Avui dimecres, 15 de maig, a les 10.00 h, al vestíbul de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona, ha tingut lloc la descoberta de la placa que l’Ajuntament de Barcelona dedica a l’escriptor i periodista George Orwell. A l’acte hi han participat el fill de George Orwell, Richard Blair, el president de la RACAB, Jordi Isern, i el professor de la Universitat Pompeu Fabra, Miquel Berga.
Eric Arthur Blair (1903-1950), conegut pel sobrenom literari de George Orwell, va incorporar-se a les Brigades Internacionals al desembre del 1936 per lluitar contra el feixisme a Espanya. Amb les milícies del POUM (Partit Obrer d’Unificació Marxista) va incorporar-se al front d’Aragó i, a l’abril del 1937, va tornar a Barcelona. Poc després va esclatar el conflicte que enfrontaria la CNT-FAT i el POUM amb el Govern de la Generalitat, que comptava amb el suport d’Esquerra Republicana i del Partit Socialista Unificat de Catalunya, d’orientació comunista.
Durant els Fets de Maig del 1937, George Orwell va passar tres nits al terrat de l’Acadèmia, formant part d’un escamot que defensava la seu del POUM, situada a l’edifici de l’altra banda de la Rambla (actualment, l’Hotel Rivoli Rambla). Després dels Fets de Maig, Orwell va tornar al front d’Aragó, on va ser ferit. Va ser tractat a Tarragona i Barcelona, on ell i la seva dona decidiren tornar a Anglaterra, fent parada a Banyuls. Un cop a Anglaterra, Orwell escriu tota la seva experiència al llibre titulat Homage to Catalonia, publicat al 1938 i rebut amb escepticisme per la seva crítica al comunisme d’influència soviética. Els fets transcorreguts a Barcelona també van inspirar a l’autor en la creació de la seva famosa obra 1984. Totes les seves obres han estat abastament traduïdes al català i al castellà i compten amb versions il·lustrades i còmics.
Actualment, la George Orwell Society organitza cada dos anys una ruta pels escenaris on Orwell va passar la Guerra Civil. Aquesta ruta, a càrrec del fill de George Orwell, Richard Blair, i de Quentin Kopp, fill del comandament d’Orwell (Georges Kopp), comença a Barcelona rememorant els Fets de Maig de 1937 i acaba a l’Aragó.