Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
Barcelona Dibuixa amplia horaris amb la incorporació de tallers nocturns per a públic adult

La gran trobada del dibuix, coproduïda pel Museu Picasso i l’ICUB, tindrà lloc el cap de setmana del 28 i 29 d’octubre, amb la col·laboració de 27 entitats

Hi haurà 33 propostes, entre laboratoris d’experimentació creativa, projectes col·laboratius, sessions introspectives i tallers lúdics

Eva Lootz, Julio César Palacio, Clara Saura Roso o Marta de los Pájaros, entre els artistes que hi participaran

Els autors del cartell són el programador i artista Fito Conesa i el cineasta Siddharth Gautam Singh

La incorporació al programa d’activitats en horari nocturn —es faran entre les 19.00 hores i la mitjanit de dissabte—, destinades a joves més grans de 16 anys i a públic adult, és la gran novetat del festival Barcelona Dibuixa, que celebrarà l’edició del 2023 el cap de setmana del 28 i 29 d’octubre.

Barcelona Dibuixa és un esdeveniment que evidencia la importància del fet de dibuixar, una experiència que fa emergir emocions i sentiments, i és, alhora, una forma de coneixement, d’expressió i d’apropament a la cultura. També són unes hores per compartir moments creatius i lúdics, un cap de setmana emocionant en què la creativitat conjunta genera felicitat, diversió i aprenentatge. El festival és coproduït pel Museu Picasso de Barcelona i l’ICUB, i també és possible gràcies a la col·laboració de 27 entitats, entre museus, fundacions, centres cívics, teatres i altres espais. Respecte a l’edició passada, s’incorporen a l’esdeveniment el Centre d’Art La Capella, el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC) / Centre Obert d’Arquitectura, la Fundació Suñol i la Fundació Catalunya La Pedrera col·laborant amb el Cercle Artístic Sant Lluc.

El programa presenta un total de 33 propostes. Per anomenar-ne només algunes, l’artista plàstica Eva Lootz, inspirada en els haikus de Matsuo Basho ens farà dibuixar a la Fundació Suñol; l’artista visual Marta de los Pájaros impartirà, a El Born Centre de Cultura i Memòria, una activitat de collage; el també artista visual Jan Barceló farà, al Museu Picasso, una activitat d’estampació i disseny a partir de segells; la fotògrafa i documentalista Tatiana Donoso convidarà a conèixer l’arxiu del Teatre Lliure a través del brodat; l’artista i mestra Clara Saura Roso demanarà, a la seu Montcada del Museu Etnològic i de Cultures del Món, que les persones participants es deixin portar pel so i expressin allò que la seva percepció auditiva els transmeti al cos, al braç i a la mà, i el compositor, artista i activista sonor Julio César Palacio oferirà un “tractat de so” al Museu de la Música, en què es podrà experimentar amb el so mitjançant el dibuix.

Cartell a quatre mans

També estaran al capdavant d’un taller —al Museu Picasso i titulat “El rastre com a únic dibuix possible”— els dos autors del cartell de l’edició d’aquest 2023 de Barcelona Dibuixa, Fito Conesa i Siddharth Gautam Singh. Reivindiquen, en aquesta obra, els traços casuals, aquells que marca la sinestèsia. Per crear el cartell, han rastrejat, arxivat i intentat dibuixar l’esbós que deixa una flor en obrir-se. Volien fer una imatge que abracés el dibuix que va més enllà de la línia, del difuminat i del paper. El dibuix amb totes les possibilitats, cap a tots els angles i al mateix temps. El dibuix com això que succeeix, això que apareix de manera invisible i que sense un gest estudiat s’expandeix. El dibuix incontrolable, el lliure, el que escapa de les nostres mans.

Fito Conesa és artista i programador, llicenciat en Belles Arts. Siddharth Gautam Singh, nadiu de l’Índia, és cineasta de formació.

Recordar Picasso

El festival Barcelona Dibuixa sempre té lloc un dels darrers caps de setmana d’octubre. El motiu: Pablo Ruiz Picasso va néixer el dia 25 d’octubre de 1881. A més a més, el 2023 és un any especial, ja que el museu que porta el nom del geni malagueny, i també la ciutat, commemoren el 50è aniversari de la mort de l’artista i el 60è de la inauguració del Museu Picasso de Barcelona.

L’origen del Barcelona Dibuixa, però, el trobem en The Big Draw, festival internacional de celebració del dibuix, organitzat per l’associació benèfica del mateix nom. A la capital catalana, el 2019 va prendre una nova denominació per reflectir plenament el seu esperit: una gran festa amb la implicació de moltes entitats de la ciutat, que arribava a tots els districtes i que convidava petits i grans a dibuixar.Tota la informació del festival, a barcelona.cat/barcelonadibuixa

Etiquetes:


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.