La programació cultural al voltant de la festa tindrà lloc del dijous 30 de maig al diumenge 2 de juny
Del dijous 30 de maig al diumenge 2 de juny, Barcelona tornarà a celebrar la festivitat del Corpus, una tradició amb més de 700 anys d’història. Les activitats tradicionals es veuran acompanyades d’una variada oferta cultural que omplirà carrers i places, amb la commemoració dels 600 anys de gegants a Barcelona com a tema central. Totes les activitats es poden consultar al següent enllaç.
Aquest 2024 es commemora els 600 anys de la primera referència escrita d’un gegant a la ciutat i al món. La referència es troba al Llibre de les Solemnitats de Barcelona què inclou una relació dels elements municipals que van concórrer a la processó del Corpus de 1424. Hi apareix “Lo rey David ab lo Giguant”, que segons els estudiosos és la primera referència gegantera del món i la primera referència d’un gegant de la Ciutat de Barcelona.
A les tradicionals sortides dels gegants per la Vigília i la Processó, enguany s’hi sumaran diverses exposicions dedicades a l’efemèride. Al Museu Etnològic i de Cultures del Món (seu Montjuïc) s’inaugurarà l’exposició Barcelona Ciutat Gegant. 600 anys de festa i tradició, una mostra de gran format que pretén introduir el món geganter als visitants amb diversos elements, alguns dels quals seran interactius. L’exposició compta amb diversos gegants de Barcelona i d’altres internacionals, que es mostren per primera vegada a la ciutat gràcies a la col·laboració de la Coordinadora de Colles Geganteres de Barcelona.
A la Casa de l’Ardiaca, seu de l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona, s’hi podrà veure el document original del 1424, emmarcat en la mostra Papers de gegants. Es tracta d’una producció de petit format que pretén posar en valor la recerca amb la presentació d’altres llibres i documents relacionats amb els gegants.
Al Museu Diocesà de Barcelona s’hi podrà veure l’exposició Ara ballen! Els gegants a la processó de Corpus, que explica el paper passat i present d’aquestes figures a la processó.
A més, la Casa dels Entremesos acollirà l’exposició Gegants del Món, una mostra que repassa el panorama geganter arreu d’Europa i en els diversos continents. Es tracta d’una producció de l’Agrupació de Colles Geganteres de Catalunya i els Gegants del Pi.
L’ou com balla en temps de sequera
L’ou com balla ha distingit la diada de Corpus des de l’any 1636. El costum consisteix a fer ballar un ou als brolladors de claustres, patis i jardins, que es guarneixen per a l’ocasió amb motius florals i cireres. Aquest element genuïnament barceloní s’ha hagut d’adaptar al context d’emergència climàtica de la sequera. Davant aquesta situació excepcional, les entitats han buscat diferents solucions, segons les possibilitats de cada espai, per tal de preservar la celebració de la festa. Allà on l’aigua es pot reciclar per regar, se n’ha minimitzat la quantitat, mentre que d’altres espais s’han vist obligats a guarnir amb flors les fonts seques o bé a fer ballar l’ou amb aire.
Les catifes
Les catifes són obres d’art efímer que tradicionalment s’elaboren amb pètals de flors, flors senceres i herbes, per bé que ja fa uns quants anys que s’experimenta amb més materials, com ara llavors, serradura o marro de cafè. Poden representar motius molt diversos, però els més freqüents solen anar lligats a la religiositat pròpia de Corpus, a la primavera, a temes locals o simplement representar motius geomètrics. Enguany, en el marc dels 600 anys de gegants a Barcelona, la catifa de l’Ajuntament representarà el logotip de l’aniversari, que acompanya a totes les activitats extraordinàries que commemoren l’efemèride. No serà l’única catifa dedicada als gegants sinó que s’hi sumaran d’altres com la de la Casa dels Entremesos o la del Museu Etnològic i de Cultures del Món (seu Montcada).
L’anunci de l’arribada de la festa
Des del 2021, es celebra la Vigília del Corpus amb els Gegants de la Ciutat, del Pi i de Santa Maria del Mar, per tal d’anunciar l’arribada imminent de la festa grossa de l’endemà. Enguany, la Vigília se celebrarà l’1 de juny i els Gegants de la Ciutat, sortiran amb la seva imatge olímpica del 1992, tal com ho faran la resta de l’any. També se sumarà a la celebració la tradicional ballada de sardanes que es fa cada dissabte al davant de la Catedral, organitzada per l’Agrupació Cultural Folklòrica de Barcelona.
La processó de Corpus
Patrimoni cultural immaterial de la ciutat
El moment culminant de la festa de Corpus a Barcelona és la processó festiva, una desfilada laica amb tots els elements del seguici popular, com ara els Gegants de la Ciutat, els del Pi, els de Santa Maria del Mar, l’Àliga, el Lleó, el Bou, etc. La processó, celebrada a Barcelona des del 1320, és un patrimoni cultural immaterial de la ciutat. En el vessant civil i popular, ha estat l’origen de molts balls i elements d’imatgeria festiva: els gegants, els capgrossos, el bestiari i més danses i entremesos que són fruit de la imaginació popular exposada en el gran aparador que històricament ha estat la processó de Corpus. Enguany, la processó tindrà lloc el diumenge següent a la festivitat de Corpus: el 2 de juny.
Altres activitats
Durant el Corpus també es duran a terme altres activitats com les dinamitzades per l’Associació Cultural Joan Amades amb dolços tradicionals i música a la majoria dels edificis patrimonials on s’organitzen l’ou com balla i les catifes florals. Per aquestes activitats cal inscripció prèvia al web barcelona.cat/corpus.
D’altra banda, tindrà lloc la Ruta dels Gremis, un itinerari sobre els gremis i el món del treball a Barcelona en les èpoques medieval i moderna. Es tracta d’una ruta autoguiada, que es pot fer en qualsevol moment. Tota la informació de la ruta a: barcelona.cat/ruta-gremis-medievals