Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
El Festival de Literatura Italiana a Barcelona (FLIB) celebrarà la seva tercera edició del 17 al 27 d’octubre

Trobades, espectacles, concerts i tallers centren la programació de l’esdeveniment literari, organitzat conjuntament per l’associació cultural Le Nuvole i ONNI, en col·laboració amb Biblioteques de Barcelonai l’Institut Italià de Cultura

Sota el títol ‘Viatges, desplaçaments i treball en l’era d’internet’, el festival retrà homenatge a la figura del venecià Marco Polo, en el 700 aniversari de la seva mort

La Biblioteca Jaume Fuster serà l’espai central per parlar de viatges, migracions, o ficis i arts en l’era digital

Del 17 al 27 d’octubre torna el Festival de Literatura Italiana a Barcelona (FLIB), la cita anual de diàleg entre la literatura italiana i la catalana. El festival, que pretén ser un diàleg entre cultures i arts, està organitzat per l’associació cultural Le Nuvole i ONNI, en col·laboració amb Biblioteques de Barcelona i l’Institut Italià de Cultura de Barcelona. Aquest any, l’espai central de les activitats serà la Biblioteca Jaume Fuster.

Sota el títol “Viatges, desplaçaments i treball en l’era d’Internet”, la tercera edició del FLIB rendirà homenatge a la figura del venecià Marco Polo, en el 700 aniversari de la seva mort. Comerciant, ambaixador i un gran viatger, tot i que no va ser el primer a arribar a la Xina, va ser el primer a redactar una obra literària, Il Milione, que és una crònica de viatges fascinant de descoberta i coneixement de l’altre : serà la brúixola del viatge entre els llibres que es presentaran en aquesta tercera edició.

Partint del viatge com a descobriment, però també com a possibilitat de millorar les pròpies condicions de vida, el festival abordarà les temàtiques relacionades amb els desplaçaments de treballadors i treballadores d’un país a un l’altre, però també dins del mateix país a la recerca de condicions més avantatjoses.

El treball i la migració interna i externa són temàtiques recurrents en la literatura italiana. Escriptors i escriptores han filtrat, a través de la literatura, l’evolució del món laboral. Des de l’article I de la Constitució de la República Italiana, que defineix que Itàlia és una república democràtica fundada en el treball, fins a les novel·les de totes les èpoques, el tema del treball sempre ha estat present en la millor literatura, tant la italiana com la catalana i l’espanyola.

Des del “diàleg entre literatures” que, des de la primera edició del FLIB, ha caracteritzat el festival, aquest any el centre de les activitats també seran les taules de diàleg entre escriptores i escriptors de Catalunya i d’Itàlia.

Aquesta edició portarà dues les novetats:

  • FLIB Junior, la secció dedicada als més petits i a les famílies, que aquest any va més enllà amb espectacles, trobades i laboratoris en col·laboració amb diverses realitats culturals italianes i locals.
  • FLIB Off, que oferirà nombroses cites en les quals la paraula es declinarà en música, poesia i teatre, sempre en l’esperit del “pont entre cultures”.

El festival està pensat per a un públic ampli i heterogeni, tant per a la ciutadania de Barcelona com per a la nombrosa comunitat italiana que resideix a la ciutat. I s’hi han tornat a involucrar les escoles del territori (batxillerat i liceu italià de Barcelona), les universitats i les escoles d’idiomes, que ja han participat en anteriors activitats culturals promogudes per l’associació.

Una característica important del Festival ha estat la perspectiva de gènere a través de la focalització sobre el rol de les dones dins de les ciutats en què viuen i com el viuen, així com la contribució important de les autores i de les moderadores.

Zerocalcare, Guido Catalano, Javier Pérez Andújar, Bruno Arpaia, Viola Ardone, Lara Moreno, Leo Ortolani, Cristina Morales, Pablo Martín Sánchez, Veronica Raimo, Sara Benedetti, Marco Peano, Jaime Martín, Massimo Cuomo, Federica Manzon, Matteo B. Bianchi, Sebastià Portell, Marta Orriols, Sara Soler, Wu Ming, Andrea Molesini, Elena Medel i Roger Olmos són alguns dels autors i autores que han participat en les darreres edicions del festival.


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.