Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
L’Arxiu Fotogràfic de Barcelona presenta l’exposició ‘Família, amics i fotografia. Entorn de l’espai fotogràfic de la llar’

La mostra, comissariada per Jordi Calafell, es podrà visitar del 13 de juny al 20 d’octubre de 2024

La fotografia familiar és la que té el seu origen en el clos de la família, sigui perquè ha estat produïda en aquest territori o perquè s’hi conserva. En general contribueix a enfortir els lligams interns de la família perquè els que hi són representats són els mateixos que la integren, encara que també poden formar-ne part fotografies que s’han originat en les activitats específiques d’alguns dels seus membres o que provenen d’altres grups que hi tenen relació. D’aquesta manera, la llar es configura com un lloc on es conserva i es genera fotografia, un espai fotogràfic.

Aquest tipus de fotografia, per la seva abundància i orfenesa, ha estat tradicionalment menystinguda per les institucions, però en els darrers anys ha estat vindicada com a font documental i s’utilitza de manera recurrent en la creació artística contemporània.

A partir dels fons conservats a l’AFB i d’alguns préstecs puntuals aquesta exposició vol posar en valor el sistema significatiu de la fotografia familiar al llarg del temps, confirmant el seu valor simbòlic en el lloc d’origen i el documental en el de l’arxiu, dos espais consecutius en el temps, però radicalment diferents en la seva naturalesa.

 La primera part de l’exposició assaja l’esbós d’un territori fotogràfic que encara està per narrar en tota la seva complexitat, no tant amb l’objectiu de pensar una taxonomia impossible com sí, en canvi, el d’entendre la importància d’aquesta tipologia fotogràfica que va emergir en el segle dinou de la interacció entre la cultura, la tecnologia i l’economia de mercat.

La segona part mostra com Jacques Léonard, Lluís Casals, Christian Maury, Marta Povo, Lluís Bover, Tatiana Donoso, Jordi Guillumet, Mònica Roselló i Salvador López, tots fotògrafs professionals, han encarat aquesta modalitat fotogràfica, sigui per la simple pràctica en família o en el context d’un projecte creatiu.

L’exposició està integrada per unes dues centes fotografies entre originals d’època i autor i tiratges moderns, i deu àlbums de diferents èpoques. També s’exposen en vitrines instruments de laboratori i fulletons de productes fotogràfics dels anys trenta, una selecció de càmeres econòmiques Kodak Brownie, Kodak Instamatic i Werlisa d’una cronologia que va de 1919 a 1987,  i una petita selecció bibliogràfica sobre fotografia familiar.

Etiquetes:


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.