Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
El Govern municipal de Barcelona proposa atorgar la Medalla al Mèrit Cultural al cineasta Juan Antonio Bayona

El Govern municipal de Barcelona proposarà atorgar la Medalla al Mèrit Cultural de la ciutat al cineasta i productor Juan Antonio Bayona (nascut a Barcelona el 1975, i el nom complet del qual és Juan Antonio García Bayona). La ciutat vol reconèixer així, amb la màxima distinció, el talent d’un dels grans realitzadors espanyols del segle XXI, un dels creadors que estrenyen els llaços de Barcelona amb l’elit del cinema internacional, a la vegada que aconsegueixen atraure els espectadors a les sales d’exhibició, mantenint viu l’amor del públic per les pel·lícules en la gran pantalla. La proposta serà exposada als grups municipals per a la seva votació en sessió plenària. 

Bayona té una dilatada carrera en el sector audiovisual estatal i internacional, distingida amb diversos premis i nominacions, entre les quals les nominacions a la Millor Pel·lícula Internacional i Millor Maquillatge i Perruqueria obtingudes a l’última edició dels Premis Oscars pel seu film més recent, La societat de la neu. Amb la concessió de la medalla es vol reconèixer també la feina d’un autor que ha sabut consolidar una veu pròpia tant quan s’endinsa en universos fantàstics com quan retrat històries i personatges que veuen sacsejada la seva quotidianitat i s’aboquen a situacions extremes. 

Juan Antonio Bayona es va graduar en la primera promoció de l’Escola Superior de Cinema i Audiovisuals de Catalunya (ESCAC). Acabats els seus estudis, es va iniciar en el món audiovisual dirigint campanyes publicitàries i videoclips de diferents artistes, com ara Raphael, Fangoria, Hevia, Camela, Alejandro Sanz, Bunbury, el grup britànic Keane i, especialment, OBK. En els tres anys en què va treballar amb aquesta banda en va dirigir 14 vídeos, un dels quals, el del tema Tu segueix així, va ser guardonat amb el Premi Ondas. 

L’any 1999 va fer el salt al cinema amb el curt Les meves vacances, al que seguiria, tres anys després, el curt L’home esponja, en la faceta d productor. La seva gran oportunitat va arribar amb la pel·lícula L’orfenat (2007) coproduïda per Guillermo del Toro, aplaudida a Cannes, nominada a 13 premis Goya i guardonada en 7 categories, entre les quals la de Millor Director Novell. L’excel·lent acollida d’aquest film li va permetre fer el salt a Hollywood, amb projectes com l’adaptació cinematogràfica de la novel·la de l’escriptor anglès David Moody Hater, produïda també per Guillermo del Toro i protagonitzada per Ben Gazzara, o les superproduccions Jurassic World 2, per al qual va ser seleccionat personalment per Steven Spielberg, i la sèrie Els anells de poder. Els llargmetratges Un monstre ve a veure’m, protagonitzat per Felicity Jones i Liam Neeson; L’impossible, amb un repartiment encapçalat per Naomi Watts i Ewan McGregor, i l’esmentada La societat de la neu, a partir del llibre homònim de Pablo Vierci, són altres títols destacats de la seva filmografia.

Etiquetes:


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.