Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
El programa Barcelona Producció 2023-2024 estrena dues noves exposicions individuals

Els projectes de Sofía Montenegro i Marta van Tartwijk obren reflexions sobre les maneres d’imaginar, sentir i percebre determinats espais

Sofía Montenegro juga amb la llum i la imatge a Maquinal, una exposició en temps real que juga amb la percepció a l’Espai Capella

Parpella, de Marta van Tartwijk, a l’Espai Rampa, utilitza el vídeo, l’escultura i la performance com a elements per dialogar entre els cos i el paisatge

El tercer cicle d’exposicions individuals del Barcelona Producció 2023-2024, el programa de creació emergent del Centre d’Art La Capella, s’inaugura amb els projectes expositius de Sofía Montenegro i Marta van Tartwijk. Totes dues artistes incorporen la foscor i la mirada per confrontar allò que es veu amb allò que realment està passant.

Amb Maquinal, l’artista Sofía Montenegro presenta un espai en la penombra, amb llums desendreçats que deixen escapar reflexos i obren detalls inesperats que connecten l’interior de La Capella amb la seva vida i la seva llum exterior. Al voltant, un moviment continu es desenvolupa més enllà de l’espectador: persones que venen i van, llums que modulen la intensitat o sons que criden l’atenció. Diferents capes de realitat juguen amb la percepció del que realment existeix i especulen sobre allò real i allò imaginari.

L’exposició funciona en temps real: no es tracta d’un espai acotat que posa en relació continguts artístics, sinó que ofereix una experiència singular a qualsevol persona que decideixi entrar a La Capella. Maquinal assaja així una posada en escena capaç de desdibuixar els límits entre la realitat i la ficció mitjançant efectes de llum i so. Una invitació a deixar-se endur i reaccionar a allò que passa.

Per la seva part, Marta van Tartwijk explora les possibilitats que ofereix la gravació amb infrarojos per mostrar el registre d’una sèrie de treballs performatius enregistrats en diversos espais residuals al voltant de Donostia (Sant Sebastià), al País Basc: un indret postindustrial, la riba del riu Urumea i també la seva desembocadura. Es tracta de vídeos gravats sense públic, en l’obscuritat, que experimenten amb els gestos i la improvisació.

L’Espai Rampa esdevé la continuació d’aquest laboratori escènic. Les projeccions s’enfronten en dues pantalles en què apareixen de manera alternada paisatge i cossos. Com uns ulls que s’obren i es tanquen a destemps, aquesta alternança guia la mirada, creant un ritme de moviment dels espectadors a l’espai.

BARCELONA PRODUCCIÓ 2025

Barcelona Producció és el programa de creació artística de La Capella, que té com a objectiu incentivar la producció en l’àmbit de les pràctiques artístiques contemporànies. Promou la participació d’artistes, comissaris, crítics, investigadors i altres professionals a través d’una convocatòria oberta i una selecció de projectes efectuada per un jurat independent.

La convocatòria artística ofereix 17 beques en diferents modalitats per produir exposicions individuals, exposicions de comissariat, performances i projectes no expositius, entre els que s’inclouen projectes deslocalitzats, d’investigació i publicació. A més d’una aportació econòmica, el Centre d’Art La Capella ofereix recursos tècnics i acompanyament per a desenvolupar el projecte artístic, que ha de ser inèdit.

El període de presentació de projectes a la convocatòria Barcelona Producció 2025 estarà actiu de l’1 al 30 de maig. Els projectes seleccionats es presentaran al Centre d’Art La Capella durant l’any 2025.

Més informació al web de La Capella.

30 ANYS DE LA CAPELLA

El Centre d’Art La Capella és l’espai de l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB) dedicat a la creació emergent. Des del 2006, l’eix central de la seva programació és Barcelona Producció, un projecte que promou la producció de projectes expositius i no-expositius i que ofereix una radiografia de l’art emergent a la ciutat.

Enguany, La Capella celebra el seu 30 aniversari com a espai de referència de l’art i la cultura contemporània a Barcelona. A l’octubre se celebrarà una exposició retrospectiva que recollirà totes les publicacions fetes a La Capella entre 1994 i 2024, i tindrà un programa públic que recuperarà veus destacades dins la seva biografia.

Etiquetes:


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.