Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
[INCLOU MATERIAL AUDIOVISUAL] Barcelona desplega la Regata Cultural al Race Village de la Copa Amèrica al Moll de la Fusta amb actuacions musicals i de cultura popular del 31 d’agost al 17 d’octubre

La Regata Cultural, el programa d’activitats que impulsa l’Ajuntament de Barcelona per acompanyar la celebració de la Copa Amèrica de vela, arriba també al Race Village de l’esdeveniment al Moll de la Fusta. La Regata Cultural serà una finestra a la creativitat artística de Barcelona durant la celebració de l’esdeveniment esportiu mundial, amb més de 24 actuacions gratuïtes de cultura popular local, arts de carrer i música.

A partir del 31 d’agost fins al 17 d’octubre, el Race Village de la Louis Vuitton 37a America’s Cup al Moll de la Fusta acollirà actuacions musicals i de cultura popular dijous, divendres, dissabte o diumenge a les 19.00 o les 20.30h. La proposta musical, a càrrec de la programadora Gisela Sais, està íntegrament formada per grups musicals de l’escena nacional. El calendari d’actuacions és el següent:

  • 31/08: The Bird Yellow: projecte del músic, productor i director barceloní, Gerard Vidal Barrena. En viu té una presència escènica que genera espais d’intimitat molt propers. La seva teatralitat èpica juga amb elements dramatúrgics que fan que l’espectacle es converteixi en tot un show inoblidable.
  • 01/09: Belascoaín Sextet: quatre cubans i dos catalans enamorats de les cançons i de fer-les realitat col·lectivament. Un àlef on hi caben un segle de la cançó a Cuba. 
  • 06/09: Whale Trip: banda formada per membres de diverses escoles superiors de música de Barcelona que arriba amb una proposta original i energètica amb un repertori de temes propis barrejant diferents estils: funk, hip hop, jazz i pop.
  • 08/09: Xarim Aresté: transitant per mars i muntanyes de música popular, des de la jota més blava fins al blues més mediterrani, del plor a la rialla i repartint poesia i lucidesa a caudals.
  • 13/09: Jaume Llombart Sextet: un dels guitarristes més creatius i reconeguts a nivell nacional i internacional i considerat un artista versàtil i amb un llenguatge propi. Ofereix un repertori jazzístic d’avantguarda que desafia les formes musicals convencionals.
  • 14/09: Libérica: torna a casa després de 4 anys a Nova York, la meca del jazz, buscant punts en comú entre la cançó tradicional catalana i el flamenco utilitzant el jazz lliure com a vehicle conductor.
  • 20/09: Clara Gispert: explora nous sons, combinant música electrònica i pop amb elements clàssics i cinemàtics. Ha creat un directe a quartet que combina música orgànica i electrònica per oferir una experiència variada al públic.
  • 21/09: Wagner Pa & Os 3 Parceiros: nou projecte musical de Wagner Pa, Fernando Dinky i Mau The Spirit, coneguts músics barcelonins de l’escena world music de les darreres dècades. Un trio acústic que destil·la modern jazz/bosssa, afrobrasil o funk brasileiro.
  • 22/09: Queralt Lahoz: destacada artista catalana que fusiona gèneres com soul, hip hop i dancehall amb les seves arrels flamenques, creant un so únic.
  • 03/10: Maria Rodés: commemora el desè aniversari del seu disc referent “Maria Canta Copla”, un àlbum amb versions de cançons populars inspirades en bandes sonores i el resultat recupera estàndards de la cançó espanyola de la postguerra.
  • 06/10: Karen Lugo + Chicuelo + José Maldonado: projecte de música i dansa que combina flamenc amb exploració dels aspectes fonamentals de l’ésser humà: cos, ment i esperit.
  • 11/10: Ana Rossi & Marcelo Mercadante: interpreten d’una manera molt personal, fugint d’estereotips, algunes de les grans obres de tango. Un repertori deliciós recorrent un Buenos Aires crioll, reprenent peces del repertori del cèlebre Carlos Gardel i seguint el viatge fins als nostres dies.
  • 12/10: Sempre Beatles!: homenatge a José Maria Francino – reconegut periodista, home de ràdio i músic, referent en l’univers de The Beatles- a través de les cançons  de la banda que el va apassionar. Una part dels guanys de l’actuació se cediran a l’Associació Discapacitat Visual Catalunya: B1+B2+B3.
  • 13/10: Marala: són la catalana Selma Bruna, la mallorquina Clara Fiol i la valenciana Sandra Monfort. S’interessen per la tradició com a força d’innovació. Les seves cançons beuen del present i procuren fer honor al passat. 

La cultura popular també tindrà el seu protagonisme especial a l’escenari del Race Village, així com el districte de Ciutat Vella, punt neuràlgic d’equipaments culturals i escènics, que acull directament les regates i les activitats de la Copa Amèrica. Les escoles, entitats i equipaments culturals del districte presentaran una programació pròpia de cultura popular, arts escèniques, arts plàstiques i musicals, fruït d’una convocatòria feta expressament per a aquesta ocasió:

  • 07/09: ENTITATS DE CULTURA POPULAR DE LA BARCELONETA, en col·laboració amb el districte de Ciutat Vella
  • 15/09: FEDERACIÓ CATALANA D’ENTITATS CORALS / BARCELONA RAINBOW SINGERS
  • 29/09: FALCONS DE BARCELONA
  • 17/10: TROBADA DE GEGANTS CENTENARIS, en el marc de 600 aniversari dels Gegants de la Ciutat

A la programació impulsada per l’Institut de Cultura de Barcelona, s’hi sumaran també 6 actuacions escollides a través d’una convocatòria oberta pel districte de Ciutat Vella, amb l’objectiu que l’escenari principal del Village del Moll de Fusta inclogui també actuacions estretament vinculades al districte i al barri de la Barceloneta. Les actuacions escollides en la convocatòria del districte de Ciutat Vella, són les següent:

  • 12/09: Koyam Project: és una formació de la Barceloneta i el seu objectiu és donar visibilitat de la diversitats musical afrolatin del continent americà. També formen part dels programa músics de carrer.
  • 15/09: Musicals’ Choir: cor de joves de l’Escola de Músics i PJC, format per nois i noies de Ciutat Vella. Les seves ganes, intensitat i frescor en les adaptacions i arranjaments de grans èxits internacionals i catalans no deixen indiferent.
  • 19/09: Tablao Sur: quartet que treballa el gènere del flamenc amb bases de jazz, pop, música clàssica i llatinoamericana combinat amb ball flamenc. La guitarra va a càrrec de Pepe Camacho, que és un reconegut guitarrista veí del barri el Raval des de fa més de 30 anys
  • 29/09: Paula Peso (Taller de Músics): des de ben petita ha estat envoltada de música i cantar ha esdevingut la seva gran passió. L’abril del 2024 presenta el seu nou projecte, Amazona, en el qual es troba immersa actualment. En ell explora noves formes sonores i influències urbanes, sense abandonar la base R&B que la caracteritza.
  • 6/10: Oleàndole: Un dels objectius de la formació Oleàndole és el de visibilitzar i posar al centre el patrimoni cultural del poble gitano, contribuir en el creixement i èxit professional dels i les seves artistes, així com ajudar a promoure la perpetuació del flamenco i no fomentar cap tipus de discriminació. El fundador i director musical de la formació, Ramón Olivares, és veí del barri de la Barceloneta des de fa més de 24 anys, a més d’haver sigut professor al Centre Cívic Barceloneta, on ha participat en nombrosos actes culturals i actuat amb el grup Oleàndole, i ha participat en diverses ocasions en les festes majors del barri de la Barceloneta.
  • 17/10: Sara Aldana: Sara Aldana és una cantautora colombiana amb un perfil professional multidisciplinari que abraça diverses àrees com la composició, la interpretació vocal i els arranjaments musicals. Una proposta musical càlida i propera que comparteix sons amb el latin, el jazz i l’afro. Ha format part del programa Cabal musical.

Per la seva banda, el Port Olímpic esdevindrà també espai de cultura i d’expressió artística, amb una programació diürna que coincidirà amb les regates de dones (Puig Women’s America’s Cup) i de joves (UniCredit Youth America’s Cup), precisament una de les novetats de la Copa Amèrica a la ciutat de Barcelona.

A més, durant les festes de La Mercè, del 21 al 24 de setembre, el Mercè Arts de Carrer (MAC) també es traslladarà al front marítim amb una extensa proposta impregnada d’un relat entorn el mar que comptarà amb diferents formats i s’ubicarà en diversos espais al llarg del moll de Mestral i l’espigó del Bogatell. Tota la programació de les festes de La Mercè es donarà a conèixer a principis de setembre.

La Regata Cultural va comencar per Sant Jordi i inclou més de 200 activitats de més de 60 entitats, institucions i equipaments de la ciutat. Ara, quan comenci la Copa Amèrica, a partir del 22 d’agost, l’epicentre de la Regata Cultural passarà a ser al Village del Moll de la Fusta, al Port Olímpic i també en diverses activitats gastronòmiques i de comerç que s’aniran desplegant al conjunt de la ciutat.

El dia 10 d’octubre tindrà lloc, a la platja del Bogatell, la Cerimònica de la Copa Amèrica, que donarà el tret de sortida, a partir del 12 d’octubre al desafiament final de l’esdeveniment esportiu.

Totes les activitats previstes són gratuïtes i obertes a tota la ciutadania. Es pot consultar el programa, que s’anirà actualitzant periòdicament, al web www.barcelona.cat/regatacultural

MATERIALS RELACIONATS
Declaracions de Xavier Marcé, Regidor de Cultura i Indústries Creatives: 
Vídeo: https://videos-comunicacio.dtibcn.cat/s/LFNirpqbJaD7TET
Audio: https://videos-comunicacio.dtibcn.cat/s/kpepJCZJn7aJjaT

Material gràfic: https://ajuntament.barcelona.cat/premsa/download/materialgrafic.zip

Etiquetes:


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.