Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
BCNegra confirma la vitalitat del gènere i la renovació de públics en una edició que torna a exhaurir aforaments

La 19ª edició del festival, comissariat per Carlos Zanón i organitzat per l’Institut de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona, clou avui una intensa setmana de programació, amb més de 50 activitats i la participació de 150 autors i autores, i la figura de l’espia com a eix central 

La Paloma, la Biblioteca Jaume Fuster, els cinemes Mooby Bosque i el Saló de Cent, principals escenaris del festival, han exhaurit aforaments, amb l’assistència de 8.700 persones 

BCNegra consolida el seu paper de festival prescriptor entre una audiència entusiasta, seguidora fidel dels seus autors de capçalera però oberta també a la descoberta de noves veus

Una conversa entre l’escriptor Alan Parks i el periodista Xavi Ayén, sota el títol d’El final de la festa, clou aquesta tarda als cinemes Mooby Bosque la 19ª edició del festival BCNegra, inaugurat el passat dilluns a la sala de festes La Paloma. Entremig, una intensa setmana amb mig centenar d’activitats al voltant d’un gènere que sembla guanyar adeptes any rere any. El festival, comissariat per l’escriptor Carlos Zanón i organitzat per l’Institut de Cultura de Barcelona, compta amb un públic entusiasta de lectors de llarg recorregut i d’altres que tot just s’hi inicien, en una nova confirmació de la vitalitat del noire. En l’èxit de l’edició, amb una assistència de 8.700 persones, hi han convergit també la complicitat amb les editorials i llibreries, el treball conjunt amb Biblioteques i clubs de lectura i la diversitat d’activitats, que han inclòs xerrades, presentacions, rutes, o altres propostes innovadores com tallers i un trivial temàtic. En paraules del regidor de Cultura i Indústries Creatives, Xavier Marcé, el balanç de l’edició “reafirma que és un festival imprescindible, molt volgut i, sobretot, molt transversal”.

Grans figures com Jo Nesbø, Chris Offutt, Lisa Jewell, Toni Hill, Carles Porta, Elaine Vilar, Sandrine Destombres, Laia Vidal, Marc Pastor, Andreu Martín, Rosa Ribas, Alicia Giménez Bartlett, Eduardo Mendoza, Carmen Mola, Àngels Dalmau, Mikel Santiago o Roser Messa, han compartit amb el públic les claus de la seva escriptura, en sessions individuals o al costat de noms emergents als que han ajudat a donar a conèixer. El disseny de la programació, que afavoreix aquesta simbiosi, confirma BCNegra com un festival prescriptor que permet als lectors i lectores entrar en diàleg amb els seus autors preferits i a la vegada els ofereix la possibilitat d’apropar-se a les noves veus. BCNegra ha comptat amb la complicitat d’una trentena de llibreries de la ciutat, que s’han sumat a la programació amb activitats paral·leles. “Un dels trets d’identitat del festival és que la gent que hi participa ho fa amb molta alegria. Venen a passar-s’ho bé, i a la vegada a consumir cultura. I aquesta és també una de les senyes d’identitat del gènere”, descriu el comissari, Carlos Zanón, que es mostra molt satisfet per la renovació de públic i pel paper referent de BCNegra entre els festivals europeus del gènere.  

El festival, que té un marcat caràcter popular, amb totes les activitats gratuïtes, ha tingut la seva dimensió més solemne amb el lliurament del premi Pepe Carvalho a l’escriptor Jo Nesbø, en reconeixement de la seva trajectòria, en un acte celebrat al Saló de Cent el passat dijous dia 8. El seu nom completa un palmarès integrat per Leonardo Padura (2023), Don Winslow (2022), Joyce Carol Oates (2021), Juan Madrid (2020), Claudia Piñeiro (2919), James Ellroy (2018), Dennis Lehane (2017), Donna Leon (2016), Alicia Giménez Bartlett (2015), Andrea Camilleri (2014), Maj Sjöwall (2013), Petros Màrkaris (2012), Andreu Martín (2011), Ian Rankin (2010), Michael Connelly (2009), P. D. James (2008), Henning Mankell (2007) i Francisco González Ledesma (2006).

Etiquetes:


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.