Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
Barcelona acollirà per primera vegada la Reunió Anual de Directors de l’Institut Cervantes

Se celebrarà del 22 al 25 de juliol a diferents espais de l’Ajuntament de Barcelona

L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, i el director de l’Institut Cervantes, Luis García Montero, signen un conveni de col·laboració per fer possible la trobada i pel desenvolupament de projectes conjunts que mostrin la diversitat cultural de la ciutat

Barcelona acollirà per primera vegada la Reunió Anual de Directors de l’Institut Cervantes, que reunirà una setantena de directius de la institució i que habitualment compta amb la participació de la reina Letizia. L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, i el director de l’Institut Cervantes, Luis García Montero, han signat un conveni de col·laboració entre totes dues institucions pel desenvolupament de projectes conjunts que mostrin la diversitat cultural de Barcelona, la ciutat on s’emmarquen, i que tindrà lloc entre el 22 i el 25 de juliol.

En aquestes reunions periòdiques, els màxims responsables de l’Institut Cervantes a Espanya i a tots els seus centres al món estudien el funcionament i els reptes de futur de la institució. Són una cita destacada en l’agenda d’aquest organisme que depèn del Ministeri d’Afers Exteriors i que s’encarrega de difondre la cultura i la llengua espanyola, així com les llengües cooficials.

Des de l’any 2005, les reunions de directors de l’Institut Cervantes s’han celebrat tots els anys (excepte el 2020 a causa de la pandèmia) en diverses ciutats d’un total de deu comunitats autònomes: Andalusia, Castella i Lleó, Castella-la Manxa, Madrid, Cantàbria, Extremadura, La Rioja, Galícia, País Basc, Comunitat Valenciana i Principat d’Astúries. Aquesta serà la primera vegada que se celebri a Catalunya.

Conveni pel desenvolupament de projectes conjunts que mostrin la diversitat cultural de Barcelona

La Reunió Anual s’emmarca en el conveni de col·laboració entre les dues institucions que ha signat l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, i el director de l’Institut Cervantes, Luis García Montero, pel desenvolupament d’activitats i projectes conjunts que permetin mostrar la riquesa i diversitat cultural de la capital de Catalunya en les seus i centres de l’Institut Cervantes a l’exterior. En aquest sentit, a més de la inauguració, la cloenda i les sessions de la Reunió Anual de Directors a diferents espais de l’edifici consistorial —tret d’una de les reunions, que tindrà lloc a la Universitat de Barcelona—, l’acord preveu el desenvolupament d’activitats en totes les seves manifestacions i formes d’expressió artística (exposicions, concerts, seminaris, trobades, entre d’altres) que permetin millorar el posicionament cultural de Barcelona en l’àmbit internacional.

El conveni subscrit també fixa que es podran realitzar programes o iniciatives culturals que desenvolupi Barcelona per difondre-les a les seus de l’Institut Cervantes i en els centres de l’exterior i l’intercanvi d’informació sobre projectes culturals d’interès comú per part de les dues institucions.

L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha afirmat que “Barcelona vol exercir a fons la seva doble capitalitat cultural catalana i espanyola, així com la condició de pont amb Llatinoamèrica i amb Europa. Amb aquest acord, l’Institut Cervantes i Barcelona unim esforços a través dels nostres creadors i de l’excel·lent moment creatiu de la ciutat”. Collboni també ha destacat que aquest acord s’uneix a la presència de Barcelona com a ciutat convidada a la FIL de Guadalajara de l’any 2025 i que “estem molt contents d’acollir els directors de l’Institut Cervantes de tot el món, Barcelona és la ciutat més cervantina”.

García Montero ha recordat que “per a ‘Institut és molt important ser a Barcelona i recordar que la cultura espanyola està plena de riquesa i diversitat, i orgullosa de la seva pluralitat de llengües”. També s’hi ha referit a l’Institut Ramon Llull, amb qui el Cervantes col·labora des d’un primer acord l’any 2004, i que, conjuntament amb les institucions que promocionen les llengües i cultures basques i gallegues –l’Etxepare i el Consello da Cultura Galega, respectivament-, van signar l’any 2020 un memoràndum que tenien com a objectius principals el suport a la diversitat lingüística d’Espanya i el respecte a la seva realitat pluricultural a través del diàleg i l’enteniment. El director del Cervantes també ha parlat de la Caixa de les Lletres de l’Institut Cervantes, i a “l’emoció el dia que van entrar en ella els llegats de grans escriptors catalans com Joan Margarit, Jaime Gil de Biedma o Juan Marsé”.

El conveni promou l’impuls de projectes relacionats amb els objectius de totes dues institucions en els àmbits cultural i acadèmic. Tindrà una vigència de quatre anys, prorrogables a quatre més, i no implica cap transferència de recursos econòmics ni despeses.

Etiquetes:


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.