Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
Barcelona, ciutat convidada d’Honor a la Fira Internacional del Llibre de Guadalajara 2025

La FIL Guadalajara és la trobada cultural més important d’Iberoamèrica: aplega tres mil activitats en nou dies i hi assisteixen 750 autors de 49 països

Es crearà la figura d’un Comissari per definir els continguts de la presència de Barcelona a la FIL, així com un grup promotor de ciutat fruit de la col·laboració publico-privada

Aquesta fita reforça el reconeixement de Barcelona com a ciutat literària per la UNESCO  

Serà una oportunitat per potenciar els lligams amb Mèxic amb els sectors estratègics econòmics com ara les indústries creatives i culturals, la innovació, el sector digital i la comunicació, l’oci, l’hoteleria, la restauració i la gastronomia, i l’energia i economia verdes, entre d’altres

Barcelona serà la ciutat convidada d’Honor a la Fira Internacional del Llibre de Guadalajara (FIL) el 2025. Així ho han anunciat l’alcalde Barcelona, Jaume Collboni, i la directora general de la FIL, Marisol Schulz. La Fira Internacional del Llibre de Guadalajara (FIL) és la trobada cultural més important d’Iberoamèrica. Mitjançant les tres àrees d’acció -l’editorial, l’acadèmica i la cultural-, s’ha consolidat com a punt neuràlgic per a la discussió al voltant de la cultura contemporània. La FIL aplega tres activitats en nou dies i hi assisteixen 750 autors de 49 països. Va ser fundada per la Universitat de Guadalajara i se celebra des del 1987.

Pel caire multidisciplinari de la iniciativa es crearà la figura d’un Comissari per definir i concretar els continguts de la presència de Barcelona a la FIL. I alhora, es crearà un grup promotor de ciutat on es faci palesa la col·laboració pública-privada amb representants de la societat civil.

Des del 1993 la FIL ha comptat amb la presència d’una regió, ciutat o país Convidat d’Honor. Enguany és la Unió Europea i en l’edició 2024 serà Espanya. L’any 2022 van participar-hi 806.805 persones, 14.197 professionals del llibre, 49 països representats, més de 2.000 editorials, 240 fòrums literaris, 625 presentacions de llibres i 115 activitats artístiques i musicals entre altres. Representa també tenir una cobertura potencial de més de 548 mitjans de comunicació internacionals de 17 països.

El Convidat d’Honor té un rol protagonista en totes les àrees de l’esdeveniment i Barcelona es compromet a realitzar les següents accions: construcció i ambientació del Pavelló, coordinar i finançar una delegació d’autors que incloguin el màxim de categories i gèneres literaris; divulgar el patrimoni científic aportant-ne continguts i persones referents; garantir una gran representació d’editors, traductors i agents; potenciar el sector de la il·lustració, disseny i nous formats. També es compromet a coordinar amb la Universitat de Guadalajara un programa d’apropament amb el món universitari i acadèmic local; realitzar una proposta d’espectacles per a espectadors d’entre 3 i 12 anys; programar activitats i espectacles d’arts visuals i escèniques; dissenyar el festival gastronòmic i en l’àmbit del cinema, promocionar llargmetratges filmats recentment, tant de ficció com documentals, i el  definir el Concepte Creatiutant de disseny com de comunicació.

La cultura com a vector d’oportunitats econòmiques

La cultura ha estat tradicionalment un vector de d’oportunitats per a Barcelona a Llatinoamèrica on ha destacat per sobre d’altres, el sector editorial. La ciutat és la capital de la indústria editorial en espanyol; el gran repte és que ho sigui també en el sector cultural, audiovisual i tecnològic. Aquests sectors que es dediquen a la creació, producció i distribució de béns i serveis culturals representen a Barcelona el 14% dels llocs de treball a la ciutat.

Barcelona té el reconeixement de ciutat literària per la UNESCO des de l’any 2015. La ciutat va protagonitzar als anys 60 i 70 del segle passat bona part del “boom” de la moderna literatura llatinoamericana, posant al mapa mundial autors tan rellevants com García Márquez, Vargas Llosa, Cortázar o José Donoso i, acull una gran quantitat d’editorials molt actives en el mercat del llibre i especialment curoses a l’hora de valorar noves autories.

Cinquanta anys després, la història es repeteix, i escriptors procedents de Mèxic, Colòmbia, Argentina, Perú, República Dominicana, Equador o Xile s’han instal·lat a Barcelona per desplegar-ne tot el seu potencial literari. La indústria editorial i noves ofertes acadèmiques, continuen sent el principal pol d’atracció per autors llatinoamericans com ara Eduardo Ruiz Sosa, Melba Escobar, Verónica Nieto, Isabel-C.Arenas, Yezid Arteta, Bernardita Maldonado, Constanza Ternicier, Flor Braier, Luis Luna Maldonado, Wilmar Cabrera o Franco Chiaravalloti.

Projecció del sectors estratègics de ciutat

La FIL de Guadalajara permetrà rellançar el posicionament cultural i econòmic de Barcelona a América Llatina així com entre amplis sectors emergents hispans dels EUA.

És una bona oportunitat per a la indústria cultural i creativa d’alt nivell de Barcelona i alhora, per mobilitzar i dinamitzar actors i organitzacions públiques, privades i entitats socials en diversos àmbits i sectors econòmics estratègics. Especialment, les Indústries creatives i culturals: disseny, sector editorial, audiovisual, música, videojocs, arts escèniques i visuals; la Innovació i emprenedoria: startups i scale-ups i unicorns; el sector digital i de la comunicació; l’oci, hoteleria, restauració i gastronomia; l’energia i economia verda, blava i circular; les indústries de l’automoció, l’alimentació i la farmacèutica; gestió de ciutats i smartcities: i coneixement i recerca: universitats, escoles de negocis, centres de recerca, i think tanks.

A banda de l’alcalde i la directora general de la FIL, la presentació ha comptat amb la presència de la cònsol de Mèxic, Claudia Pavlovich; el tinent d’alcaldia d’Economia, Hisenda, Promoció Econòmica i Turisme, Jordi Valls; el regidor de Cultura i Indústries Creatives, Xavier Marcé; el secretari general de la Cambra del Llibre de Catalunya, Pep Lafarga; el president del Gremio de Editores de España, Dani Fernández; el president d’Editors.cat, Ilya Pérdigo; el director general d’Integrated Systems Europe, Michael Blackman i representants de la UB, UAB, UPC, UPF, entre d’altres.

Etiquetes:


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.