Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
La Nit dels Museus obre les portes de 87 espais museístics de Barcelona i l’àrea metropolitana

L’edició d’enguany se celebrarà el dissabte 18 de maig i oferirà més de 170 activitats

Quatre espais s’incorporen a l’esdeveniment per primera vegada: Museu Terra – Sala Barcelona; Museu de Ciències Naturals de Barcelona – Centre Martorell d’Exposicions; Museu de l’Art Prohibit, i Muralla Romana – Centre Ocupacional Sínia / Servei d’Arqueologia de Barcelona

El dissabte 18 de maig arriba una nova edició de la Nit dels Museus, una jornada en què molts espais museístics de Barcelona i dels municipis metropolitans obriran les portes fora de l’horari habitual —la majoria entre les 19.00 h i la 01.00 h —, i oferiran la possibilitat de visitar-ne les exposicions de manera gratuïta, a més d’organitzar diferents activitats, com ara tallers, concerts, recitals, mapatges o visites guiades.

Enguany la Nit dels Museus coincidirà amb el Dia Internacional dels Museus, una circumstància que no es donava des de l’any 2019. En aquest cas, 87 espais museístics participaran en la Nit dels Museus a Barcelona, Badalona, Cornellà, Esplugues, l’Hospitalet, Sant Adrià, Sant Joan Despí i Santa Coloma. Es podrà triar entre 171 propostes entre la suma de portes obertes i activitats que s’organitzen per a l’ocasió. La major part de les activitats i de les jornades de portes obertes seran d’entrada lliure, però en determinats casos, sigui per motius d’aforament o per a un desenvolupament correcte de l’activitat, caldrà inscripció prèvia, requeriment que s’indica al web de la Nit dels Museus: www.barcelona.cat/lanitdelsmuseus.

Noves incorporacions

Hi haurà quatre espais que s’incorporen a l’esdeveniment per primera vegada: Museu Terra – Sala Barcelona, Museu de Ciències Naturals de Barcelona – Centre Martorell d’Exposicions, Museu de l’Art Prohibit i Muralla Romana – Centre Ocupacional Sínia / Servei d’Arqueologia de Barcelona. En conjunt amb els altres 83 espais, en aquesta edició la participació d’equipaments serà una de les més altes, una mica per sota de la del 2023, en què es va marcar un rècord, amb 90 museus; però molt per sobre de les altres edicions postpandèmia: l’any 2021 hi van prendre part 74 centres, i el 2022, 75.

La majoria dels espais oferirà la possibilitat d’entrar-hi lliurement per visitar les exposicions, col·leccions o els edificis en jornades de portes obertes. Per tant, durant la Nit dels Museus es podrà triar entre la gran diversitat que caracteritza l’oferta museística de Barcelona i els entorns. Per exemple, es podrà accedir al Mirador Torre Glòries i, a més de contemplar la ciutat des de 125 metres d’altura, es podrà descobrir una innovadora exposició sobre ecosistemes urbans d’Europa; al MUHBA Plaça del Rei es podrà fer una visita lliure a les exposicions Barcelona flashback, una síntesi històrica i Bàrcino i Barcinona, la ciutat romana i altmedieval, a més del Palau Major de Barcelona; al Centre de les Arts Lliures – Fundació Joan Brossa es podrà visitar l’exposició permanent Joan Brossa. La sensació mental d’una felicitat completa, i les esxposicions temporals Carles Santos. I ara què i Les planàries i les tènies, de Jose Begega (a cura d’Ona Balló).

A El Born Centre de Cultura i Memòria s’hi podrà trobar Per què la guerra?, que reuneix una selecció d’obres d’art contemporani d’arreu del món que ens parlen dels efectes dels conflictes bèl·lics en les persones, els espais i els paisatges; al Museu de Ciències Naturals de Barcelona – Parc del Fòrum s’hi podrà conèixer Planeta Vida, la seva mostra permanent, així com les exposicions temporals Aigua, una exposició sense filtre i Imprescindibles. Les treballadores del Museu de Ciències Naturals de Barcelona, 1917-1987; al Castell de Cornellà hi haurà Living Room OM3GA, un projecte expositiu de tres artistes amb llenguatges plàstics diferents —Montse Baqués (pintura i dibuix), Laura Baringo (escultura i gravat) i Dorothee Elfring (fotografia i vídeo)—, o al Moco Museum les persones visitants es podran endinsar en la col·lecció d’art modern, contemporani i de carrer, amb peces de Banksy, Jean-Michel Basquiat, Keith Haring o Damien Hirst.

Activitats per a totes les edats i gustos

Una de les característiques de la Nit dels Museus és que molts dels espais organitzen activitats úniques per a aquella jornada, i que poden tenir relació o no amb les exposicions que conté o amb l’arquitectura o la història de l’espai. En molts casos es fan visites guiades a les mostres —algunes teatralitzades o dinamitzades—, però també es poden trobar tallers, concerts, recitals, performances

De la llarga llista de propostes, cal destacar l’espectacle La mongetera màgica, al Museu de les Arts Escèniques de l’Institut del Teatre, amb les marionetes històriques de Harry Vernon Tozer; al mateix espai també es duran a terme tallers infantils de construcció de titelles amb materials reciclats, de dansa creativa i un de danses urbanes per a joves i adults. El Santa Mònica aposta per una performance de resistència de set hores amb el nom 1518/840. Transitar l’invisible, i també per accions artístiques diverses amb el títol Les Mòniques en obert. Molt a prop, el Museu Marítim de Barcelona oferirà un espectacle de videomapatge que omplirà de llum i color les Drassanes i la Galera Reial. La Col·lecció de Carrosses Fúnebres ha preparat un joc titulat Els mussols ocults. Seràs capaç de trobar-los?, que combina el món virtual i el presencial. O al Centre Jujol – Can Negre es farà un taller de gravat. Per la seva part, al Cercle Artístic de Sant Lluc es podrà participar en una sessió de dibuix amb model en viu i es muntarà un Museu Efímer, mentre que a l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona s’amenitzarà la Nit amb una vetllada musical en clau de jazz de viatge per la llatinitat.

Sessió informativa de l’OCCU 

Uns dies abans de La Nit dels Museus, el dijous 9 de maig, a les 19.00 h, l’Oficina Ciutadana de la Cultura (OCCU) farà una sessió informativa, amb reserva prèvia i aforament limitat, per explicar les novetats d’aquesta edició i les activitats. La sessió es durà a terme a la Sala Rambles del Palau de la Virreina. Es podrà reservar plaça a través del telèfon 933 161 000, per correu electrònic escrivint a reservesicub@bcn.cat o presencialment a l’OCCU (La Rambla, 99, Barcelona). 

El cartell

La barcelonina Martina Manyà és la creadora de la imatge de la Nit dels Museus 2024. És artista plàstica, va estudiar Belles Arts a la Universitat de Barcelona i va cursar un Erasmus a Lisboa, on va viure onze anys. Manyà ha creat per a la Nit una sèrie de composicions-mosaic a partir de fragments pictòrics de diferents formes, colors i textures. Per fer el cartell s’ha inspirat en les col·leccions dels gabinets de curiositats o en les galeries d’un museu tradicional. La diversitat representa, en paraules de l’artista, la varietat d’oferta que podem trobar a la Nit dels Museus.

Tota la informació de la Nit dels Museus 2024 es pot consultar al web barcelona.cat/lanitdelsmuseus.

Etiquetes:


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.