Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
L’edició d’estiu del cicle Pantalla Barcelona porta el cinema a la fresca als Centres Cívics de Barcelona

Del 25 de juny al 25 de juliol de 2024, la 12a edició oferirà un total de 45 projeccions a l‘aire lliure

CC Ateneu Fort Pienc, CC Can Basté, CC Cotxeres de Sants, CC Can Clariana Cultural, CC Casa Groga, CC Josep Maria Trias i Peitx, CC La Sagrera “La Barraca”, CC La Sedeta, CC Pati Llimona, CC Vil·la Florida, CC Zona Nord i l’Auditori Sant Martí són els 12 Centres Cívics que participen a l’edició d’estiu del Pantalla Barcelona

Arriba una nova edició del circuit Pantalla Barcelona, que tindrà lloc entre els dies 25 de juny i 25 de juliol a diferents Centres Cívics de la ciutat. El cicle, que se celebra dos cops a l’any: a la tardor i ara a l’estiu, és una aposta de l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB) per acostar el cinema actual i de qualitat als barris de la ciutat. En aquesta edició, les pel·lícules es programen a l’aire lliure: cinema a la fresca amb entrada gratuïta, sense reserva i fins a completar l’aforament màxim.

En total 45 projeccions de 8 produccions recents catalanes: 20.000 especies de abejas, d’Estibaliz Urresola; Las buenas compañías, de Silvia Munt; Suro, de Mikel Gurrea; Vasil, d’ Avelina Prat; Tadeo Jones 3: la tabla esmeralda, d’Enrique Gato; Loli Tormenta, d’Agustí Villaronga; Upon Entry, d’Alejandro Rojas i Juan Sebastián Vásquez i Te estoy amando localmente, d’ Alejandro Marin. A més a més, totes aquestes pel·lícules comptaran amb subtítols i, en alguns casos hi haurà disponible l’Audescmobile per a persones amb ceguesa.

Una aposta pel millor cinema

Per a aquesta 12a edició la xarxa de centres cívics ha seleccionat en col·laboració amb l’Acadèmia de Cinema Català, vuit produccions de proximitat que donen fe del bon estat de la cinematografia de casa nostra pel que fa a la varietat argumental i de gènere: des de films d’animació per a tots els públics com Tadeo Jones; comèdies com Loli Tormenta o Te estoy amando localmente; drames com 20.000 especies de abejas, Suro o Las buenas compañías i, fins i tot, thrillers com Upon Entry.

La selecció és una aposta de la Xarxa de Centres Cívics de Barcelona pel cinema de qualitat i les produccions de proximitat. A més, hi trobareu una important presència femenina darrere de les càmeres amb 3 films dirigits per dones (20.000 especies de abejas, d’Estibaliz Urresola; Las buenas compañías, de Silvia Munt i Vasil, d’ Avelina Prat, però també davant amb històries protagonitzades per actrius de diferents edats com Susi Álvarez a Loli Tormenta, d’Agustí Villaronga.

Aquest estiu tindrem les 20.000 especies de abejas d’Estibaliz Urresola, el fenomen cinematogràfic espanyol de la passada temporada, de públic i també de crítica, triomfadora de festivals com el de Màlaga o Berlín, on l’actriu Sofía Otero va ser guardonada amb l’Os de Plata.

Una altra pel·lícula triomfadora a Màlaga és Las buenas compañías, darrer film de l’actriu i directora Silvia Munt. Premiada pel jurat jove de la mostra, la cinta explica la història de Las 11 de Basauri, un grup de dones que durant els anys 70 i 80 van lluitar a favor de l’avortament lliure al País Basc. També ens parla d’una lluita històrica la primera pel·lícula filmada en solitari per Alejandro Marín, Te estoy amando localmente, en aquest cas la del moviment LGTBI durant la Transició espanyola.

Dos directors novells al Pantalla Barcelona: Avelina Prat i Mikel Gurrea. Vasil, l’òpera prima d’Avelina Prat, és un anàlisis de les relacions humanes i el distanciament cultural. El film explora la subtil relació entre dos desconeguts: l’estranya parella formada per Karra Elejalde i Ivan Barnev, premiats a la Seminci de Valladolid.

Una altra parella, en aquest cas la formada per Vicky Luengo i Pol López protagonitzen l’altre notable òpera prima que podrem veure aquest estiu als Centres Cívics: Suro, del director i guionista Mikel Gurrea. Es tracta d’un retrat clar i directe d’un món rural on la realitat ve marcada pel treball i el sacrifici. El film ha estat reconegut amb els premis Gaudí a Millor direcció novella i Millors protagonistes; amb el Premi Irizar al Cinema Basc; el Premi Fipresci i el Premi al millor guió basc a Donosti.

Loli Tormenta és el testament cinematogràfic del mallorquí Agustí Villaronga, un creador clau en el cinema espanyol de les darreres dècades, autor de pel·lícules com Incerta Glòria, Pa negre o El mar, que va fer un viratge de 180 graus a la seva carrera amb aquesta història humanista en clau de comèdia protagonitzada per l’actriu Susi Sánchez.

La mala experiència en un control fronterer als EUA dels guionistes i directors del film Alejandro Rojas i Juan Sebastián Vásquez va inspirar Upon Entry (La llegada), un thriller ple de tensió que és un retrat psicològic de la parella protagonista, interpretada per l’Alberto Ammann i la Bruna Cusí, alhora que ens alerta de la discriminació, la xenofòbia i els perills d’un sistema burocràtic.

Per últim un film familiar que agradarà tant als petits espectadors com als seus progenitors: Tadeo Jones 3: La tabla esmeralda, la tercera entrega de la saga d’animació feta a Espanya sobre l’arqueòleg Tadeo, que està plena de gags i referències culturals.

Música i ambientació a cada projecció

Totes les sessions de cinema es complementen amb la selecció musical del productor i dj Dani Kongo que funciona com una banda sonora alternativa a cada film. Com explica el mateix artista i programador musical a l’hora de seleccionar la música “ha quedat una mixtura de propostes actuals, però també música no gaire popular, música d’aquí o d’allà, música sense fronteres, que m’ha portat a remenar al disc dur del meu cervell, intentant seleccionar la pista ideal”.

Etiquetes:


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.