Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
Argumenta, el cicle de pensament de la Xarxa de Centres Cívics de Barcelona, pren la noció d’emergència com a fil conductor de la sisena edició

El programa s’estendrà el 30 d’octubre al 26 de març, i comprèn onze xerrades en 24 sessions

El cicle, ara sota el paraigües del Barcelona Districte Cultural, és totalment gratuït per al públic, i vol afavorir l’intercanvi d’idees i una comprensió més profunda del món d’avui

La Xarxa de Centres Cívics de Barcelona dóna el tret de sortida a la sisena edició del programa Argumenta, que es va posar en marxa la tardor del 2021 al Centre Cívic Casa Golferichs. El fil conductor serà la noció d’emergència, prenent els dos sentits de la paraula: per una banda, l’evocació d’una situació d’urgència que pot implicar perill, i per l’altra, l’al·lusió al naixement d’una cosa nova que apareix amb força i transforma la realitat.

Al llarg d’aquesta edició, inclosa dins el programa del Barcelona Districte Cultural, es reflexionarà sobre alguns dels grans reptes d’avui en dia com l’educació, les noves tecnologies, la creativitat o els moviments migratoris, sempre des d’una perspectiva analítica i propositiva. L’objectiu és fomentar el diàleg entre el públic i generar reflexions que ajudin a entendre millor les transformacions del món actual.

La poeta Mireia Calafell, que inaugura l’Argumenta, Aina Tarabini-Castellani Clemente, Blanca Garcés, Joan Burdeus, Joan Roura, Jordi Armadans, Josep M. Ganyet, Miquel Missé, Sandra Uve o Viviane Ogou són algunes de les veus acreditades que compartiran els seus coneixements i convidaran els assistents a dialogar i reflexionar plegats entre el 30 d’octubre i el 26 de març. Aquest espai de trobada vol fomentar l’intercanvi d’idees i afavorir una comprensió més profunda de les complexitats del món contemporani.

El programa ha estat elaborat entre els sis centres participants (Centre Cívic Can Felipa al Districte de Sant Martí, el Centre Cívic Casa Golferichs al Districte de l’Eixample, el Centre Cívic Casa Orlandai al Districte de Sarrià – Sant Gervasi, el Centre Cívic El Sortidor al Districte de Sants – Montjuïc, el Centre Cívic Navas al Districte de Sant Andreu i el Centre Cívic Torre Llobeta al Districte de Nou Barris) i les moderadores Marta Ballesta, Sandra Vicente, Irene Lapuente, Marta Masats i Elsa Corominas, que presenten les vint-i-quatre sessions.

De les onze xerrades, set són compartides per dos o més centres. És a dir, hi haurà l’oportunitat d’assistir a la mateixa conversa en més d’una ocasió, tot i que en alguns casos canviaran els ponents per adequar-se millor a la idiosincràsia del barri.

El diàleg Emergència climàtica – Espurnes d’esperança en un planeta esgotat girarà al voltant de les alternatives basades en la sobirania. A Emergència creativa – Les crisis són un motor artístic?, sobre els reptes i les oportunitats que sorgeixen dels moments crítics. A la conversa  Emergència de gènere – Davant els feixismes, com resistim? s’analitzarà la propagació dels discursos d’odi i es compartiran eines per combatre atacs discriminatoris sobretot a les xarxes socials, mentre que a Emergència demogràfica – Totes les persones són benvingudes? la reflexió girarà al voltant de les polítiques de seguretat proteccionistes dels estats i les iniciatives resilients sorgides des dels col·lectius de migrants.

El programa també convida a la reflexió sobre l’Emergència educativa – Eduquem per consumir o per pensar? i els reptes que afronta l’educació en un sistema capitalista i amb gran presència de la tecnologia. A la sessió Emergència estètica – Fora cànons! s’establiran mecanismes per trencar amb la idea de normativitat. Al col·loqui Emergència humanística – Com recullen les expressions artístiques el canvi social? es plantejarà com la cultura canalitza moments d’inflexió.

El programa també conté la conversa Emergència humanitària – Què podem fer davant l’horror?  per parlar d’algunes iniciatives de resposta contra el dolor i la violència. O la xerrada Emergència intel·lectual – Construir sobre les cendres, on s’abordarà com de la destrucció poden sorgir noves fites per a la humanitat. Finalment, la sessió d’Emergència pantalles – El món a través del mòbil encara com fer un ús positiu i segur dels dispositius i Emergència tecnològica – Pregunta’ns sobre la IA! aclareix tots els dubtes que es puguin tenir al voltant de la intel·ligència artificial.

Amb Argumenta, la Xarxa de Centres Cívics de Barcelona aposta un cop més per oferir un espai d’aprenentatge col·lectiu, obert a tota la ciutadania, amb l’objectiu d’enfortir el teixit cultural i fomentar la reflexió crítica i la creació de nous coneixements. Totes les sessions són gratuïtes; es recomana reservar plaça (des de la web o de manera presencial al centre corresponent). Algunes de les sessions es podran seguir en línia en temps real i també recuperar-les al cap d’uns dies. Una altra manera de participar en els debats és a través de les xarxes socials amb l’etiqueta #argumentaBDC. Més informació, a la web del cicle.

Etiquetes:


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.