Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
Barcelona Dibuixa prepara una nova edició amb més de 30 propostes i nous espais oberts a la creativitat ciutadana

La gran festa del dibuix de la ciutat, una producció de l’ICUB feta amb la complicitat del Museu Picasso, se celebrarà el cap de setmana del 19 i 20 d’octubre

La xarxa d’espais on el públic pot exercitar el seu talent artístic creix amb la incorporació de La Model, OH COMICS FEST, l’Espai EART, el Centre Cívic Urgell i l’Espai Avinyó

Tom Carr, Gonzalo Elvira, Francesca Llopis, Nadia Hafid, Mari Ito i Tere Recarens i La Flor de Tamarindo, entre els artistes que hi participaran

Es manté la franja de tallers nocturns per a adults estrenada l’any passat

L’autora del cartell d’aquesta edició és l’artista Regina Giménez

Cada any, als voltants de l’aniversari del naixement de Pablo Picasso (25 d’octubre de 1881), Barcelona es converteix en la capital del dibuix amb el Barcelona Dibuixa, un esdeveniment produït per l’Institut de Cultura de Barcelona amb la complicitat del Museu Picasso de Barcelona que enguany tindrà lloc el cap de setmana del 19 i 20 d’octubre. Tothom es convidat a participar en tallers conduïts per reconeguts artistes en una cita que fa evident la importància del fet de dibuixar, una experiència que fa emergir emocions i sentiments, i és, alhora, una forma de coneixement, d’expressió i d’apropament a la cultura.

Els nous espais que s’incorporen al festival d’enguany, amb la voluntat que encara més públics puguin gaudir de les propostes que ofereix el Barcelona Dibuixa, són: La Model, OH! COMICS FEST, el Centre Cívic Urgell, l’Espai Avinyó i l’Espai EART, seu de l’entitat Experimentem amb l’ART. A més, es manté la franja de tallers nocturns, de les 19.00 h fins a les 23.00 h, estrenada la passada edició i destinada a majors de 16 anys que es va estrenar la passada edició.

El programa presenta un total de 37 propostes distribuïdes en 32 espais. Alguns dels tallers dels que es podrà gaudir seran, entre d’altres: L’objecte que m’atrau més, de l’artista Tom Carr al Museu Frederic Marès, on les persones participants escolliran una peça de la col·lecció del segon pis del museu, en prendran un o dos apunts ràpids, i després, al pati, faran el dibuix definitiu emprant la imaginació; al Museu Tàpies, Gonzalo Elvira i Anita García impartiran un taller de dibuix i collage a partir de l’obra d’Antoni Tàpies i dels contes d’Horacio Quiroga; al Museu Can Framis – Fundació Vila Casas, l’artista multidisciplinària Francesca Llopis proposarà Dibuixar per a traduir un gest, un taller que convidarà les persones participants a dibuixar allò que es veu i que no hi és; al Museu Nacional d’Art de Catalunya tindrà lloc el taller de Nadia Hafid en que es dibuixaran tres postals per fer un viatge al passat, al present i al futur; a La Capella, l’artista Tere Recarens demanarà als participants fer volar la imaginació, les emocions i els sentiments per dibuixar-ho; l’Espai Avinyó fa una proposta que posa al centre els relats no hegemònics de la mà de l’artista La flor del Tamarindo, il·lustradora des de una perspectiva diàsporica, antiracista i caribenya, convidarà als participants a crear un fanzine autobiogràfic que faci reflexionar sobre la identitat cultural; i a la Fundació Joan Miró, la japonesa Mari Ito, proposarà dibuixar paisatges a partir dels sons de la tardor.

L’horari del Barcelona Dibuixa serà dissabte 19 d’octubre de 16.00 h a 20.00 h, de 19.00 h a 00.00 h en el cas dels tallers per a adults, i diumenge 20 d’octubre de 10.00 a 14.00 h. L’entrada és lliure i no cal inscripció prèvia. El festival és possible gràcies a la col·laboració de més de 30 entitats, entre les quals hi ha museus, fundacions, centres cívics, teatres i altres.

El cartell: Pensar un arbre

Regina Giménez, pintora i artista gràfica d’esperit poètic i metafòric, és l’autora del cartell de l’edició d’aquest 2024. Té per títol Pensar un arbre, i és un mapa visual que remet a la idea del dibuix com a joc, com una eina clau per a xifrar i desxifrar missatges. El dibuix d’un element ordinari convertit en una imatge extraordinària, posant en dubte allò establert que permet explorar nous territoris, sense límits. Giménez ha creat la imatge amb la col·laboració de Marcel Pié, integrant del col·lectiu ESTAMPA de Barcelona.

Giménez conduïrà també el taller Pensar un Picasso, al Museu Picasso, dissabte 19 entre les 16.00 i les 23.00 h, en el qual es jugarà a descompondre diverses obres de l’artista d’una manera esquemàtica, en blanc i negre, per representar aquells caràcters que identifiquen un element, animal, objecte, concepte i en aquest cas una pintura, creant noves composicions.

Tota la informació del festival Barcelona Dibuixa es pot trobar al web barcelona.cat/barcelonadibuixa.

Etiquetes:


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.