Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
Victoria González Torralba guanya el IV premi Paco Camarasa de novel·la negra

El jurat destaca de ‘Buenos tiempos’ (Siruela) “la força literària i la seva poderosa atmosfera optimista, una originalitat que obre portes en el gènere i dota el text de capacitat de perdurar”

Buenos tiempos, de Victoria González Torralba, és l’obra guanyadora de la IV edició del premi Paco Camarasa de novel·la negra. El guardó va ser creat el 2020 per tal de reconèixer talents emergents i, en aquesta nova edició, amplia el seu propòsit original per premiar la novel·la negra de l’any 2023. El jurat està constituït pels responsables de nou festivals capdavanters de l’Estat espanyol: Aragón Negro; BCNegra; Las Casas Ahorcadas de Cuenca; Getafe Negro; Semana Negra de Gijón; Granada Noir; Pamplona Negra; el Congreso de Novela y Cine Negro de Salamanca, i València Negra, que l’acolliran en les seves properes edicions.

Buenos tiempos de Victoria González Torralba, publicada per l’editorial Siruela, retrata l’Espanya dels anys 70, en ple despertar turístic. Una troballa sinistre en un poble de la costa mediterrània transforma la Laura, la involuntària protagonista, en la investigadora d’una trama per la que transita una galeria de personatges inquietants. El jurat ha destacat “la indiscutible qualitat i força literària de la novel·la, que des del quotidià i una sensibilitat narrativa plena d’autenticitat, narra una trama sòlida molt allunyada de girs efectistes.” Buenos tiempos representa “un glop d’aire fresc dins del panorama de la literatura negra nacional, amb una atmosfera intimista i una originalitat que obre portes en el gènere i dota el text de capacitat de perdurar”.

Aquesta és la segona novel·la de l’autora, que va debutar amb Llámame Méndez amb l’editorial Planeta, una preqüela de la sèrie del famós inspector creat pel seu pare, l’escriptor Francisco González Ledesma, i que va ser finalista del premi Tuber Melanosporum-Morella Negra 2018 i del premi Cubelles Noir 2018.

Juntament amb el premiat, optaven al guardó tres altres títols finalistes: Crisanta de Juan Ramón Biedma, Hontoria de Juan Carlos Galindo i La ley del padre de Carlos Augusto Casas.

Honorar la memòria de Paco Camarasa

Victoria González Torralba (Barcelona, 1966), llicenciada en Ciències de la Informació, ha desenvolupat la seva trajectòria professional en diferents publicacions, principalment a revistes culturals, femenines i de viatges. “Rebre el premi Paco Camarasa em fa molt feliç”, ha declarat. “A la satisfacció que suposa que la novel·la rebi un reconeixement com aquest s’hi afegeix una gran càrrega emocional per a mi: que el nom de Paco Camarasa quedi vinculat a Buenos Tiempos em commou profundament. Era impossible conèixer el Paco i no estimar-lo”, explica.

A més de reconèixer el treball de la guanyadora, es té la voluntat de seguir honorant la memòria del llibreter valencià Paco Camarasa, que va regentar durant 12 anys la llibreria Negra i Criminal a la Barceloneta. Camarasa va posar a l’abast del públic les millors novel·les de gènere negre, tant nacionals com internacionals, va dirigir el festival BCNegra i va lluitar per descobrir nous talents, molts dels quals va apadrinar a la seva llibreria.

El premi, sense dotació econòmica i amb una periodicitat anual, també persegueix l’objectiu d’impulsar la carrera literària del guardonat. Per aquest motiu, un any més, la guanyadora rebrà invitació per assistir als nou festivals que atorguen aquesta distinció: Aragón Negro; BCNegra; Las Casas Ahorcadas de Cuenca; Getafe Negro; Semana Negra de Gijón; Granada Noir; Pamplona Negra; el Congreso de Novela y Cine Negro de Salamanca, i València Negra, que l’acolliran en les seves properes edicions.

Etiquetes:


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.