Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
Els museus de la ciutat preparen unes festes de Nadal amb desenes d’activitats  

A les exposicions pròpies d’aquests espais s’hi sumen tallers, concerts, jocs i visites guiades

Els infants són els destinataris d’una gran part de les propostes

Al Disseny Hub s’hi podrà veure una instal·lació que imita l’estel de Nadal, mentre que al MUHBA Plaça del Rei una mostra explicarà com Barcelona ha exercit el paper de divulgadora internacional del pessebre

Les festes de Nadal són a tocar i els museus i equipaments patrimonials de la ciutat ja ho tenen tot a punt per oferir, a més de les exposicions habituals d’aquests espais, activitats especials i altres de relacionades amb l’època. Algunes ja són tota una tradició, d’altres suposen una novetat. I, com és costum, els més petits de la casa són els destinataris de moltes de les propostes d’aquests dies. Però no només això: també els adults podran gaudir de diferents activitats.

El Disseny Hub Barcelona celebra Nadal amb la instal·lació ESPILL: Un satèl·lit per al solstici, creada per l’estudi d’arquitectura TAKK que es podrà veure al vestíbul de l’equipament. La instal·lació imita l’estel de Nadal; aquesta font d’energia, però, és creada pels humans i finita. L’obra parla del canvi climàtic i la crisi dels combustibles fòssils, en un recordatori de la necessitat de buscar un punt d’equilibri que permeti garantir la vida al planeta. Per als més petits, el Disseny Hub ha organitzat els tallers “El Nadal a la butxaca” i “Trames de Nadal”.

També adreçats a aquests públics més joves, El Born Centre de Cultura i Memòria organitza els “Tallers per a Bornautes”, carregats de ciència i creativitat per explorar un univers d’innovacions que va canviar el món. L’equipament acull aquests dies la instal·lació “La maldat benvinguda”, amb la qual l’artista Francesc Torres ofereix una resposta complexa a través del llenguatge simbòlic de l’art a la pregunta “Per què, la guerra?”. I els diumenges 10 i 17 de desembre a la tarda es podrà fer una visita gratuïta al jaciment per conèixer com se celebrava el Nadal a Barcelona fa 300 anys.

Fidel a la celebració de Nadal, el Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes organitza el seu pessebre a l’espai de les procures, amb la col·laboració de l’Associació de Pessebristes de Barcelona. Des del monestir també es proposa un taller perquè els infants preparin les postres de Nadal, i, el 21 de desembre, hi haurà el concert Corelliana, a càrrec de Vespres d’Arnadí i amb composicions de Corelli, Handel, Scarlatti i Geminiani.

La tradició del pessebre es tornarà a fer present al pati del Museu Frederic Marès. A més, al museu hi ha aquests dies l’exposició temporal “Emocions. Imatges i gestos del passat i del present”, i el 16 de desembre es farà la visita guiada “Objectes insòlits del gabinet del col·leccionista. Una gran col·lecció de col·leccions”.

Fins al 14 de gener el MUHBA Plaça del Rei té a la cartellera una exposició molt adient per l’època: “Greccio, Barcelona, patrimoni cultural internacional”, en el marc de la commemoració dels 800 anys de pessebrisme. S’hi mostra com la ciutat de Barcelona ha exercit un paper important com a referent internacional en la divulgació del pessebre, promovent l’art de fer el pessebre i el desig de compartir-lo.

I a l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona s’hi pot visitar l’exposició “Fotografia per a artistes. La col·lecció del dibuixant Josep Lluís Pellicer”, integrada per gairebé dues-centes fotografies del miler que aquest pintor i dibuixant va reunir al llarg de la seva trajectòria professional. A l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona, el 14 de desembre obrirà les portes l’exposició “Dibuixant una nació: l’Heràldica en Domènech i Montaner”, que mostra l’interès de l’arquitecte modernista per l’heràldica en la línia de definir els trets de la identitat de Catalunya.

Els dies 23 de desembre i 2 de gener es podrà aprofitar per conèixer la Biblioteca Pública Arús i la Col·lecció Sherlock Holmes, amb les visites guiades que oferirà Cases Singulars. A més, el 21 de desembre hi haurà una visita guiada a l’exposició temporal “Simbolisme i Wagner”. Al Castell de Montjuïc també s’hi faran aquest Nadal visites guiades, en aquest cas dissabtes i diumenges i festius per al públic general, mentre que n’hi haurà de dinamitzades i especialment pensades per descobrir la construcció en família els dies 22, 24, 29 i 31 de desembre.

Seran dies de tallers familiars al Museu Etnològic i de Cultures del Món: se’n faran d’estampació de peixos japonesos, un de haiku anomenat “Una libèl·lula a la punta del meu dit”, o el titulat “Preparats, llestos, jocs!”, en què petits i grans podran descobrir tot visitant el museu com jugaven els nens i nenes de fa molts anys, i jugar amb joguines d’altres llocs del món. El 7 de gener a la Seu Montcada hi haurà una visita guiada a la col·lecció permanent, i el mateix dia, però a la Seu Parc Montjuïc, es farà una visita a la seva reserva d’obres visitable.

Pel que fa al Centre d’Art La Capella, recentment ha inaugurat les exposicions “Archivo de emociones difíciles”, de Tamara Kuselman, i “Te recuerdo de una vida futura”, de Michael Lawton. Al mateix lloc s’hi pot veure aquest hivern el resultat de les Beques per a la Creació Artística, l’activitat que entronca la idiosincràsia de la Fundació Guasch Coranty que, vinculada a la Facultat de Belles Arts, atorga tres beques anualment a propostes de projecte d’estudiants de màster o doctorands. Enguany els becats han estat Romina Pezzia, Biel Llinàs i Pau Bueno.

També hi ha tres exposicions en curs a La Virreina Centre de la Imatge: la mostra col·lectiva “Anti-Futurisme Cimarrón”, “Fernand Deligny, elogi de l’asil” i “Encarar la imatge”, que reflecteix el treball de la cineasta Chantal Akerman i Claire Atherton, la seva fidel col·laboradora i muntadora.

De la IA a Miró i Picasso

La intel·ligència artificial és la protagonista de l’exposició que aquestes festes es pot veure al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), una mostra sobre la història, el funcionament, les possibilitats creatives i els reptes ètics i legislatius de la IA avui.

Tant a la Fundació Joan Miró com al Museu Picasso diferents activitats giraran entorn de l’exposició temporal “Miró-Picasso”, des de visites guiades fins a un cicle de narració, descoberta i creació de caire familiar, tallers, o un recorregut d’accions per posar en relació conceptes de la mostra amb els cicles de vida de l’insecte efèmera. Des del Picasso es destaca el taller familiar “Esdevenir paisatges”, en què les persones participants exploraran la mostra a través del paisatge. I més enllà de l’exposició, a la Fundació el 28 de desembre tindrà lloc el taller “La ciutat imaginada”, amb l’objectiu de planificar, dissenyar i construir una ciutat entre totes les persones participants.

Al MACBA, Museu d’Art Contemporani de Barcelona, aquestes festes hi coincideixen les exposicions “Col·lecció MACBA. Preludi. Intenció poètica”, “Nancy Holt / Dins Fora”, “Daniel Steegmann Mangrané. Una fulla al lloc de l’ull” i “Lydia Ourahmane. 108 dies”. A la Fundació Antoni Tàpies hi haurà visites guiades, les tardes del 23 i 30 de desembre, a les exposicions “Tàpies. L’empremta del zen” i “A=A, B=B”, amb una introducció a la història de l’edifici, l’antiga editorial Montaner y Simón, obra de l’arquitecte Lluís Domènech i Montaner. 

El Museu de la Música convida a construir un instrument nadalenc, en un taller infantil per a nens i nenes de més de 6 anys que tindrà lloc el 23 de desembre. Uns dies abans, el 17, es podrà seguir l’espectacle musical adreçat al públic familiar i infants de més de 5 anys “La Màquina del so”, que, conduït per Pep Gol, apropa el món del so a través de la tecnologia. Amb l’entrada a l’espectacle, també es podrà visitar l’exposició permanent d’instruments del museu.

En l’àmbit de les activitats musicals, el 18 de desembre torna el concert de Nadal del Museu Marítim de Barcelona (MMB) amb el Cor Drassanes, dirigit per Òscar Peñarroya. A més, l’MMB organitza diverses activitats infantils, com les titulades “Viatge al fons del mar en batiscaf”, “Es busca tripulació”, i el Museum Quiz Familiar (conjuntament amb el Museu de Ciències Naturals de Barcelona), joc de preguntes i respostes en què les famílies juguen en equip. Així mateix, el Marítim serà present a la Fira de Nadal del Port de Barcelona amb part de l’exposició “Mestres d’aixa de butxaca”, sobre la construcció popular de vaixells de joguina.

“Memòria violeta. Desvetllem la feina imprescindible de les dones del museu” és el títol de l’activitat que, aquestes festes, estrenarà el Museu de Ciències Naturals de Barcelona. És una proposta dirigida al públic familiar (a partir de 7 anys) d’una hora de durada que convida a investigar la tasca científica que diverses dones van fer al museu entre el 1917 i el 1987, i que està relacionada amb l’exposició “Imprescindibles”. Es durà a terme els dies 23, 29 i 30 de desembre i 2 i 5 de gener. El Museu de Ciències Naturals també convida a jugar al joc en línia “El misteri dels Salvador”, que té per finalitat conèixer la Col·lecció Salvador mentre es resolen proves i reptes.

A Montjuïc, el Museu Olímpic i de l’Esport Joan Antoni Samaranch convida durant les festes els participants de casals a assistir a una sessió de cinema del BCN Sports Film Festival i visitar el museu de manera lliure. Aquestes setmanes seran les últimes que s’hi podrà visitar l’exposició temporal “Club Centenari: Unió Atlètica d’Horta” (oberta fins al 21 de gener). 

Molts altres espais museístics de la ciutat i equipaments patrimonials, com ara CaixaForum Barcelona, Casa Museu Amatller, el Museu d’Història de Catalunya, el Museu d’Arqueologia de Catalunya, el Museu Egipci o el recentment inaugurat Museu de l’Art Prohibit, organitzen també activitats especials aquestes festes. Es recomana que abans de visitar els museus de la ciutat durant els dies de Nadal es consultin els horaris, ja que alguns festius no són oberts —tots tanquen el 25 de desembre i l’1 de gener—, i en algunes jornades hi ha canvis d’horari respecte a la resta de l’any —sobretot els dies 24, 26 i 31 de desembre i 5 i 6 de gener. 


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.