Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
Roser Vernet; Gabriela Cabezón Cámara; Marta Pera Cucurell, i Mar García Puig, Premis Ciutat de Barcelona 2023 de Literatura en llengua catalana; Literatura en llengua castellana; Traducció en llengua catalana, i Agustí Duran i Sanpere d’Assaig, Humanitats i Història de Barcelona

Els jurats dels Premis Ciutat de Barcelona 2023 en les categories de Literatura en Llengua Catalana; Literatura en Llengua Castellana: Traducció en llengua catalana, i Agustí Duran i Sanpere d’Assaig, Humanitats i Història de Barcelona, han fet públics els seus veredictes. Els premis tenen una dotació de 9.500 € i es lliuraran el 13 de febrer, a les 18.00 h, en una cerimònia al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona presidida per l’alcalde, Jaume Collboni.  

LITERATURA EN LLENGUA CATALANA

El jurat integrat per: Llucia Ramis (presidenta), Mercè Sàrrias, Alba Sabaté, Marina Espasa i Víctor García Tur, acorda per unanimitat atorgar el Premi Ciutat de Barcelona de Literatura en llengua catalana a l’obra Lo mig del món, de Roser Vernet, publicada per Club Editor. L’obra destaca per ser un retrat compromès i emotiu d’una Catalunya en extinció escrit amb una veu contundent que crida a la reacció col·lectiva. Mitjançant una llengua poderosa, arrelada a un paisatge d’oliveres i centrals eòliques, de masos i de rius assecats, medita sobre l’efecte del temps en el lloc que habitem i la necessitat de reconstruir els orígens.  Vernet situa el món rural al centre de la reflexió contemporània amb un llibre singular, íntim i polític.

LITERATURA EN LLENGUA CASTELLANA

El jurat integrat per: Esther Zarraluki (presidenta), Ana María Iglesia Pagnotta, Isabel Sucunza, Pablo Martín Sánchez i Diego Falconí, acorda per majoria atorgar el Premi Ciutat de Barcelona de Literatura en llengua castellana a l’obra Las niñas del naranjel, de Gabriela Cabezón Cámara, publicada per Random House, per presentar la complexitat del discurs colonial i de gènere i per la capacitat d’amalgamar diferents tradicions, cultures i llengües. Destaquen la relectura audaç d’una controvertida figura històrica i la prosa arriscada, poètica i animal.

TRADUCCIÓ EN LLENGUA CATALANA

El jurat integrat per: Míriam Cano (presidenta), Marc Donat, Susanna Rafart, Xènia Dyakonova i Marc Rubió, acorda per unanimitat atorgar el Premi Ciutat de Barcelona de Traducció en llengua catalana a Marta Pera Cucurell per la traducció de l’anglès al català d’Orlando de Virginia Woolf, publicada per Viena Edicions, per haver actualitzat aquest clàssic amb una llengua viva i versàtil que es fa permeable als rics registres de l’obra original.

AGUSTÍ DURAN I SANPERE D’ASSAIG, HUMANITATS I HISTÒRIA DE BARCELONA

El jurat integrat per: Andrea Soto Calderón (presidenta), Pau Alsina, Jorge Luis Marzo, Iván de la Nuez i Mireia Capdevila, acorda per majoria atorgar el Premi Ciutat de Barcelona Agustí Duran i Sanpere d’Assaig, Humanitats i Història de Barcelona a l’obra La historia de los vertebrados / La història dels vertebrats, de Mar García Puig escrita originalment en les dues llengües i publicat per La Magrana i Random House, respectivament. El jurat en destaca la riquesa, la varietat, l’originalitat i la valentia a l’hora d’abordar problemàtiques com la relació entre feminisme, maternitat, poder i política sanitària. És remarcable la seva capacitat de vertebrar una fonamentada recerca documental amb la pròpia experiència de subjectivació.

UNA MICA D’HISTÒRIA

L’Ajuntament de Barcelona organitza des de l’any 1949 els Premis Ciutat de Barcelona, adreçats des dels seus inicis al reconeixement de la creació artística. Erigits ben aviat en un reflex de la vida cultural i creativa de Barcelona, a partir de la recuperació democràtica de 1979 aquests guardons es van deixar d’atorgar per concurs per esdevenir una eina de reconeixement ciutadà a projectes que havien excel·lit durant l’any natural anterior.

Al llarg de les seves setanta-una edicions, les categories incloses als Premis Ciutat de Barcelona han anat canviant en consonància amb l’evolució de la ciutat. Nascuts com a premis literaris, posteriorment han incorporat altres disciplines artístiques (com les arts visuals, escèniques, musicals…) així com també la recerca científica i els projectes educatius. Per primera vegada en 70 anys, com a conseqüència dels durs efectes de la pandèmia de la covid-19 sobre el teixit cultural i associatiu de la ciutat, l’any 2020 els Premis Ciutat de Barcelona no es van concedir, essent substituïts de manera extraordinària per les beques “Premis Barcelona 2020”, que recollien moltes de les categories incloses als guardons històrics i que s’orientaven a donar suport a projectes encara per produir en tots aquests àmbits. A partir de l’any 2021, l’Ajuntament de Barcelona recupera i augmenta la dotació econòmica dels Premis Ciutat de Barcelona, pel que les categories dels Premis experimenten una nova evolució tenint en compte les noves eines de suport al teixit cultural que ha creat el consistori. D’aquesta manera, els Premis Ciutat de Barcelona reforcen el seu paper de reconeixement a l’excel·lència i la projecció internacional en la creació i en la recerca cultural, científica i educativa a Barcelona.

Etiquetes:


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.