Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
Casablanca, ciutat convidada de les Festes de La Mercè 2024

Aquest 2024, la festa major de Barcelona comptarà amb Casablanca com a ciutat convidada. Es manté així la tradició de reservar un lloc d’honor a una ciutat amb la que hi ha un vincle especial, amb la voluntat enfortir llaços d’amistat i cooperació. La condició de ciutat convidada es tradueix en tots els àmbits de la programació, una finestra privilegiada per mostrar la seva riquesa creativa a Barcelona, que acull entre la seva ciutadania una nombrosa comunitat marroquina. 

El primer contacte entre l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, i l’alcaldessa de Casablanca, Nabila Rmili, es va produïr a Dubai en el marc de la Conferència de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic (COP26) el passat 2 de desembre de 2023. Rmili va acceptar “amb honor” la invitació de l’alcalde i per això aquesta setmana una delegació de l’Ajuntament de Barcelona viatja a la ciutat marroquina per començar a definir els detalls de la col·laboració. El regidor de Cultura i Indústries Creatives, Xavier Marcé, i l’equip tècnic de la Mercè es reunirà amb el tinent d’alcaldia de Cooperació i Relacions Internacionals, Abderrahim Outass, i diverses companyies d’arts escèniques locals de cara a portar les millors propostes artístiques a la festa major.

Tal i com remarca l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, “La comunitat marroquina a Barcelona és molt important, i ens alegra molt que Casablanca hagi acceptat la invitació per ser la ciutat convidada de La Mercè 2024”. L’alcalde destaca el fet que la participació a la festa major de la ciutat es panteja com “una oportunitat per conèixer una cultura que ens és molt propera però que a vegades no coneixem abastament. Ens sembla que és una manera de donar-li aixopluc i a la vegada afavorir que el seu nivell de participació en la vida cultural de la ciutat també s’incrementi de manera notable”. Per la seva banda, l’alcaldessa Nabila Rmili ha destacat que “Casablanca i Barcelona són dues ciutats cosmopolites i animades, que compateixen la passió per la cultura i la creativitat. Tenim un patrimoni ric i inspirador, i estem compromeses en un camí comú de promoció de la cultura en tant que pilar fonamental del desenvolupament”. Nabila Rmili també es mostra covençuda que “la participació de Casablanca a la Mercè serà una ocasió única d’enfortir els vincles entre les nostres ciutats i de compartir les nostres cultures respectives

Casablanca és una de les grans metròpolis del Marroc, una ciutat jove que destaca per la vitalitat de la seva escena en músiques urbanes. El programa de la festa major, que com és habitual es donarà a conèixer a l’estiu, oferirà un tast d’algunes mostres representatives de la seva cultura, les arts de carrer i la música.

La tradició de tenir una ciutat convidada a les festes de la Mercè arrenca l’any 2007 amb Medellín, i des d’aleshores ho han estat Quito (2008), Istanbul (2009), Dakar (2010), San Petersburg (2011), Montreal (2012), Viena (2013), Estocolm (2014), Buenos Aires (2015), París (2016), Reykjavík (2017), Lisboa (2018), Beirut (2019), Barcelona (2020, en motiu de la crisi sanitària), L’Havana (2021), Roma (2022) i Kíiv (2023).

Etiquetes:


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.