En 10 anys, el DHub ha rebut més de 2,5 milions de visitants i ha acollit 58 exposicions, a més d’activitats educatives, tallers, jornades, debats, conferències i festivals
L’equipament ha inaugurat enguany una botiga i llibreria dedicada al disseny i un espai annex, el Cub. A més, la recta final de les obres de la Plaça de les Glòries dotaran l’edifici d’una nova centralitat, amb la construcció d’una sortida del metro a l’interior del DHub
Per celebrar aquest 10è aniversari, el DHub s’obre a la ciutadania amb dues jornades de portes obertes els propers dissabte i diumenge, 14 i 15 de desembre. Es podran visitar les exposicions temporals i permanents, a més de la instal·lació lumínica “Constel·lacions”, inaugurada aquesta setmana
El 13 de desembre de 2014 es va inaugurar el Museu del Disseny-Disseny Hub Barcelona (DHub), que naixia amb la funció de conservar, interpretar i exposar el seus fons i elaborar una proposta d’exposicions i activitats al voltant del disseny. Des de llavors, el DHub s’ha consolidat com l’epicentre del disseny i de les indústries creatives de la ciutat. Un equipament central per a la divulgació del patrimoni i la cultura del disseny, així com per a la promoció de l’activitat i l’impuls del talent en els àmbits del disseny, l’arquitectura, l’audiovisual, la innovació i la tecnologia.
En aquests 10 anys, el DHub ha rebut més de 2,5 milions de visitants i s’hi han pogut veure un total de 58 exposicions: 50 temporals i 8 permanents, comptant amb la nova mostra ‘Matter Matters’ que s’inaugurà al febrer de 2025. Més enllà de les exposicions, les activitats educatives han estat un altre dels pilars en la tasca de divulgació del patrimoni i la cultura del disseny. En aquesta dècada, prop de 80.000 persones han participat a les activitats educatives destinades a estudiants de primària, secundària o universitaris. I més de 9.500 persones han realitzat algun dels tallers familiars, casals d’estiu o de Nadal o tallers de lleure que ha organitzat l’equipament.
Més enllà de les activitats divulgatives, el DHub també ha buscat impulsar i promoure el sector a través de conferències, festivals i premis organitzats conjuntament amb la resta d’entitats amb seu a l’equipament: Barcelona Centre de Disseny (BCD), el Foment de les Arts i del Disseny (FAD), l’Art Directors Club of Europe (ADCE), l’Associació per a l’Estudi del Moble (AEM) i la Biblioteca El Clot-Josep Benet.
La commemoració del 10è aniversari coincideix amb un any especial per a l’equipament, en què s’ha inaugurat la DShop, la nova botiga del Disseny Hub, i el Cub, un edifici annex que amplia l’espai expositiu de l’equipament. A més, el DHub ha engegat una nova estratègia d’exposicions permanents i ha impulsat un programa d’acords amb centres internacionals. Més enllà d’això, aquest ha estat també un any clau per a les obres de la Plaça de les Glòries, que dotaran el DHub d’una nova centralitat amb la construcció d’una sortida del metro a l’interior mateix de l’equipament.
Mireia Escobar, directora d’Indústries Creatives de l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB) i del DHub , remarca que “en els 10 anys el Disseny Hub s’ha consolidat com a la casa del disseny i de les indústries creatives amb la seva doble funció: d’una banda ser l’equipament de referència del sector, que interlocuta i dona suport a les escoles de disseny i arquitectura, i promou el talent creatiu de la ciutat tant a nivell nacional com internacional; i d’altra banda ser la seu del Museu del Disseny, que té la missió de conservar, difondre i divulgar el patrimoni de la ciutat ”.
Un cap de setmana de celebració
Per commemorar aquest 10è aniversari, el DHub ha preparat un cap de setmana de portes obertes per celebrar-ho amb la ciutadania. Dissabte 14 i diumenge 15 tothom qui vulgui podrà visitar de manera gratuïta totes les exposicions que es poden veure actualment: 3 exposicions permanents [Objectes comuns. Històries locals, debats globals; El cos vestit. Siluetes i moda (1550-2015); i Dissenyes o treballes? La nova comunicació visual. (1980-2003)] i 4 exposicions temporals (L’Oceà parla. Noves ecologies i noves economies del mar; 100 objectes d’IKEA que ens hagués agradat tenir a VINÇON; La producció de l’alteritat; i Inspired in Barcelona: Terra Rossa).
Durant el cap de setmana, els visitants també podran gaudir de Constel·lacions, una instal·lació que il·luminarà el vestíbul principal de l’edifici a partir del 12 de desembre. L’escultura està formada per una cinquantena de boles il·luminades sostingudes per varetes de fins a 4 metres d’alçada i representa un arbre de llums que simbolitza el conjunt de disciplines del disseny que conviuen dins el DHub. La intensitat dels llums de l’edifici s’abaixarà a la nit per ressaltar aquesta gran escultura il·luminada, visible des de la façana del carrer Àvila. Alhora, Constel·lacions tindrà una rèplica en miniatura a l’entrada de la plaça de les Glòries.
ATENCIÓ MITJANS:
Contacte de premsa: Paula Mateu Badenes; dhubpremsa@bcn.cat; 637 39 36 67