Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
‘Barcelona ciutat gegant. 600 anys de festa i tradició’ porta el món geganter al Museu Etnològic i de Cultures del Món

La inauguració de l’exposició tindrà lloc el dia 30 de maig, a les 18.30 h i inclourà una visita guiada

La mostra es podrà visitar a la Seu Parc Montjuïc del Museu Etnològic i de Cultures del Món del 30 de maig del 2024 al 18 de maig de 2025

Comissariadia per Amadeu Carbó i Nico Alonso, l’exposició està organitzada en 13 àmbits que aprofundeixen en la història i tradició gegantera L’exposició compta amb materials i peces nacionals i internacionals tant pròpies, de la col·lecció del Museu Etnològic i de Cultures del Món com cedides, per les colles geganteres de la ciutat i altres museus de Barcelona

Avui dilluns, 27 de maig, a les 11.00 h, a la Seu Parc Montjuïc del Museu Etnològic i de Cultures del Món, ha tingut lloc la presentació de l’exposició Barcelona ciutat gegant. 600 anys de feta i tradicció a càrrec dels seus comissaris. La inauguració de l’exposició tindrà lloc el dia 30 de maig, a les 18.30 h i inclourà una visita guiada.

L’exposició, comissariada per Amadeu Carbó i Nico Alonso, vol aprofundir en el coneixement del món dels gegants i de les persones que en tenen cura, i descobrir anècdotes i curiositats al voltant de les grans figures festives de la ciutat, contextualitzant-ho al llarg de la història. 

Barcelona, ciutat gegant. 600 anys de festa i tradició, a més, vol ser un dels eixos vertebradors dels sis-cents anys de gegants a Barcelona, on es pugui tenir una perspectiva de 360º sobre la història, la tradició, el present i el futur del món geganter com a element emblemàtic de les festes populars de la ciutat. 

L’efemèride dels 600 anys està vinculada a la primera referència escrita d’un gegant a la ciutat i al món, al Llibre de les Solemnitats de Barcelona. En ell s’hi recull una relació dels elements municipals que van concórrer a la processó del Corpus de 1424, entre els quals Lo rey David ab lo Giguant. Segons els estudiosos, es tracta de la primera referència gegantera del món, i la primera referència d’un gegant municipal, el de la Ciutat de Barcelona. Aquesta realitat festiva ha evolucionat al llarg dels segles, dotant-se de nous significats fins al punt que els gegants han esdevingut una de les icones  indiscutibles de la identitat de la festa barcelonina. 

Amb aquesta mostra, es convida a endinsar-se en aquest recorregut descobrint anècdotes, dades i curiositats, algunes poc o gens conegudes. Però també obrirà nous debats que contribuiran a redefinir el significat i el valor patrimonial d’aquests elements en la imatgeria festiva al segle XXI.

Etiquetes:


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.