Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
Barcelona adquireix el fons del fotògraf Humberto Rivas

L’Arxiu Fotogràfic de Barcelona acollirà el fons adquirit per l’Ajuntament

La compra garanteix la conservació i difusió del fons del fotògraf, molt vinculat a Barcelona

L’Institut de Cultura de Barcelona ha adquirit el fons del fotògraf Humberto Rivas (Buenos Aires, 1937- Barcelona, 2009), culminant així un procés que ha de garantir la conservació i difusió de l’obra de l’autor argentí, establert a la ciutat des de l’any 1976. Amb la compra, l’Ajuntament evidencia el reconeixement de la importància d’Humberto Rivas en el relat de la fotografia contemporània barcelonina, i es materialitza la voluntat de la família per tal que el fons continuï a la ciutat on l’autor va passar més de la meitat de la seva vida. La trajectòria creativa de Rivas va ser reconeguda amb guardons com el Premi Nacional de Fotografia (1997), el Premi d’Arts Plàstiques de l’Ajuntament de Barcelona (1997) i la Medalla d’Or al Mèrit Artístic (2009); la plaça del darrere del Centre Cívic Can Basté, on donava classes, porta el seu nom. 

El fons adquirit comprèn un conjunt integrat per 23.193 negatius, plaques i diapositives de diferents mides, així com els contactes; 6 maquetes de fotomuntatges; 200 tiratges originals realitzats per Humberto Rivas que representen els temes que caracteritzen l’obra de l’autor (personatges de Catalunya, retrats, bodegons, façanes de comerços decadents, paisatges urbans nocturns i diürns…) i un lot de documentació textual, la major part composada per apunts preparatoris per a les classes que impartia, però també retalls d’època i d’altres documents personals, entre els quals la correspondència amb el fotògraf i dissenyador America Sánchez, també argentí, que el va engrescar a instal·lar-se a la ciutat. Bona part d’aquest fons estava ja dipositat a l’AFB en règim de comodat; hi va ser traslladat l’any 2017 per la família del fotògraf arran d’una inundació al domicili de Rivas, amb la voluntat de garantir-ne la conservació. 

Humberto Rivas és un autor de gran rellevància per a la fotografia catalana contemporània. La seva arribada a Barcelona el 1976, durant la Transició i poc abans del cop d’estat de Videla a  l’Argentina, va facilitar la renovació de les retòriques fotogràfiques i el reconeixement d’autors més joves que no es cenyien al documental estricte. Rivas va sacsejar aquest tribut al realisme amb la seva mirada avantguardista i la seva convicció del potencial artístic de la fotografia. La singularitat del seu fons no és només també fotogràfica, sinó també històrica. 

Autor prolífic, va conrear amb especial interès dos grans temes, el retrat i el paisatge. El Rivas retratista treballava sota la premissa de capturar la persona rere el personatge, interessat tant en persones anònimes com en les grans personalitats del seu temps. El seu arrelament a Barcelona va coincidir amb l’aflorament de personatges lligats a la política i a la cultura catalanes. Els va fotografiar alhora que creixia el seu renom. El Rivas paisatgista es defineix per la predilecció pels espais urbans decadents i buits, amb la voluntat de parlar de la presència des de l’absència. En un dels últims projectes de la seva trajectòria, Rivas va resseguir les petjades físiques de la Guerra Civil a Catalunya. Huellas, com es titula aquest treball, formava ja part del patrimoni fotogràfic municipal. L’any 2009, l’Ajuntament de Barcelona va comprar la sèrie, integrada per 53 tiratges fotoquímics realitzats pels laboratoris Sabaté sota supervisió del mateix autor. L’any 2016 es va exposar a la sala de l’AFB i se’n va editar un catàleg. 

La conservació del fons Humberto Rivas a l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona facilitarà l’estudi d’aquest autor, ja que a part dels tiratges els estudiosos podran consultar tota la documentació i les maquetes. L’ingrés definitiu d’aquest fons representa un pas important en la consolidació de l’AFB com a espai de referència en la conservació, custòdia i difusió del patrimoni fotogràfic de la ciutat.

Etiquetes:


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.