Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
Manifesta 15 Barcelona Metropolitana anuncia la llista completa de participants i el seu extens programa de vuitanta dies

La 15a edició de Manifesta, la biennal nòmada europea, obre les portes al públic diumenge 8 de setembre de 2024, amb un programa multidisciplinari que es desenvolupa dins i als voltants d’espais emblemàtics que enllacen el passat, el present i el futur de la regió metropolitana de Barcelona. En l’edició d’enguany, es presentaran obres de vuitanta-cinc participants (individuals i col·lectius) en més de setze espais de dotze ciutats.

Manifesta 15 és l’edició de major abast geogràfic de la història de la biennal. Aquesta peculiaritat respon a les peticions que la biennal va rebre de Barcelona i donze ciutats de l’àrea metropolitana quan van presentar la seva candidatura per acollir aquesta edició. La candidatura demanava que l’esdeveniment permetés replantejar els rols de les zones situades fora del nucli històric de Barcelona i, alhora, explorar maneres de millorar les relacions entre l’entorn edificat i l’entorn natural de la regió metropolitana, especialment els rius, les muntanyes i el mar. Partint d’aquestes premisses, Manifesta 15 indaga no només en els reptes urbans, ambientals i polítics que la regió metropolitana té davant seu, sinó també com aquests reptes reflecteixen els d’altres comunitats d’arreu d’Europa i de fora del continent.

Amb motiu del trenta aniversari de la biennal, Manifesta 15 transcendeix el model convencional de biennal com a resultat de la seva orientació cap a metodologies de producció i processos de presa de decisions emergents i experimentals. A més d’altres fonts, aquesta edició es nodreix amb  els resultats  de recerques arxivístiques i amb les aportacions recollides durant les assemblees públiques que Manifesta ha organitzat amb residents de tota la regió metropolitana. Els resultats d’aquest procés d’investigació prebiennal van constituir el marc conceptual del programa de Manifesta 15. És en aquest marc, que el programa pretén, mitjançant un replantejament del contracte social, concebre noves maneres perquè puguem viure més harmoniosament amb l’entorn natural, i al revés. Per posar a prova la «transició ecosocial», Manifesta 15 ha convidat participants amb coneixements i bagatges molt diversos perquè creïn projectes adaptats a cada lloc i intervencions artístiques basades en el temps.

El programa de Manifesta 15, que inclou dotze ciutats de la regió metropolitana, s’organitza en tres clústers temàtics i geogràfics: Equilibrant conflictes (Delta del Llobregat), Cuidar i cuidar-nos (serra de Collserola i comarca del Vallès) i Imaginant futurs (riu Besòs i litoral nord-est). Al llarg de la biennal, Manifesta 15 organitzarà també setmanes temàtiques (Focus Weeks) en cadascuna de les ciutats, que esdevindran protagonistes amb un programa centrat en cadascuna d’elles. Per celebrar l’inici de cada Focus Week, s’instal·larà a la plaça principal de cada ciutat una seu itinerant, la Manifesta 15 Mobile Venue, des d’on s’organitzaran activitats accessibles i informatives conjuntament amb l’ajuntament local. Aquesta seu itinerant, construïda en col·laboració amb els estudiants de l’IAAC (Institut d’Arquitectura Avançada de Catalunya), funcionarà com a hub cultural i espai comunitari. Per introduir encara més Manifesta 15 en l’ecosistema cultural de la regió metropolitana, s’afavorirà la participació d’actors locals a través del programa Manifesta 15+. Comissariat i executat per representants artístics dels onze municipis metropolitans amfitrions, aquest programa introduirà nous projectes i celebrarà festivals i activitats ja existents, situant la cultura a primera línia de la vida metropolitana durant els vuitanta dies de Manifesta 15.

La biennal convidarà el públic visitant a recórrer almenys una de les rutes o parcours de Manifesta 15 que guien fins i a través dels icònics espais arquitectònics i històrics catalans, alguns dels quals, com Les Tres Xemeneies (Sant Adrià de Besòs) o la Casa Gomis (El Prat de Llobregat), no eren visitables fins ara. Amb la voluntat de demostrar el poder de les arts per abraçar, estimular i catalitzar la transformació social, aquests espais acolliran un grup de participants de Manifesta 15, el 42 % dels quals han creat noves obres o han adaptat projectes per a aquesta biennal i el 36 % és de participació local.

Manifesta 15 també oferirà itineraris especialitzats perquè el públic orienti la seva experiència al voltant de les diferents temàtiques de la biennal i en funció del mitjà de transport que vulgui utilitzar. Manifesta 15 també ofereix un servei de mediació especialitzat; juntament amb el públic, l’equip divers de mediadors basats a Barcelona abordarà les obres exposades a través de diferents perspectives: urbana, mediambiental i política.

Les entrades de Manifesta 15 Barcelona Metropolitana ja són a la venda en línia. Manifesta 15 disposa també de diferents paquets d’entrades que inclouen ofertes especials per a compres d’entrades en grans quantitats així com una gran varietat de descomptes amb la voluntat de fer accessible a tothom el programa de la biennal.

Etiquetes:


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.