Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
Fabra i Coats: Fàbrica de Creació obre tres noves convocatòries de residències per a projectes artístics, musicals i iniciatives culturals

El termini per presentar candidatures s’obre el proper 12 de setembre. Els projectes que s’acceptin com a residents es donaran a conèixer durant el mes de novembre d’enguany i s’incorporaran a partir de gener del 2025

Les residències per a projectes artístics i iniciatives culturals tenen una durada màxima d’un any, mentre que la convocatòria per a músics disposa de residències de mig i llarg termini

El proper 12 de setembre, Fabra i Coats: Fàbrica de Creació obrirà el termini de noves convocatòries de residències per a tres modalitats: per a projectes artístics, projectes de música i per a iniciatives culturals. Totes les residències, a més de la cessió gratuïta d’espai i serveis, contemplen l’accés a múltiples accions d’acompanyament, mentoria i difusió, a més de la participació en el Consell de la Fabra –espai de governança i interrelació entre residents-. A la convocatòria de l’any passat s’hi van presentar 254 candidatures, entre les quals se’n van seleccionar 88.

Tothom que hi vulgui optar podrà presentar el seu projecte a través d’un formulari que s’activarà el mateix dia a la web de la Fabra i Coats (barcelona.cat/fabraicoats) i que romandrà actiu fins la data de tancament específica per cada una de les modalitats. També hi haurà sessions informatives presencials, a les instal·lacions de Fabra i Coats. 

  • Convocatòria per a residències de música: Presentació de projectes des del 12 de setembre fins al 21 d’octubre// Sessió informativa presencial dia 15 d’octubre, a les 18:00h.
  • Convocatòria per a residències artístiques: Presentació de projectes des del 12 de setembre fins al 7 d’octubre// Sessió informativa presencial dia 1 d’octubre, a les 18:00h.
  • Convocatòria per a residències d’iniciatives culturals: Presentació de projectes des del 12 de setembre fins al 14 d’octubre// Sessió informativa presencial dia 8 d’octubre, a les 18:00h.

A qui s’adrecen

La convocatòria per a projectes artístics s’adreça a artistes d’arts escèniques i altres expressions de les arts del moviment i arts de carrer, arts visuals, cinema i audiovisual, art sonor, multimèdia, literatura i novel·la gràfica que a títol individual o col·lectiu tinguin un projecte. La residència té una durada mínima d’un mes i màxima d’un any. 

La convocatòria per a residències de música s’adreça a artistes i formacions musicals que desenvolupen projectes de música i compta amb dues modalitats, mig i llarg termini. Les residències de més curta durada s’adrecen a projectes que es trobin en una fase avançada de desenvolupament i que requereixin assajar abans d’una estrena, presentació o enregistrament. En aquest cas, la durada mínima és d’un mes i màxima de tres mesos. Les residències musicals de llarg termini són per artistes que requereixin d’un període més llarg perquè estan explorant i desenvolupant la seva carrera. La durada és d’un any, tot i que es pot prorrogar durant més temps prèvia presentació d’una memòria de les accions dutes a terme durant l’estada.

La convocatòria per a iniciatives culturals s’adreça a agents culturals, com gestors, productors, comunicadors, distribuïdors i altres professionals del sector cultural, i també té una durada d’un any.

Totes les residències són totalment gratuïtes. L’inici de l’estada podrà ser a partir del 8 de gener de 2025.

Impulsar projectes i carreres

Les bases de les convocatòries contemplen que els artistes i altres professionals de la cultura que vulguin optar a una residència també expressin la seva voluntat de mostrar el seu procés de treball i connectar-se amb el territori i el context del centre de creació a través de diferents propostes, totes elles enfocades com a eines que contribueixen a impulsar i difondre els projectes residents.

Els artistes residents tenen accés al programa de mentories del propi centre, formació especialitzada, assessorament i suport de comunicació, que inclou l’ús de Ràdio Fabra. També se’ls obre la possibilitat de participar en coproduccions impulsades per la Fabra amb diferents acords amb altres entitats i festivals.

Durant el seu procés de creació, poden testejar el seu projecte davant el públic en el marc del cicle Feedback –una mostra en diàleg entre públic i artistes-, així com la possibilitat de programar assajos oberts propis, adreçats a professionals, programadors o altres públics d’interès, o proves tècniques. També se’ls convida a participar al Seismes, la gran festa-happening dels residents que coincideix amb la festa major de Sant Andreu, pensada tant per a establir vincles entre la comunitat artística del centre com per a difondre la seva feina. 

Els projectes amb una vesant comunitària i educativa es poden involucrar en l’Ordit, el programa d’educació, comunitat i territori de la Fabra i Coats. A més, tothom està convidat a participar en la governança del centre a través del Consell de la Fabra i les seves diferents comissions de treball. En aquests espais es facilita la relació entre els residents del centre, entre els que hi ha una gran varietat de perfils (artistes de diferents disciplines, gestors culturals, productors, comunicadors, etc.) entre els quals sovint s’acaben establint sinèrgies.

Les bases completes de les convocatòries i els formularis per a presentar-s’hi es troben a la web: https://www.barcelona.cat/fabraicoats/

Per a més informació: Mònica López-Ferrado – Comunicació i premsa. Fabra i Coats: Fàbrica de Creació de Barcelona – mlopezfer@bcn.cat  – 932 566 155 – 678 41 99 97

Etiquetes:


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.