Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
Barcelona presenta un pla de festivals al Fòrum que fixa el nombre d’actes, la tipologia i les obligacions envers la ciutat

En el període 2026-2028 els festivals musicals nocturns al Parc del Fòrum s’adjudicaran per concurrència pública, obrint el ventall de promotors que puguin presentar-se per a l’organització d’una activitat

Els festivals Primavera Sound i Cruïlla quedaran regulats com fins ara ja que segueixen uns processos independents

Totes les licitacions incorporaran mesures obligatòries per als promotors musicals pel que fa a l’impacte acústic, la seguretat des de perspectiva de gènere, la sostenibilitat, el retorn social als barris dels entorns i el pagament de taxes pels serveis extraordinaris de Guàrdia Urbana, Bombers i neteja

Aquest fet no implicarà en cap cas un increment de l’activitat, que es mantindrà com ara amb un calendari de 15 dies amb activitat musical en horari cultural i 15 dies amb concerts més enllà de les 23.00 hores

L’Ajuntament de Barcelona regularà amb noves mesures els festivals musicals al Parc del Fòrum per millorar la bona convivència i l’impacte positiu de la seva activitat en els barris més propers, tot donant resposta a les reivindicacions veïnals i les necessitats del sector musical.

En aquest sentit, en el trienni 2026-2028, els esdeveniments musicals s’adjudicaran per licitació, obrint així el ventall de promotors que podran presentar les candidatures. Aquest fet no implicarà en cap cas un increment de l’activitat, que es mantindrà com ara amb un calendari de 15 dies amb activitat musical en horari cultural i 15 dies amb concerts més enllà de les 23.00 hores. A més, s’establirà una limitació horària dels concerts els divendres fins a les 01.00 hores per tal d’afavorir la mobilitat amb metro i respectar el descans dels veïns i les veïnes.

Restaran fora d’aquesta nova regulació els esdeveniments de ciutat que acull el Parc del Fòrum, com son els festivals Cruïlla o Primavera Sound, que segueixen uns processos regulats independents, amb criteris de ciutat, i tenen contracte en vigor. La concurrència pública obrirà les possibilitats, doncs, per a 9 dies de programació de festivals musicals nocturns de gran i petit format. Amb la nova fórmula d’adjudicació també es dona resposta a la reivindicació del sector de la música de poder treballar a mig termini, millorant els serveis de logística i contractació d’artistes.

Des de l’Ajuntament i BSM, l’empresa municipal que gestiona el Parc del Fòrum, es treballarà també per espaiar de forma progressiva la programació, especialment en temporada alta (primavera i estiu), i per evitar caps de setmana consecutius amb activitat musical.

Noves obligacions per als licitadors pel que fa a l’impacte acústic, mobilitat, seguretat, sostenibilitat i retorn al barri

Les noves licitacions incorporaran també l’obligatorietat d’implantar mesures obligatòries per als promotors musicals.

En els seus projectes hauran d’incloure estudis acústics i mesures sobre el soroll del públic en els itineraris des del Parc del Fòrum fins als punts de servei públic i punts amb alta concentració de persones. També es demanarà un pla específic de protecció de la seguretat des de la perspectiva de gènere (punt lila, itineraris segurs en horari nocturn, etc.), un pla de mesures sostenibles com ara la utilització de gots i plats de materials respectuosos amb el medi ambient i un pla de retorn social al barri, per exemple amb voluntariat o contractació d’auxiliars o mesures d’inserció laboral per a joves o persones en risc d’exclusió social.

També tindran l’obligatorietat d’integrar-se en reunions de treball amb les associacions i representants veïnals i hauran de pagar taxes específiques pels serveis extraordinaris de la Guàrdia Urbana, els Bombers de Barcelona, o neteja, entre altres serveis municipals.

Un treball que aprofundeix en el que ja està iniciat

Aquestes actuacions tenen l’objectiu de garantir el dret al descans i la tranquil·litat del veïnat i també respondre a les necessitats del sector musical. En aquest sentit, el Parc del Fòrum ja compta amb sistemes de control acústic certificats en funcionament les 24 hores dels 365 dies de l’any. Aquests sistemes monitoritzen els nivells de soroll tant als escenaris com dins del recinte i a l’entorn més proper, a fi de mantenir-ho en els nivells normatius.

Els promotors d’esdeveniments musicals ja han de presentar també prèviament un projecte d’impacte acústic amb una simulació sobre els nivells d’immissió rebuts en els edificis més propers. A més, han d’aplicar mesures d’obligatori compliment com son orientar els escenaris seguint la normativa per causar el menor impacte acústic a l’entorn; instal·lar limitadors acústics homologats i presentar un informe posterior a l’esdeveniment amb els nivells enregistrats.

Les mesures de convivència i seguretat, d’altra banda, inclouen un reforç de la presència de la Guàrdia Urbana, així com dels controladors d’accessos. També s’estableixen itineraris a la zona per garantir la mobilitat i facilitar l’arribada dels visitants als transports públics i evitar que el flux de persones passi a prop dels habitatges.

Pel que fa a la neteja, es realitza un reforç específic del serveis amb un augment de la neteja exterior un cop finalitzats els esdeveniments, prioritzant les zones de pas del públic cap el transport públic. Altres mesures que s’implementen son el tancament i baldeig de les zones exteriors per evitar l’acumulació de persones al voltant de l’espai, el tancament eventual de

l’accés d’Ernest Lluch cap a Eduard Maristany per evitar concentracions dins de les illes de veïns del voltant així com el control de les illes de veïns adjacents al Fòrum.

Respecte a la mobilitat, durant la celebració de grans esdeveniments s’implementen mesures com la reducció del preu de l’aparcament soterrani de motos; serveis especials de llançadores en dies laborables; l’aplicació dels horaris nocturns del TRAM en dies laborables i convenis amb el servei de taxis, entre altres actuacions.

Mesures pel retorn social cap al barri

El Parc del Fòrum també impulsa una estratègia dirigida a generar un retorn social cap al seu entorn més immediat.

En aquest sentit, durant el 2024 s’han portat a terme un total de 524 contractacions de joves del barri el Besòs i el Maresme en col·laboració amb entitats i promotors dels esdeveniments que es celebren al Parc del Fòrum.

Actualment, el Parc del Fòrum també promou la sostenibilitat amb mesures com el consum d’energia verda 100% certificada, l’electrificació de tota la seva flota de vehicles, la celebració d’esdeveniments lliures de combustibles fòssils o l’ús d’aigua freàtica a les barres de restauració per a usos diferents del consum de boca. Amb aquestes iniciatives, l’espai evita l’emissió de 100 tones de CO2 i permet l’estalvi de més de 60.000 litres d’aigua a l’any.

Etiquetes:


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.