupa Strings, que descobreixen el plaer d’escoltar música: del swing i el soul a Mozart, el rock, el reggae o el blues en composicions originals; o el d’AMBAUKA que presentarà en directe el seu quart disc, sense oblidar els èxits que han fet coneguda la banda.

Totes les companyies, artistes i grups han estat curosament seleccionats a partir de les propostes rebudes a la bústia del circuit. Les programadores dels centres cívics, juntament amb persones assessores per cada disciplina i l’equip del Barcelona Districte Cultural, són les encarregades de triar en les comissions de programació quins seran els espectacles i concerts que formaran part de cada edició.

Avui es torna a obrir, dins la web de l’ESCENA, la bústia de recollida de propostes artístiques que formaran part de les edicions de tardor 2026 i primavera 2027

Els espectacles i les activitats d’ESCENA són gratuïts i les entrades es poden reservar a través del web districtecultural.barcelona.

Etiquetes:


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.