Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
Barcelona aprova atorgar la Medalla d’Or de la Ciutat a l’Editorial Planeta i la Medalla d’Or al Mèrit Cultural a Juan Antonio Bayona

El Plenari Municipal també ha aprovat reconèixer amb el títol Honorífic Amic de Barcelona al director d’orquestra Gustavo Dudamel

El Consell del Plenari Municipal ha aprovat avui, per unanimitat,  atorgar la Medalla d’Or de la Ciutat de Barcelona a l’Editorial Planeta (Grup Planeta), amb motiu del seu 75è aniversari i per posar en valor el seu compromís amb la ciutat. La proposta de Medalla d’Or de Barcelona té especialment en compte que, gràcies a la seva trajectòria empresarial d’èxit, l’Editorial Planeta primer i el Grup Planeta posteriorment han contribuït al lideratge de Barcelona en el món editorial i també a la seva projecció internacional.

El Consell Plenari d’avui també ha aprovat, per unanimitat, atorgar la Medalla al Mèrit Cultural al cineasta i productor Juan Antonio Bayona. La ciutat vol reconèixer així el talent d’un dels grans realitzadors espanyols del segle XXI, un dels creadors que estrenyen els llaços de Barcelona amb l’elit del cinema internacional, a la vegada que aconsegueixen atraure els espectadors a les sales d’exhibició, mantenint viu l’amor del públic per les pel·lícules en la gran pantalla.

I també s’ha atorgat el títol Honorífic Amic de Barcelona al director d’orquestra Gustavo Dudamel, per la seva defensa dels valors de la igualtat i la lluita contra la pobresa, l’excel·lència musical i el seu vincle amb la ciutat de Barcelona.

Editorial Planeta

L’Editorial Planeta va ser fundada l’any 1949 a Barcelona per José Manuel Lara Hernández i ha estat l’embrió del Grup Planeta, un grup que manté la seva estructura de capital íntegrament familiar i que s’ha convertit en líder de referència a l’àmbit editorial, dels mitjans de comunicació, la formació i l’entreteniment audiovisual amb presència a més de 20 països. El Govern municipal valora igualment que el Grup Planeta s’ha caracteritzat sempre pel seu caràcter innovador, tant en els continguts com en productes i formats, i també en la seva promoció i comercialització.

Amb més de 70 segells editorials, el Grup Planeta és líder del mercat editorial a Espanya i Amèrica Llatina. Edita anualment més de 2.500 novetats en castellà, català i portuguès. El compromís de l’editorial amb el talent i la innovació es materialitza també amb la convocatòria anual del Premi Planeta de Novel·la, creat l’any 1952 i que s’ha convertit en un esdeveniment literari de gran repercussió.

El Grup Planeta és presidit per José Creuheras, que també és membre del Patronat de la Fundació Barcelona Cultura, promotora de la col·laboració público-privada en l’àmbit de la cultura i les indústries creatives.

Juan Antonio Bayona

Bayona té una dilatada carrera en el sector audiovisual estatal i internacional, distingida amb diversos premis i nominacions, entre les quals les nominacions a la Millor Pel·lícula Internacional i Millor Maquillatge i Perruqueria obtingudes a l’última edició dels Premis Oscars pel seu film més recent, La societat de la neu. Amb la concessió de la medalla es vol reconèixer també la feina d’un autor que ha sabut consolidar una veu pròpia tant quan s’endinsa en universos fantàstics com quan retrata històries i personatges que veuen sacsejada la seva quotidianitat i s’aboquen a situacions extremes.

Juan Antonio Bayona es va graduar en la primera promoció de l’Escola Superior de Cinema i Audiovisuals de Catalunya (ESCAC). Acabats els seus estudis, es va iniciar en el món audiovisual dirigint campanyes publicitàries i videoclips de diferents artistes, com ara Raphael, Fangoria, Hevia, Camela, Alejandro Sanz, Bunbury, el grup britànic Keane i, especialment, OBK. En els tres anys en què va treballar amb aquesta banda en va dirigir 14 vídeos, un dels quals, el del tema Tu segueix així, va ser guardonat amb el Premi Ondas.

L’any 1999 va fer el salt al cinema amb el curt Les meves vacances, al que seguiria, tres anys després, el curt L’home esponja, en la faceta de productor. La seva gran oportunitat va arribar amb la pel·lícula L’orfenat (2007) coproduïda per Guillermo del Toro, aplaudida a Cannes, nominada a 13 premis Goya i guardonada en 7 categories, entre les quals la de Millor Director Novell. L’excel·lent acollida d’aquest film li va permetre fer el salt a Hollywood, amb projectes com l’adaptació cinematogràfica de la novel·la de l’escriptor anglès David Moody Hater, produïda també per Guillermo del Toro i protagonitzada per Ben Gazzara, o les superproduccions Jurassic World 2, per al qual va ser seleccionat personalment per Steven Spielberg, i la sèrie Els anells de poder. Els llargmetratges Un monstre ve a veure’m, protagonitzat per Felicity Jones i Liam Neeson; L’impossible, amb un repartiment encapçalat per Naomi Watts i Ewan McGregor, i l’esmentada La societat de la neu, a partir del llibre homònim de Pablo Vierci, són altres títols destacats de la seva filmografia.

Gustavo Dudamel

Gustavo Dudamel és un músic i director d’orquestra veneçolà de reconegut prestigi, que té un vincle especial amb la ciutat de Barcelona. Actualment és director de l’Orquestra Filharmònica de Los Angeles, de la Simfònica de Göteborg i de la Simfònica Simón Bolívar.

Gustavo Dudamel va néixer el 1981 a Barquisimeto, Veneçuela. El 1996, a l’edat de 18 anys, va ser nomenat Director Musical de l’Orquestra Simfònica Juvenil Simón Bolívar de Veneçuela. El 2004, va guanyar la competència inaugural Bamberger Symphoniker Gustav Mahler i va obtenir fama internacional. Va ser Director Musical de la Simfònica de Göteborg entre 2007 i 2012 i actualment n’és director honorari. Des d’aleshores, Dudamel s’ha convertit en un dels directors més guardonats de la seva generació. Entre els seus molts honors, ha rebut la Medalla d’Or d’Espanya al Mèrit en les Belles arts 2020.

És una persona amb un compromís social rellevant, que promou el poder de la música per unir i inspirar les persones. Dudamel, juntament amb la LA Phil i els seus col·laboradors comunitaris, van fundar la YOLA (Orquestra Juvenil de Los Angeles) el 2007, proporcionant instruments gratuïts, formació musical, recolzament acadèmic a milers de joves. L’any 2012 Dudamel va crear la Fundació Dudamel, amb l’objectiu d’ampliar l’accés a la música i les arts, oferint eines i oportunitats a infants i joves.

En els darrers anys, sobretot a través de tres equipaments culturals que compten amb el compromís de l’Ajuntament: el Palau de la Música Catalana, el Gran Teatre del Liceu i L’Auditori, Gustavo Dudamel ha actuat amb periodicitat i gran èxit a la ciutat de Barcelona. Serà un dels grans noms de la Regata Cultural, programa d’activitats que acompanyen l’arribada de la Copa Amèrica a Barcelona, amb la direcció d’un concert a la platja el dia 12 de juliol, protagonitzat pel Cor i l’Orquestra Simfònica del Liceu i el Cor Infantil de l’Orfeó Català.

Etiquetes:


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.