Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
Les obres de La Rambla deixen al descobert un tram de la muralla medieval i un dels seus portals d’entrada

Els treballs realitzats revelen restes de la muralla que protegia la ciutat entre els segles XIII i XIV

Durant les obres de reurbanització de La Rambla, s’han descobert restes arqueològiques significatives de la muralla medieval que protegia la ciutat. Els treballs de control arqueològic, previstos en el projecte, han identificat un tram de muralla i un portal d’entrada a l’actual Plaça del Teatre, davant del Teatre Principal. Aquestes restes corresponen al tancament original de La Rambla, construït entre finals del segle XIII i mitjans del segle XIV.

Els treballs en curs han permès documentar un tram de la muralla medieval de mitjans del segle XIV, i s’està treballant per documentar un dels portals d’entrada a la ciutat, específicament el Portal de Trentaclaus o dels Ollers, situat a l’actual Carrer dels Escudellers, que creua la Plaça del Teatre. Per motius de viabilitat, com l’arbrat i el trànsit de vehicles, aquestes feines es realitzaran en diversos trams. Les excavacions encara estan en marxa, per tant, no s’han descobert totes les restes.

També s’ha trobat un altre tram de muralla a l’extrem nord de La Rambla, a prop de Plaça de Catalunya. Tot i que es tracta d’un tram petit i poc visible, la muralla conserva fins a 3 metres d’alçada.

Context històric

Segons la informació històrica i arqueològica, l’any 1285, durant una confrontació amb França, el rei Pere II el Gran va ordenar la fortificació urgent de Barcelona amb murs de tàpia i torres de fusta, excepte per la part de mar. Finalitzat el conflicte, el Consell de Cent va assumir la tasca de fortificar degudament la ciutat, convertint-se en la primera gran obra pública a càrrec d’aquesta institució. El nou llenç defensiu va incloure portals ja existents com Boqueria, Portaferrissa o Jonqueres, i va afegir-ne de nous, com el Portal Nou l’any 1295.

Reproducció del plànol històric de la ciutat medieval de l’any 1300, on es pot observar la configuració de la ciutat en aquella època. Es pot veure el portal més al sud de La Rambla, que correspon al Portal de Trentaclaus. https://www.barcelona.cat/museuhistoria/cartahistorica/

La Rambla formava part d’aquest perímetre emmurallat de principis del segle XIV, que incloïa zones com Plaça Catalunya, Plaça Urquinaona, Passeig de Sant Joan, Carrer Trafalgar, Arc de Triomf i Parc de la Ciutadella. Amb motiu d’un altre conflicte bèl·lic, aquest cop amb Castella l’any 1357, el Consell de Cent va decidir millorar les muralles de finals del segle XIII, incloent l’adquisició de tres pedreres a la muntanya de Montjuïc i el reforçament del perímetre de la ciutat vella, exceptuant el Raval. Els treballs constructius a la Rambla foren especialment complexes, incloent el trasllat de la riera.

Aquestes troballes aporten informació valuosa sobre la història de Barcelona i enriqueixen el patrimoni cultural i arqueològic de la ciutat, oferint una visió més detallada de la seva evolució històrica.

Etiquetes:


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.