Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
El programa festiu de Santa Eulàlia commemora 600 anys de gegants a Barcelona i el bicentenari del naixement de Josep Anselm Clavé

El cap de setmana del 9 al 12 de febrer, la Festa Major d’Hivern de la ciutat omplirà de música, foc i tradició els carrers de Barcelona. Aquest 2024 el programa festiu de Santa Eulàlia acull la commemoració de dues efemèrides: els 600 anys de gegants a Barcelona (1424 – 2024), i el bicentenari del naixement de Josep Anselm Clavé, pare del moviment coral de Catalunya, que se celebrarà amb un Concert especial dels Cors Clavé a la plaça de Sant Jaume.

Com es tradició, la festa s’iniciarà uns dies abans amb les exposicions de la imatgeria festiva. Un any més, les Laies s’exposaran al Palau de la Virreina del 3 al 12 de febrer; el Born CCM acollirà fins al 14 de febrer l’Exposició de bestiari infantil, i la Casa dels Entremesos, a més de la seva exposició permanent, acollirà la mostra “Pel febrer, Santa Eulàlia” del 7 de febrer al 31 de març. En motiu de la commemoració dels 600 anys de Gegants Barcelona (1424-2024), el Pati Manning de la Casa de la Caritat serà l’escenari de l’exposició itinerant de l’aniversari, que després del seu periple per diferents barris de Barcelona arriba amb un disseny renovat. Es podrà visitar del 4 al 9 de febrer, en el marc de la Mostra de Gegants Infantils i d’Escola

Les cercaviles de Santa Eulàlia

El divendres 9, a les 20 h, l’Àliga de la Ciutat sortirà de l’Ajuntament per encapçalar la primera desfilada de la festa major d’hivern de Barcelona, que culminarà en el tradicional Ball de l’Àliga al presbiteri i davant l’altar major de la basílica de Santa Maria del Mar. El seguici dels Protocols de l’Àliga, desfilarà pels carrers tot anunciant el començament de les festes. La següent cercavila tindrà lloc el dissabte al matí, quan gegantons, capgrossos, cuques, bèsties i cavallets de les colles i escoles de Barcelona dansaran plegats pels carrers de la ciutat, encapçalats per la gegantona Laia. Diumenge al matí tindran lloc la Trobada de Gegants a Ciutat Vella i el Seguici de Santa Eulàlia, amb la gegantona Laia i el penó de Santa Eulàlia encapçalant la cercavila acompanyats del Seguici Popular. El dilluns 12, diada de Santa Eulàlia, la cercavila de la gegantona Laia marcarà el final de les desfilades, amb la Cerimònia del penó de Santa Eulàlia a les 9.45 h al balcó de l’Ajuntament, a càrrec de l’Alcalde i la corporació municipal, i la Passejada de les Laies, l’ofrena floral a la baixada de Santa Eulàlia i el Ball de Santa Eulàlia el mateix dilluns a la tarda. 

Foc i castells

El foc també serà protagonista el dissabte dia 10, amb el Correfoc dels petits diables i les bèsties petites, a partir de les 18.30 h des de la plaça de Sant Jaume, passant pel carrer de Ferran, la Rambla, passatge de Colom i plaça Reial. I a partir de les 20 h, el Correfoc de Santa Eulàlia farà el mateix recorregut de forma inversa, per a acabar davant de l’Ajuntament de la ciutat. 

El matí del diumenge, la mateixa plaça de Sant Jaume acollirà la tradicional jornada castellera a partir de les 11.30 h en una jornada a l’antiga en què, en un temps de 60 minuts, les colles hauran de fer tots els seus castells simultàniament. Hi participaran les vuit colles de la ciutat: Castellers de Barcelona, Sants, la Vila de Gràcia, el Poble-sec, la Sagrada Família, la Jove de Barcelona, la de Sarrià i els Esquerdats de l’Esquerra de l’Eixample. 

Bicentenari d’Anselm Clavé

La música es podrà gaudir a l’escenari instal·lat a la plaça de Sant Jaume el divendres 9 i el dissabte 10. Enguany es commemora el bicentenari del naixement del músic, poeta i periodista barceloní Josep Anselm Clavé. Per això la Federació de Cors de Clavé ha preparat tot un any de celebracions i commemoracions de l’efemèride del naixement del mestre, i el primer gran acte es farà, el dissabte de Santa Eulàlia, en un concert en què el grup Sau 30 s’unirà a la Coral Cantanna de Vic i La Veu de Voltregà per cantar els millors temes amb en Pep Sala i el grup, fent un tribut a Carles Sabater i fusionant el cant coral i el rock. El divendres, el Tradicionàrius baixarà de la Vila de Gràcia fins a la plaça de Sant Jaume amb el 37è Festival Folk Internacional Tradicionàrius, que omplirà de música les Festes de Santa Eulàlia amb un ball folk i un concert a càrrec de La Cosina i Glam Folk

També en l’apartat musical, el dissabte tindrà lloc al Moll de la Fusta la festa dels més joves de la ciutat, la Lali Jove! A les 20.00 h s’entregaran els premis Barna Jove 2023 a les entitats guanyadores i, tot seguit, a les 20.30 h començaran les actuacions musicals de Fades, Svetlana, Sexenni i DJ Trapella.

Pel que fa a la dansa, l’Avinguda de la Catedral acollirà diferents mostres tradicionals, com la trobada de colles bastoneres, la trobada sardanista infantil de Santa Eulàlia i la XIX Mostra d’esbarts dansaires infantils i juvenils el dissabte al matí i el Ball de Santa Eulàlia, l’actuació de l’Esbart Català de Dansaires a la tarda. A més també es podrà gaudir de “Eulàlia”, l’espectacle que fa un homenatge a la vida de santa Eulàlia de l’Esbart Ciutat Comtal.

I, com és tradició, molts dels equipaments de la ciutat faran portes obertes durant la Festa Major d’Hivern de la ciutat, com l’Ajuntament de Barcelona, que es podrà visitar el dia 10 de febrer de 10 a 20 hores, així com diferents museus de la ciutat.

Tota la informació i programació es pot trobar al web: barcelona.cat/santaeulalia

Etiquetes:


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.