La programació nadalenca de museus i equipaments patrimonials s’adreça especialment al públic familiar, però inclou propostes per a tots els públics
El Disseny Hub Barcelona celebrarà el 10è aniversari amb portes obertes i una instal·lació lumínica
Un repertori de Vivaldi i Terradellas interpretat per Vespres d’Arnadí i Marta Infante protagonitzarà el concert de Nadal del Monestir de Pedralbes
El Born proposa descobrir com se celebraven les festes a la Barcelona de fa 300 anys
Aquest Nadal, els museus i equipaments patrimonials de Barcelona han dissenyat una programació especial amb activitats per a totes les edats. Tallers, visites dinamitzades, concerts i exposicions formen part de l’oferta, adreçada especialment a famílies i infants, però també amb opcions per a altres públics. Algunes propostes són ja tradicions consolidades.
El Disseny Hub Barcelona, que celebra el seu 10è aniversari, organitzarà unes jornades de portes obertes el 14 i 15 de desembre per visitar les seves exposicions permanents i temporals. També instal·larà una instal·lació lumínica al seu llac, visible des del carrer d’Irena Sendler, activa entre el 12 de desembre i el 2 de febrer.
Al Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes, el pessebre tradicional es podrà visitar a l’espai de les procures. A més, el 17 de desembre s’oferirà un concert de Nadal amb obres de Vivaldi i Terradellas interpretades per Vespres d’Arnadí i la mezzosoprano Marta Infante. El monestir també ofereix activitats com un taller de mail art fotogràfic el 30 de novembre i una visita a l’hort medieval amb un taller de sabó d’espígol el 21 de desembre.
El Born permetrà descobrir com era el Nadal a la Barcelona de fa 300 anys i oferirà tallers com Bornautes, adreçat a infants de 6 a 12 anys, que combina el joc i la investigació, i La ciutat de la xocolata, sobre el paper social de la xocolata al segle XVIII.
El MUHBA organitza activitats com el taller La fundació d’una colònia romana al MUHBA Plaça del Rei, on es podrà conèixer l’antiga Barcino i la manera com actuaven els romans cada vegada que fundaven una colònia; i un joc de pistes a l’exposició Barcelona Flashback al MUHBA Padellàs el 28 de desembre.
A l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona, es pordrà visitar una mostra de felicitacions del fons Ephemera del 16 de desembre al 12 de gener, recordant l’antiga tradició d’entregar felicitacions per Nadal.
La Biblioteca Pública Arús acollirà l’exposició i cicle de conferències Les fronteres del coneixement, amb llibres del segles XV al XVIII procedents de la Bibliotheca Philosophica Hermetica d’Amsterdam que es mostraran per primerda vegada a Espanya.
El Castell de Montjuïc oferirà visites dinamitzades en família els dies 1, 8, 22, 27 i 29 de desembre.
El Museu Etnològic i de Cultures del Món proposa tallers a la Seu Montcada com Animals d’Amèrica, el 28 de desembre, on es crearà un quadern d’observació; o Deus d’Àfrica: la creació del món segons Baba Obatalâ, el 4 de gener, amb una sessió de contes i dansa. A la Seu Parc Montjuïc, el 29 de desembre, tindrà lloc la visita i taller Barcelona gegant. Viure la festa i la tradició, una activitat dinamitzada en commemoració del 600 aniversari de la primera referència documentada dels gegants a Barcelona.
La Virreina Centre de la Imatge presenta tres exposicions: Regina Silveira. Destructures de poder, Mar Arza. Sotaveu i Josep Iglésias del Marquet. Poesia, tipografia i comunicació de masses.
A la Fundació Joan Miró, els dies 24 i 29 de desembre, es realitzarà la visita dinamitzada amb pràctica artística Un viatge amb Joan Miró, mentre que els dies 27 i 31 de desembre s’oferirà l’experiència P.A. (prova d’artista), on els participants podran experimentar amb diferents tècniques artístiques. A més, el 14 de desembre se celebrarà una Jornada Especial de Nadal, que s’estendrà de les 10 a les 19 h, amb una programació que inclou tallers, una fira i una xocolatada per a tots els assistents. I els dies 2, 3 i 5 de gener, la Fundació també oferirà un taller familiar d’arquitectura.
El Museu Picasso oferirà el taller familiar Benvingut a la ciutat de la llum!, on es podrà dissenyar un cartell Art Nouveau, entre el 27 de desembre i el 4 de gener.
El MACBA organitzarà activitats familiars com Moure i commoure i UAU!! Àlbums i històries al MACBA, el joc de pistes per a joves La ciutat immortal el 21 de desembre, i diverses visites comentades a l’exposició de Mari Chordà.
El Museu Marítim de Barcelona participarà a l’edició d’enguany del Nadal al Port Vell. Del 29 de novembre al 6 de gener, el Port Vell serà un punt de trobada nadalenc on les famílies gaudiran de diferents activitats infantils, balls, música i noves experiències relacionades amb la realitat portuària del Port de Barcelona. I el 5 de gener, el pailebot Santa Eulàlia, del Museu Marítim de Barcelona, protagonitzarà l’arribada dels Reis Mags.
El Museu de Ciències Naturals col·laborarà amb el Museu Marítim de Barcelona en el Museum Quiz Familiar, un concurs de preguntes i respostes en què les famílies juguen en equip. I per la seva banda, organitzarà tallers com Flipbooks! Natura nadalenca animada o El camí de l’aigua, que combinen ciència i creativitat.
Al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), l’exposició Amazònies inclourà espais de mediació amb instal·lacions participatives, i s’hi projectarà la pel·lícula infantil Tic Tac de Rosa Vergés.
Altres espais, com el CaixaForum Barcelona, la Casa Vicens Gaudí, el Museu d’Història de Catalunya, el Museu d’Arqueologia de Catalunya, el Museu Egipci o el Museu Europeu d’Art Modern, també proposen activitats especials. Es recorda consultar horaris durant les festes, ja que alguns dies, com el 25 de desembre i l’1 de gener, els museus romandran tancats.