Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
L’edició més internacional de Llum BCN consolida els entorns de la plaça de les Glòries com epicentre de l’art digital

El festival apropa al gran públic la creativitat desbordant d’artistes locals i de fora, amb noms consagrats i emergents com Jou Serra, Antoni Arola, Josep Poblet o United Visual Artists

Les més de 40 instal·lacions del programa han convertir Poblenou en un aparador de totes les tendències en arts lumíniques i consoliden Llum BCN com un dels festivals europeus de referència

Llum BCN premia l’excel·lencia dels i les alumnes de les 17 escoles participants amb els premis Talent Jove a les millors instal·lacions

En la seva 13a edició, reforça els vincles amb la Fira ISE i reuneix comissaris dels principals festivals d’Europa en les jornades Llum Pro

Les més de 40 instal·lacions del Llum BCN 2024 fondran a negre a les 23.00 d’aquesta nit. Posaran així el punt final a l’edició més internacional del festival, convertit en plataforma de la cultura digital feta a Barcelona. Durant els tres dies de programació, la plaça de les Glòries ha consolidat el seu paper d’epicentre de les arts digitals, amb una mostra del dinamisme de les arts lumíniques signada per artistes consagrats i emergents, de factura autòctona i provinents d’arreu, i la complicitat dels equipaments culturals de la zona. A falta de les dades finals, en una valoració que inclou les dades registrades divendres i dissabte i una estimació de les d’avui diumenge, les instal·lacions hauran atret al voltant de  240.000 visites, en un fluxe constant de persones que enguany han pogut gaudir d’un major nombre de propostes a l’aire lliure i en espais oberts, i d’una lògica de programació en tres itineraris plantejada per afavorir la mobilitat i la desconcentració de públics.

Antoni Arola, Caroline Robert & Vincent Morisset, Jou Serra, Josep Poblet, UVA (el col·lectiu britànic United Visual Artists, amb una retrospectiva que es podrà seguir gaudint al DHub fins al 17 de març) i Parker Heyl, són alguns dels creadors destacats que han mostrat la seva obra en la 13a edició de Llum BCN, posicionat des de fa anys entre els festivals europeus de referència en el seu camp. Els vincles renovats amb la fira Integrated Systems Europe (ISE) i la presència dels programadors dels més prestigiosos festivals d’arts lumíniques d’arreu, atrets per una oferta que combina talent, escoles de disseny i sector professional, han marcat també aquesta edició. En el seu marc van tenir lloc ahir les jornades Llum Pro, un espai de trobada i intercanvi professional entre artistes, curadors i programadors ortanitzats en complicitat amb la Generalitat de Catalunya i l’Institut Ramon Llull. En paraules del regidor de Cultura i Indústries Creatives, Xavier Marcé, “Lum BCN consolida el lideratge barceloní en l’àmbit de la creativitat digital, però sobretot fa evident la voluntat de socialitzar-lo, fent arribar a tothom aquestes noves formes d’art. Que això passi al 22@ no és casual. Manifesta una realitat que integra escoles, tallers, artistes i públics”.

Any rere any, les escoles de disseny, il·luminació i arquitectura de la ciutat es bolquen en el festival, amb una intensitat que creix en cada convocatòria i confirma el gran potencial creatiu de les noves generacions. En reconeixement a la seva feina i dedicació, els premis Talent Jove han distingit avui alguns dels treballs de les 17 escoles participants en l’edició 2024. El jurat dels premis ha estat integrat per Maria Buhigas, arquitecta en cap de l’Ajuntament de Barcelona; Maria Lladó, directora de l’àrea de creació de l’Institut Ramon Llull;  Parker Heyl, artista participant a Llum BCN 24 i  Laia Torrents, de Cabosanroque, participant a Llum BCN 22. El palmarès del premis és el següent: 

  • L’Institut del Teatre ha resultat guanyador en la categoria Context amb una peça titulada S’accepten ofrenes, cants i pregàries, una crida a la comunitat que posa en evidència la condició del Poblenou com a punt de trobada entre el passat industrial i el present modernitzant que amenaça en esborrar-ne la identitat. El grup d’alumnes de l’escola responsable de la peça està integrat per Allegra Abril, Hannah Blisky, Montse Escolano, Sara Farré, Gina Moliné, Marcel Puigví, Zoe Serrano i Maria Ubach, sota la tutoria de Marc Salicrú.
  • En la categoria d’Atmosfera, el premi ha estat per al Master Lighting Design de la UPC per Desiderium, una instal·lació atmosfèrica i multisensorial, tribut als orígens pantanosos del barri del Poblenou i crit d’alerta a l’alteració dels ecosistemes naturals causats per la intervenció humana. L’alumnat responsable de la peça és Cistina Alvarado, Anissa Bousnobra, Maximiliano Franklin, Mariandna López, Leandro Mantel, Lorena Quirarte, Marta Rodríguez, Isabela Karoline Rosa, Paola Salazar, Judit Sánchez i Genís Serra, amb tutoria de Mariona Benedito i Susana Barea.
  • En la categoria de Ciutat, el premi ha estat per a l’ESDAPC (Campus Deià), amb Llum verda!, on la reflexió sobre l’entorn es tradueix en alarma sobre la notable pèrdua de biodiversitat a la ciutat, i una reivindicació a promoure’n la recuperació de la natura. L’autoria de la peça correspon a les alumnes Claudia Blasco, Lidia Blay, Laia Bravo, Mar Canals, Àngela Coll, Salma Mennara, Júlia Pardo i Mariana Jing Sabater, sota la tutoria d’Herminia Carulla i Xavier Pepiol.
  • Per la seva banda, la UIC (Universitat Internacional de Catalunya) ha obtingut una menció especial a l’execució per Loop, una instal·lació que propugna la necessitat de reforçar els vincles entre natura i arquitectura, preservant i integrant la natura en els projectes arquitectònics. L’autoria de la instal·lació correspon a l’alumnat Albert Ventura, Alan Portugueix, Al-Bagi Huseynov, Anna Teodora Uta, David Gaia, Diana Barnovska, Elena Gallardo, Eva Kurenkova, Gisela Cardona, Iris Bella, Keisy Juárez, Lucas Torolla, Maria Agirrezabal, Marko Jesic, Megan Struga, Nona Kadieva, Robert Carrión, Thelma Gudbrandsdottir i Zheni Stoyanova, amb tutoria d’Iñaki Baquero. 
  • En el marc de Llum BCN 2024 s’ha concedit també el Premi Yamaha al Talent Jove Creatiu atorgat a un grup d’estudiants de cinquè any d’Arquitectura de la Universitat Internacional de Catalunya (UIC) per la instal·lació Electric Routes a  l’espai Yamaha Light Meeting Point de la plaça de Santiago Pey per oferir punts de vista diversos entorn la connetivitat i la llibertat de la mobilitat. Aquesta instal·lació va guanyar l’octubre passat el workshop organitzat pel Festival Llum BCN i patrocinat per Yamaha. Els i les alumnes Gisela Cardona, Marko Jesic, Nona Kadieva i Roberth Carrión, provinents d’Espanya, Sèrbia, Bulgària i l’Equador, han pogut materialitzar el seu projecte i, a més, podran gaudir d’un premi d’experiència de la marca patrocinadora.

Etiquetes:


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.